Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Situatie voor transformatie, entreegevel
Copyright: Villanova architecten
Situatie voor transformatie, tuingevel
Copyright: Villanova architecten
Funderingsherstel
Copyright: Villanova architecten
Begane grond
Copyright: Villanova architecten
Eerste verdieping
Copyright: Villanova architecten
Doorsnede
Copyright: Villanova architecten
Gevel entreezijde
Copyright: Villanova architecten
Detail
Copyright: Villanova architecten
Situatie
Copyright: Villanova architecten
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Copyright: Bart van Hoek
Situatie voor transformatie, entreegevel
Copyright: Villanova architecten
Situatie voor transformatie, tuingevel
Copyright: Villanova architecten
Funderingsherstel
Copyright: Villanova architecten
Begane grond
Copyright: Villanova architecten
Eerste verdieping
Copyright: Villanova architecten
Doorsnede
Copyright: Villanova architecten
Gevel entreezijde
Copyright: Villanova architecten
Detail
Copyright: Villanova architecten
Situatie
Copyright: Villanova architecten

Zes verschillende woningen in een voormalig schoolgebouw

14 september, 15:28
In opdracht van zes particulieren heeft Villanova architecten het ontwerp gemaakt voor de transformatie van een schoolgebouw in Rotterdam Delfshaven tot evenzoveel woningen. Binnen het door Villanova ontworpen kader hebben alle bewoners een afwijkende woning naar eigen wens gerealiseerd.

De gemeente Rotterdam verkocht in 2016 de Osseweischool aan zes particulieren die het gebouw wilden omvormen tot afzonderlijke woningen. Bij hun opdracht aan Villanova architecten was de belangrijkste wens om individuele keuzevrijheid binnen een collectief gebouw te realiseren, met behoud van het oorspronkelijke karakter.

Lokaalindeling
Het schoolgebouw stamt uit 1902 en ligt met twee andere scholen op het binnenterrein van een gesloten bouwblok. Het pand bestaat uit twaalf klaslokalen op twee verdiepingen van 4,7 meter hoog. Aan de achterzijde lopen de gangen.

Villanova en constructiebureau Baas inventariseerden alle bewonerswensen en vertaalden dit tot een ontwerp met een uniforme uitstraling. De verkaveling is gelijk gehouden aan de oorspronkelijke lokaalindeling, waardoor er nauwelijks sloopwerk was. “Dit was niet alleen kostenbesparend, maar ook gunstig voor de eco-footprint”, stelt het architectenbureau.

Extra verdieping
De bestaande fundering is vervangen door een tafelconstructie op nieuwe palen. Hierdoor kon de vloer van de begane grond worden verlaagd, wat meer ruimte schiep om twee verdiepingen binnen de hoogte van één bestaande verdieping te realiseren.

Elke woning bestaat uit twee boven elkaar gelegen klaslokalen plus de achterliggende gangen. De meeste lokalen hebben een entresol. Extra kamers zijn bovendien gerealiseerd door een tussenverdieping met nieuwe ramen in de voormalige gangen.

Gevelopeningen
Doordat één van de vier oorspronkelijk schoolgebouwen op het binnenterrein is gesloopt, was er ruimte voor privétuinen en een besloten collectieve binnentuin. De woningen hebben openslaande deuren naar de tuinen, waartoe de borstweringen van  de ramen op de begane grond zijn weggebroken.

Daarnaast heeft elke woning aan de andere zijde van het blok een eigen voordeur. Het architectenbureau heeft deze voordeuren eenzelfde status willen geven als de dubbele deuren met bovenlicht van de bestaande schoolentree. Daarom zijn de puien ruim 4,5 meter hoog, met ‘bovenlichten’ die daglicht op de eerste verdieping brengen.

De nieuwe ramen en deuren heeft Villanova duidelijk afwijkend van de bestaande gevelopeningen ontworpen. De bestaande kozijnen zijn vernieuwd in hout als draai-kiepraam met historische profilering, voorzien van dubbele kierdichting en HR++ of drievoudig glas.

Bij nieuwe ramen en deuren is gekozen voor antracietkleurige aluminium kozijnen met stalen kaders, die diep in de gevel liggen. Hierdoor zijn de ingrepen in de gevels zichtbaar als een nieuwe laag in de historie van het pand, legt Villanova uit.

Individuele invulling
Het hele gebouw is wat betreft temperatuur en geluid geïsoleerd op nieuwbouwniveau. Binnen het kader dat Villanova architecten en constructiebureau Baas hebben ontworpen, hebben de opdrachtgevers hun woningen naar eigen wens kunnen realiseren, van na-isolatie, energieconcept, trappen, dakterrassen tot en met de afbouw.

Een aantal bewoners heeft de woning als zelfbouwer vanaf casco afgemaakt; anderen namen een aannemer in de arm. Ook de interieurs zijn ontworpen door de bewoners zelf, dan wel door ARA, MoederscheimMoonen Architects, MVRDM of Studio Nauta. Elke woning is anders qua grootte en indeling.

Andere nieuwsberichten

Bosvilla met een bijna mathematische opbouw

Gisteren, 17:27

Met Kelbergen 2.0 geeft HOH Architecten voorbeeld van verbetering door verdichting

Gisteren, 15:19

Silvolde krijgt woonbuurt met 'rivierduin' als hart

Gisteren, 14:29

Nominaties Interieur van het Jaar 2021 bekend

Gisteren, 12:16

'Mantra sober en doelmatig al zo oud als het Binnenhof zelf'

Gisteren, 16:13

China kampt met grote stroomtekorten

Gisteren, 09:20

Beijing verscherpt toezicht op rekeningen Evergrande

24 september, 10:39

Polak Building gaat maandag weer open

24 september, 9:29

AIR lanceert Open Oproep eenzaamheid in Groot IJsselmonde

23 september, 3:49

TNO: ruim half miljoen huishoudens kampen met ‘energiearmoede’

23 september, 2:58
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan