Bouwteam XOOMlab op locatie
Copyright: XOOMlab
Online en offline werken bij XOOMlab
Copyright: XOOMlab
Werken op afstand bij XOOMlab
Copyright: XOOMlab
Er worden ook weer grotere bijeenkomsten georganiseerd bij XOOMlab
Copyright: XOOMlab
Renovatie en optopping van flat in de Burmandwarsstraat in Amsterdam
Copyright: XOOMlab
Harvey Otten signeert zijn onlangs verschenen roman Virmundt op kantoor
Copyright: XOOMlab

Architecten over twee jaar corona: XOOMlab

14 maart 2022, 10:54
Deze week is het precies twee jaar geleden dat het kabinet werkend Nederland opriep om zoveel mogelijk thuis te gaan werken vanwege het coronavirus. Architectenweb vroeg destijds aan verschillende architectenbureaus hoe zij hier vorm aan gaven en wat hun verwachtingen voor de toekomst waren. In een nieuwe serie vragen wij bureaus in hoeverre het thuiswerken onderdeel is geworden van hun bedrijfsvoering en wat voor gevolgen corona in bredere zin heeft gehad. In deel 1 een gesprek met Harvey Otten van XOOMlab. “Ontwikkelen en ontwerpen van maatschappelijke projecten doe je niet vanachter je bureau.”

Twee jaar geleden vertelde je dat het thuiswerken binnen XOOMLab vrij eenvoudig georganiseerd kon worden, aangezien het een collectief van ZZP’ers is dat vrij eenvoudig kan schakelen tussen werken in huis of op kantoor. Hoe pakte dit op de lange termijn uit? Hielp de flexibiliteit of stuitten jullie toch wel op problemen?
“Aanvankelijk was het thuiswerken geen probleem, maar we merkten al snel dat we dat zelf niet prettig vonden. Na een maand of twee fietsten we eigenlijk allemaal weer dagelijks met onze laptop naar XOOMlab. Achteraf mogen we zeggen dat dit probleemloos kon. We hebben een ruim kantoor, de vergaderzalen en presentatieruimte werden gebruikt als extra werkplekken. Anderhalve meter afstand was geen probleem en de dubbele deuren hebben van april tot september opengestaan. Er zijn wel individuele coronagevallen geweest, maar het is niet voorgekomen dat de ene collega de andere besmette. Er is maar één collega uit het collectief gestapt. Die raakte helaas verstrikt in complottheorieën en voelde zich niet thuis tussen de rationele ontwerpers en ondernemers die wij zijn. Ook in zo’n geval blijkt dat het makkelijker is een lidmaatschap van een coöperatie op te zeggen dan een arbeidscontract te ontbinden. Omdat iedereen een individuele keuze maakt hoeft niemand de verantwoordelijkheid voor een ander te nemen. De collegialiteit lijdt daar niet onder, integendeel, persoonlijk viel het me op hoe we elkaar door de lockdowns sleepten.”

Verliep het contact met opdrachtgevers en gebruikers de afgelopen twee jaar optimaal? Mede door de lockdowns konden jullie hen natuurlijk vaak niet fysiek ontmoeten, gaf dat problemen tijdens het ontwerptraject of hebben jullie een model kunnen vinden om dat te ondervangen?
“Er waren hier permanent Teams- en Zoom-meetings gaande. Voor een deel werkte dat efficiënter, zeker als je bedenkt hoeveel reistijd daarmee bespaard werd. Tegelijkertijd merkte ik hoe stroperig processen worden wanneer iedereen in zijn of haar eigen kamertje zit. In grotere organisaties en bij gemeentes leek de interne communicatie soms helemaal stil te vallen. Aanvankelijk leidde dat wel tot irritatie, maar ik ontdekte al snel dat mensen telefonisch juist beter bereikbaar waren. Met name bij corporaties en gemeentes kon je daardoor het hele leger beleidsmedewerkers overslaan en direct bellen met degene die verstand van zaken heeft.

Wanneer je een echte ontwerpsessie wilt doen dan schiet online werken toch echt tekort. We hebben dat een aantal keer ondervangen door op locatie in de buitenlucht af te spreken. Dat pakte heel goed uit. Projecten werden meteen concreet en op de één of andere manier heb je het nodig om elkaar in levenden lijve te zien als je ideeën wilt uitwisselen. Dat heeft ook alles te maken met het type projecten dat we doen. We werken met een wooncoöperatie opgericht door huurders zelf aan honderd huurwoningen in Amsterdam-West. Ook hebben we in opdracht van een vereniging van eigenaren in het centrum van Amsterdam, in de Burmandwarsstraat een flat met 37 appartementen gerenoveerd en opgetopt. In Alphen aan den Rijn werk ik met onze ontwikkel-bv Ruimtemaken aan 46 sociale koopwoningen voor starters. Het ontwikkelen en ontwerpen van maatschappelijke projecten doe je niet vanachter je bureau.” 

In maart 2020 verwachtten veel mensen dat corona tot vertraging of stilvallen van bouwprojecten en mogelijk tot een nieuwe crisis. Hebben jullie daar veel te maken gehad?
“Ik heb even rondgevraagd en de omzet was het afgelopen jaar hoger dan ooit tevoren. Echt last hebben we daar dus niet van gehad. Zoals gezegd werken we nu iets meer online, ook al is dat dan voornamelijk vanuit kantoor. Zelfs vanaf de bouwplaats word ik soms met een live Whatsapp-verbinding even ingebeld om mijn licht te laten schijnen over een probleem dat ze ter plekke tegenkomen. Corona heeft die communicatiemiddelen vanzelfsprekend gemaakt. Op kantoor zie je hoe belangrijk een prettige werkplek is. We zitten nu met meer mensen op kantoor dan in maart 2020 en er kunnen nog steeds mensen bij.”

Heeft corona ook invloed gehad op het ontwerp? Ontwerpen jullie bijvoorbeeld grotere woningen of woningen met thuiswerkplekken?
“De hele pandemie heeft zeker invloed gehad op onze ontwerpen, maar dan niet in de zin dat we thuiswerkplekken en quarantaineruimtes zouden gaan bedenken. Alsjeblieft niet. We zijn ons juist meer bewust geworden van het belang van ontmoeting. In Alphen aan den Rijn denken we bij het complex starterswoningen daarom aan een laptoplounge koffieruimte aan de Rijnhavenkade. In Amsterdam hebben we voor de woningen die we voor een coöperatie ontwikkelen en ontwerpen een hele beuk vrijgehouden voor ontmoetingsruimtes, verspreid over vijf verdiepingen. Buiten de gebouwen is ook het belang van een groene omgeving toegenomen. Minder steen, meer beplanting en meer bomen. In High End Buiksloterham, dat we samen met drie XOOMlab-collega’s en Vink Bouw ontwikkelden in Amsterdam Noord staan de plantvakken zelfs op de balkons.”

Naast corona hebben de afgelopen twee jaar ook zaken als de stikstofcrisis en een tekort aan personeel en bouwmaterialen flinke invloed gehad op de bouw en dan met name op de voortgang van bouwprojecten. Hoe zie je de nabije toekomst als het op dit soort zaken aankomt en wat voor effecten verwacht je voor architecten?
“Die stikstofcrisis stelde weinig voor vergeleken met wat ons nu te wachten staat. Twee jaar geleden sprak ik de hoop uit dat de overkokende woningmarkt door corona getemperd zou worden. Het tegendeel bleek waar. De bouwkosten stegen, maar dat kon met de stijgende verkoopprijzen worden opgevangen. Nu vallen we door een losgeslagen dictator de volgende crisis in en rijzen de brandstofprijzen de pan uit. Stiekem hoop ik nog steeds op een kentering. Dat we de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad nu eindelijk serieus gaan aanpakken, dat we ons realiseren dat de woningbouwopgave in de stad ligt en dat we niet bouwen om snel geld te verdienen maar om langdurig kwaliteit neer te zetten.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Documentaire: architect Lyongo Juliana op zoek naar hedendaagse Caribische architectuur

Gisteren, 17:17

Bouw EDGE Coolsingel in Rotterdam officieel gestart

Gisteren, 16:32

Charlotte Dahmen en Marlene Kossmann winnen Euregionale Prijs voor Architectuur

Gisteren, 16:00

Team V maakt ontwerp voor renovatie en uitbreiding Hout- en Meubileringscollege Amsterdam

Gisteren, 15:03

Coalitiepartijen willen nieuw onderzoek naar Lelylijn

Gisteren, 14:31

Onderzoek: overwaarde koopwoning klimt tot gemiddeld 220.000 euro

Gisteren, 09:35

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan