Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten
Copyright: Nick Cannaerts/Martens Van Caimere Architecten

Vrijstaande woning opent zich naar het glooiende landschap

7 februari, 12:05
Voor een particuliere opdrachtgever heeft Martens Van Caimere Architecten een vrijstaande woning op een heuvelflank in de Vlaamse Ardennen ontworpen. Het woonhuis is bescheiden aan de straatzijde en opent zich aan de andere zijde naar het glooiende landschap.

Het woonhuis ligt op een hellend terrein  in Etikhove, een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Martens Van Caimere Architecten heeft de woning ontworpen met een L-vormige plattegrond. Terwijl de woning aan de straatzijde relatief gesloten is, opent ze zich vooral naar het terras, in de hoek van de L, en het landschap.

Gelijkvloers
Op de begane grond liggen in het hoofdvolume de entree, de keuken annex eetkamer en de woonkamer geschakeld in elkaars verlengde; de woonkamer ligt daarbij iets lager, enigszins ingebed in de heuvelflank. Een vliesgevel langs de keuken, eetkamer en woonkamer verbindt de ruimten visueel met het terras.

Haaks op het hoofdvolume liggen een slaapkamer, badkamer en het toilet. Door deze functies (ook) gelijkvloers te situeren is de woning levensloopbestendig gemaakt. De slaapkamer biedt over het terras uitzicht op de omgeving.

Orgelpunt
Op de eerste verdieping liggen onder het zadeldak drie slaapkamers en een badkamer. Deze verdieping kan op termijn als gastenverblijf worden ingedeeld en gebruikt, legt het Gentse architectenbureau uit. Op de kop van het volume, via een trap verbonden met de woonkamer eronder, ligt een werkkamer met terras: “het orgelpunt van de woning”, aldus Martens Van Caimere Architecten.

Terwijl de muren van de benedenverdieping zich voor een ruim deel kenmerken door zichtbeton, is op de eerste verdieping CLT in combinatie met stucwerk toegepast.

Bescheiden en open
De woning sluit aan op haar omgeving middels de bijzondere dakvorm – een zadeldak met toenemende hellingsgraad – en de volumetrie. Het huis is bescheiden en introvert aan de straatkant, open en extravert naar het landschap. De gevel is uitgevoerd in een plint van zichtbeton; de eerste verdieping en de terreinaanleg in metselwerk van lichtgrijze baksteen. 

Andere nieuwsberichten

Compact woonensemble met binnenhof op smalle kavel in Oostenburg

Gisteren, 12:09

Voormalig Zuiderziekenhuis Rotterdam huisvest Zuidergymnasium en appartementen

Gisteren, 09:54

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert gerenoveerd stadhuis Groningen

2 december, 2:28

Lesia Topolnyk wint Prix de Rome Architectuur 2022

2 december, 10:37

Een kantoorgevel die golft en spiegelt

Gisteren, 16:53

Museum Het Schip toont Indische invloed op Amsterdamse School

Gisteren, 13:51

Schiphol benadert boeren voor stikstofrechten Lelystad Airport

Gisteren, 11:19

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

Gisteren, 10:30

Ombudsman: verduurzamen huis lukt huurder vaak niet

2 december, 11:32

Provincies vragen Unesco-status aan voor Scheldedelta

2 december, 9:44
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan