Copyright: Mir.
Copyright: Mir.
Copyright: ATCHAIN
City Plaza
Copyright: Proloog
City Plaza
Copyright: ATCHAIN
Waterval van roltrappen
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Copyright: Proloog & Sebastian van Damme
Kookworkshop
Copyright: ATCHAIN
Kinderbibliotheek
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Kinderbibliotheek
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Tussen de kernen
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
The Erasmus Experience
Copyright: ATCHAIN
In het blauwe atrium
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Studeren met uitzicht
Copyright: Mir.
Het nieuwe, blauwe atrium
Copyright: Mir.
Het nieuwe atrium
Copyright: Proloog
De groene leeszaal
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Rooftop plaza
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Het blauwe atrium vanaf de Kubuswoningen
Copyright: Proloog
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Copyright: Proloog
Copyright: Proloog
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Doorsnede met twee nieuwe atria
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Begane grond
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Eerste verdieping
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Tweede verdieping
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Derde verdieping
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Vierde verdieping
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Vijfde verdieping
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Zesde verdieping
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Zevende verdieping
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Copyright: Mir.
Copyright: Mir.
Copyright: ATCHAIN
City Plaza
Copyright: Proloog
City Plaza
Copyright: ATCHAIN
Waterval van roltrappen
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Copyright: Proloog & Sebastian van Damme
Kookworkshop
Copyright: ATCHAIN
Kinderbibliotheek
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Kinderbibliotheek
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Tussen de kernen
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
The Erasmus Experience
Copyright: ATCHAIN
In het blauwe atrium
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Studeren met uitzicht
Copyright: Mir.
Het nieuwe, blauwe atrium
Copyright: Mir.
Het nieuwe atrium
Copyright: Proloog
De groene leeszaal
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Rooftop plaza
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Het blauwe atrium vanaf de Kubuswoningen
Copyright: Proloog
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Copyright: Proloog
Copyright: Proloog
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Doorsnede met twee nieuwe atria
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Begane grond
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Eerste verdieping
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Tweede verdieping
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Derde verdieping
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Vierde verdieping
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Vijfde verdieping
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Zesde verdieping
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem
Zevende verdieping
Copyright: Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem

Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagen geselecteerd voor vernieuwing Centrale Bibliotheek in Rotterdam

27 juni, 16:43
Het team van Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem heeft het winnende schetsontwerp voor de te vernieuwen Centrale Bibliotheek in Rotterdam gemaakt. Het landschapsontwerp is van Delva Landscape Architecture | Urbanism. De beoordelingscommissie was unaniem in de keuze voor het winnende team.

Gemeente Rotterdam heeft vandaag het winnende team bekend gemaakt. Het consortium, geleid door Powerhouse Company en twee Noorse architectenbureaus, gaat het schetsontwerp voor vernieuwing van het markante gebouw nu uitwerken tot een voorlopig en vervolgens definitief ontwerp. Dit team werd door de beoordelingscommissie gekozen uit vijf kandidaten.

Het huidige gebouw van de Centrale Bibliotheek werd geopend in 1983 en is ontworpen door Jaap Bakema en Hans Boot van het architectenbureau Van den Broek en Bakema. Na bijna 40 jaar is het pand, dat tot de iconische gebouwen van Rotterdam behoort, aan vernieuwing toe en moet daarom een grootschalige verbouwing ondergaan.

Openen van het interieur
Het gebouw ondergaat een technische vernieuwing en een verduurzaming; daarbij streeft het team naar circulaire oplossingen. Tegelijkertijd is het ontwerp gericht op het creëren van een aantrekkelijke ‘huiskamer voor de stad’: “een nieuw soort openbare ruimte”, in de woorden van Nils Ole Brandtzaeg van Atelier Oslo.

“Het gebruik van de bibliotheek is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Dit heeft ons geïnspireerd om de bestaande ruimten voor collecties en opslag om te vormen tot een open en gastvrije omgeving waar mensen kunnen werken en elkaar ontmoeten”, legt Brandtzaeg uit.

De ingrijpende vernieuwing van het interieur geschiedt door het overal openen van ruimten. Zo worden de huidige opslagruimten getransformeerd tot een transparant atrium met daarin een veelheid aan uitnodigende plekken. De vernieuwing behoudt de oorspronkelijke ideeën achter het bibliotheekgebouw.

Oorspronkelijke intenties
Het ontwerpteam noemt de opgave “een uitgelezen kans om het originele, excentrieke ontwerp in ere te herstellen”, of beter gezegd: de oorspronkelijke intenties te verwezenlijken. Destijds kwam vanwege begrotingsbeperkingen de kwaliteit van het gebouw niet tot zijn recht.

Bezuinigingen in de uitvoering hebben vooral een weerslag gehad op de gevel en de transparantie van het gebouw, legt het huidige ontwerpteam uit. Het nieuwe ontwerp gaat uit van een betere glastoepassing, om een vloeiende en ruimtelijke ervaring te creëren, met een ononderbroken zicht naar buiten.

Een stelsel van roltrappen loopt over de volledige hoogte van het gebouw, maar de lagere kruisende roltrappen zijn in de uitvoering anders geplaatst dan in het beoogde ritme. Het nieuwe ontwerp corrigeert dit; daarnaast wordt de verbinding verbeterd door grote houten tribunetrappen tussen verdiepingen toe te voegen.

Buitenzijde
De gele stalen buizen, die aan de buitenzijde van het gebouw langs de gevel lopen en het gebouw regelmatig de vergelijking met Centre Pompidou in Parijs opleverden, blijven in gebruik op een duurzamere manier. Ze worden ingezet als multifunctionele elementen en verlengd tot aan de grond. “Hierdoor worden ze onderdeel van het straatbeeld, tastbaar en benaderbaar, en nog meer onderdeel van de identiteit van het gebouw”, leggen de architecten uit.

Aan de achterzijde van de bibliotheek vervangt een glazen volume met houtconstructie een opslagruimte. De nieuwe aanbouw biedt extra vloeroppervlak, licht en transparantie. Uitgevoerd in blauw, net als de opslagruimte die het vervangt, houdt het nieuwe volume de kleursignatuur – wit, geel en blauw – in stand.

De bestaande hoofdentree van het gebouw staat in de beleving ver af van het hart van de bibliotheek. Daarom voegt het nieuwe ontwerp aan alle kanten entrees toe, centraal geplaatst in elke gevel. Ze versterken de toegankelijkheid van de begane grond en sluiten goed aan bij omgeving, om zo bij te dragen aan het streven naar een ‘huiskamer van de stad'.

Sequentie van ruimten
De diverse ingrepen om het gebouw te transformeren en uit te breiden zorgen voor een opeenvolging van ruimten, die een levendig en flexibel programma kunnen huisvesten. De nieuwe indeling maakt de diversiteit van programma makkelijk te overzien: “van ruimten voor kookworkshops tot een klimmuur op de kinderafdeling”, vertelt het ontwerpteam.

De opeenvolging van ruimten eindigt op de zevende verdieping, met een groene en stille leeszaal aan de ene kant, en een terras met riant uitzicht op de stad aan de andere zijde. Deze ruimte wordt toegankelijk gemaakt voor bezoekers door de technische ruimten hier te verwijderen. Ook op de begane grond krijgt de bibliotheek een terras, waartoe de hoek op het plein wordt aangepast.

Team
De gemeente Rotterdam maakt in juni 2021 bekend te zoeken naar een ontwerpteam voor renovatie van de Centrale Bibliotheek. Daarop ontving de gemeente 22 (nationale en internationale) aanmeldingen, waaruit een beoordelingscommissie vijf ontwerpteams selecteerde. De vijf ontwerpen zijn beoordeeld op de onderdelen gebouw, inrichting, buitenruimte en het plan van aanpak voor het verdere ontwerpproces.

De uiteindelijke keuze viel op het schetsontwerp van het team met Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem, omdat dit volgens de commissie het best de balans vindt tussen behoud van de iconische waarde en de transformatie naar een uitnodigende bibliotheek voor nu en in de toekomst. De twee Noorse bureaus ontwierpen ook de Deichman-bibliotheek in Oslo, opgeleverd in 2020 en in  2021 verkozen tot ’s werelds beste openbare bibliotheek.

Naast de architectenbureaus Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem bestaat het winnende team uit DELVA (landschapsontwerp), Buro Happold (installatie-advies en constructie) en ISIS Bouwadvies (kostenmanagement).

Voortgang
De uitwerking van het schetsontwerp tot een voorlopig ontwerp doet het architectenteam in nauwe samenwerking met de bibliotheek, de gemeente en overige belanghebbenden. “Het schetsontwerp voor de buitenruimte vraagt daarbij nog de nodige aandacht”, laat de gemeente Rotterdam weten. “Hierover vindt in de loop van het traject afstemming plaats met onder meer omwonenden.”

Dit voorjaar werden de schetsontwerpen van de vijf teams online en in de hal van de Centrale Bibliotheek tentoongesteld. De visie van Rotterdammers op de schetsontwerpen werd gepeild door middel van een vragenlijst. De circa 4.500 reacties zijn door de beoordelingscommissie meegenomen in haar overwegingen.

Medio 2023 neemt de gemeenteraad een besluit over het voorlopige ontwerp. De bouw begint naar verwachting eind 2025 en wordt eind 2028 voltooid. Dat is dan het jaar dat ook het 45-jarige bestaan van het gebouw wordt gevierd.

Andere nieuwsberichten

Postpark van DELVA is een eerste stap in vergroening HS Kwartier

Vandaag, 11:25

Superimpose Architecture ontwerpt vergadercentrum in de kelder

Gisteren, 15:57

Restaurant Capital Kitchen prikkelt alle zintuigen

Gisteren, 12:48

Nieuw interieur van NN stelt circulariteit centraal

16 augustus, 2:31

NVDE: isolatie sneller terugverdiend door hoge energieprijzen

1 uur geleden

Minder omzet BAM door verkochte onderdelen, winst omhoog

Vandaag, 09:45

‘Stikstofgesprekken gaan nog te weinig over oplossingen’

Gisteren, 16:57

Lage waterstand mogelijk probleem voor Nederlandse bouw

Gisteren, 11:14

Vereniging Eigen Huis wil 10.000 betaalbare starterswoningen per jaar

16 augustus, 4:44

Bouwsector wil in gesprek Remkes aandacht voor eigen stikstofplan

16 augustus, 9:04
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan