Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Rufus de Vries
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart

Open Kaart maakt van compacte bungalow ruimtelijke gezinswoning

25 oktober 2022, 16:53
Voor een particuliere opdrachtgever heeft architectenbureau Open Kaart een kleine bungalow in de bosrijke omgeving van Doorn omgevormd tot een ruimtelijke gezinswoning. Puzzelend met het bestemmingsplan kwam het bureau tot een leefkeuken en het gebruik van de hoogte nadat de zolder bij de woning was getrokken.

De opdrachtgevers waren gevallen voor de plek tussen de bomen. Ze kochten het perceel met daarop een verouderde en compacte bungalow, met de gedachte er een fijne plek voor het gezin van te maken door ruimte toe te voegen in de vorm van een verdieping. De optopping die ze voor ogen hadden, bleek constructief echter niet mogelijk, vertelt Open Kaart.

Ruimte creëren
Voor het architectenbureau werd de uitdaging om met beperkte oppervlakte toch een ruimtelijke woning voor dit gezin te maken. Open Kaart maakte een ontwerp, dat het bureau heeft uitgewerkt (DO en TO) in samenwerking met Peter Stello.

Het bestemmingsplan bood mogelijkheden om de bestaande woning aan de tuinzijde uit te breiden met een leefkeuken. Een al te grote uitbreiding op de begane grond was echter niet gewenst; dit zou te veel vierkante meters van de tuin wegnemen. Het ontwerp maakt daarom – naast de uitbreiding – zo effectief mogelijk gebruik van de ruimte die de bestaande bungalow biedt.

Door de vroegere zolder bij de woning te betrekken, zijn de slaapkamers hoog. De beperkte oppervlakte van de kinderkamers werd in de hoogte opgelost. Door de toepassing van hoogslapers is er voldoende ruimte over gebleven om te spelen of huiswerk te maken. De hoogte boven de badkamer en bijkeuken is te gebruiken als berging, via een opening in de gang.

Supermeubel
Een ‘supermeubel’ markeert de overgang tussen het bestaande pand en de uitbreiding, vertelt het architectenbureau. Dit houten meubel is op maat gemaakt en beslaat de hele breedte van de woning, van entreehal tot keuken.

Het meubel combineert een aantal functies: het begint als zitbank, gaat over in een kast met geheime doorgang en eindigt in de keuken op barhoogte. Het meubel scheidt de speelruimte visueel van de eetkeuken, zonder dat de spelende kinderen het contact met hun ouders verderop in de ruimte verliezen.

Door de leefruimte aan de tuinzijde te plaatsen, is de plattegrond van de voormalige bungalow praktisch omgedraaid. De slaapkamers bevinden zich aan de straatzijde van de woning. De ruime voortuin en rustige straat bieden genoeg privacy en luwte, terwijl de eetkeuken nu direct aan de groene achtertuin grenst.

Eenheid
De oudbouw heeft een nieuwe schil gekregen met goede isolatie en houten geveldelen. De houten geveldelen geven de woning een eigentijdse en tegelijkertijd natuurlijke uitstraling. Ook de uitbreiding is afgewerkt met hout, waardoor oud en nieuw een geheel vormen.

Alleen de vorm van de woning herinnert nog aan de voormalige witte bungalow, aldus Open Kaart. De zwaluw op de gevel doet dat trouwens ook; hij heeft op de nieuwe woning weer een plek gekregen.

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

Gisteren, 16:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

Gisteren, 14:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

Gisteren, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

Gisteren, 09:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

Gisteren, 13:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan