Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart
Copyright: Open Kaart

Dienstwoningen verbouwd tot thuis voor drie generaties

1 november 2022, 9:52
Aan de rand van Ede verbouwde Wessel Jonker, architect bij Open Kaart, twee voormalige dienstwoningen tot een nieuw thuis voor zijn gezin en zijn ouders. Door samen te investeren in deze plek werd woonkwaliteit mogelijk die beide huishoudens individueel nooit voor mogelijk hadden gehouden.

De twee bestaande woningen hadden dezelfde oppervlakte en een nagenoeg eendere plattegrond. Jonkers gezin, met jonge kinderen, had echter andere woonwensen dan zijn ouders hadden. Samen werkten ze aan een ontwerp voor verschillende woningen die samen toch één prettig geheel vormen.

Zo is er in de ene woning een grote leefkeuken en een plek om te spelen. De andere woning heeft een slaapkamer met ruime badkamer op de begane grond. Door de woningen tegelijkertijd te verbouwen kon de kenmerkende gelijkenis van de oude woningen intact worden gelaten. Een grote luifel – nuttig als bescherming tegen zomerse hitte – en gedeeld materiaalgebruik maken dat niet alleen de bewoners, maar ook de woningen duidelijk familie van elkaar zijn.

Contact en privacy
Over de indeling en vormgeving is zorgvuldig nagedacht. Daardoor biedt het tweelinghuis mogelijkheden voor makkelijk contact tussen ouders en (klein)kinderen, maar ook voldoende ruimte voor privacy.

De leefruimten zijn zo georiënteerd dat er op een vanzelfsprekende manier enige afstand is. Hierdoor is het niet nodig om hoge erfafscheidingen in de tuin te maken en kijken de bewoners van beide woningen vrij uit over het bosrijke perceel.

Zicht op het bos
Binnen is de bosrijke omgeving overal voelbaar. Door de openslaande deuren stap je vanuit de leefruimtes van beide woningen zo de tuin in. Vrijwel alle kamers bieden bovendien zicht op de oude bomen rondom.

De bestaande bebouwing bevatte diverse details die de woningen met de buitenruimte verbinden, zoals zitelementen en bloembakken. In de nieuwe situatie zijn deze details op eigentijdse manier opnieuw toegepast. Hier en daar steekt het metselwerk van de aangebouwde delen bijvoorbeeld een stukje uit, zodat je even kunt zitten en genieten van het uitzicht.

Samen is meer mogelijk
“Dit project laat zien dat je door samen te investeren in een proces en een plek woonkwaliteit kunt realiseren die je individueel nooit voor mogelijk had gehouden”, zegt Jonker. Zijn gezin en ouders genieten nu van zowel hun persoonlijke thuis als elkaars nabijheid.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan