Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: De Twee Snoeken

Uitbreiding voor gemeentehuis Overbetuwe verbindt heden en historie

4 augustus, 11:02
In opdracht van de gemeente Overbetuwe heeft De Twee Snoeken een ontwerp gemaakt voor een gemeentehuis dat aantrekkelijk en gastvrij is voor alle inwoners en medewerkers. Het architectenbureau voegde een nieuw volume toe aan het bestaande gebouwenensemble in Elst en deelde het interieur opnieuw in met het oog op ruimtelijkheid, overzicht en activiteit gerelateerd werken.

Voor het bestaande gemeentehuis heeft De Twee Snoeken uitgebreid met een volume, dat het nieuwe publieke entreegebied en het dynamische hart van het gemeentehuid vormt. De toevoeging is tussen de bestaande bouwdelen – de kantoorvleugels en de bestuursvilla – geschoven en vormt zo een ruimtelijke verbinding in de vorm van een inwonersplein en een hoog atrium met ruime inval van daglicht.

Gastvrije ontvangst
In tegenstelling tot de oude situatie, waar bezoekers bij binnenkomst meteen een trap aantroffen, komen ze nu in een gelijkvloerse hal. De gastvrije ontvangst heeft het architectenbureau verder versterkt door de introductie van een hellingbaan, die het niveau van het dorpsplein en het entreegebied verbindt met het niveau van de bestaande bouw. De hellingbaan sluit aan op de bestaande lift.

Het architectenbureau heeft gestreefd naar een entreehal met openheid en een levendige sfeer. Door een heldere positionering van de verschillende functies, vindt de bezoeker snel de weg naar de juiste plek. Allereerst treft de bezoeker de receptie, waarna hij dieper in het gebouw wordt geleid.

Informeel of afgeschermd
De architecten creëerden een diversiteit aan spreekplekken voor verschillende situaties. Daarbij is het publieksdomein op het niveau van het dorpsplein dynamischer en met name gericht op ontvangen, ontmoeten en kortdurende dienstverlening. Hier liggen bijvoorbeeld de snelservicebalie  en open, informele overlegplekken.

Het deel na de hellingbaan is rustiger en vooral ingericht met afgeschermde spreekkamers voor privacygevoeliger gesprekken en vergaderruimten. Deze plekken bevinden zich op de grens van het publieks- en het werknemersgedeelte; dat maakt de ruimten optimaal bruikbaar.

Dynamiek en rust
De werkplekken zijn ontworpen volgens de principes van activiteit gerelateerd werken. Op de verdieping is een nieuw vloerveld gerealiseerd, waar een werk-lunchcafé met aanlandplekken is ondergebracht. Dit staat in een open verbinding met het atrium. Hoe verder van het atrium verwijderd, hoe rustiger de werkomgeving is. De stilteruimten zijn dan ook zoveel mogelijk in de periferie geplaatst.

Het kleurgebruik in de diverse ruimten heeft De Twee Snoeken afgestemd op de gebruiksfuncties. In dynamischer omgevingen heeft het bureau voor fellere kleuren gekozen, terwijl in luwten rustiger en naturelle kleuren zijn toegepast. In de materiaalkeuze hebben de architecten zich laten inspireren door de verschillende structuren van het landschap van de gemeente Overbetuwe, legt het bureau uit.

Gevel
De architecten hebben het ontwerp van de nieuwbouw willen laten aansluiten bij de architectuurhistorie van het bestaande gebouw. Ze grepen dan ook terug op een monumentaal postkantoor dat ooit op de plek van de huidige nieuwbouw stond en in de vorige eeuw is gesloopt omwille van een voorplein van het gemeentehuis.

De Twee Snoeken heeft gekozen voor een eigentijds baksteenvolume, dat is geïnspireerd op de verfijnde detaillering, verhoudingen en raamopeningen van dit oude postkantoor. De fijnmazige geleding en grote transparantie van de nieuwe gevel reflecteren de geschiedenis. Als extraatje is de riante natuurstenen brievenbus van het postkantoor, die bewaard was gebleven, in de nieuwbouw opgenomen.

Plastiek
De pui van de entree heeft De Twee Snoeken diagonaal laten weglopen in het verlengde van het tussenlid. Hierdoor maakt de entree een gastvrij gebaar richting het dorpsplein. Bij de raadzaal op de verdieping heeft de gevel een andere neggediepte dan op de begane grond, wat zorgt voor een spel in plasticiteit en het gevoel dat de raad zichtbaar en bereikbaar is.

De gevel kan worden gelezen als een stapeling van colonnades, legt het architectenbureau uit. Dit zorgt voor een klassiek-moderne, tijdloze uitstraling. De entree is aan de zijkant van de metselwerkgevel geplaatst, waardoor ze midden in het gehele ensemble ligt. Hiermee hebben de architecten recht willen doen aan zowel de monumentale bestuursvilla als de bestaande kantoorvolumes en de nieuwbouw.

Andere nieuwsberichten

Transformatie van Defensie-Eiland in Woerden afgerond

Vandaag, 14:24

Woningbouwcomplex Ilot Queyries van MVRDV in Bordeaux klaar

Vandaag, 09:23

Van der Valk-hotel Amsterdam verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar

Gisteren, 20:25

Ontwerpstudio Rive Roshan opent de deuren tijdens Glue Amsterdam

Gisteren, 16:15

Werkgevers: snel maatregelen voor versterken elektriciteitsnet

Vandaag, 14:45

Utrecht wil geen verbreding maar een snelheidsverlaging op A27 bij Amelisweerd

Vandaag, 14:29

Video: afscheid Floris Alkemade als Rijksbouwmeester

Vandaag, 10:09

Kabinet steekt nog eens 1 miljard in versnelling woningbouw

Gisteren, 11:04

Klimaatrapport: wereld niet groener na coronalockdowns

Gisteren, 10:22

Amsterdam kan druk op stroomnet niet meer zelf oplossen

Gisteren, 09:19
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan