Copyright: Bas Gijselhart, BASE Photography
Copyright: Bas Gijselhart, BASE Photography
Copyright: Bas Gijselhart, BASE Photography
Copyright: Bas Gijselhart, BASE Photography
Copyright: Bas Gijselhart, BASE Photography
Copyright: Bas Gijselhart, BASE Photography
Copyright: Bas Gijselhart, BASE Photography
Copyright: Bas Gijselhart, BASE Photography
Copyright: Bas Gijselhart, BASE Photography
Begane grond
Copyright: KOW
Eerste verdieping
Copyright: KOW
Tweede verdieping
Copyright: KOW
Dak
Copyright: KOW
Gevel zuid-oost en doorsnede
Copyright: KOW
Gevel zuid-west en doorsnede
Copyright: KOW
Begane grond
Copyright: KOW
Eerste verdieping
Copyright: KOW
Tweede verdieping
Copyright: KOW
Dak
Copyright: KOW
Copyright: Bas Gijselhart, BASE Photography
Copyright: Bas Gijselhart, BASE Photography
Copyright: Bas Gijselhart, BASE Photography
Copyright: Bas Gijselhart, BASE Photography
Copyright: Bas Gijselhart, BASE Photography
Copyright: Bas Gijselhart, BASE Photography
Copyright: Bas Gijselhart, BASE Photography
Copyright: Bas Gijselhart, BASE Photography
Copyright: Bas Gijselhart, BASE Photography
Begane grond
Copyright: KOW
Eerste verdieping
Copyright: KOW
Tweede verdieping
Copyright: KOW
Dak
Copyright: KOW
Gevel zuid-oost en doorsnede
Copyright: KOW
Gevel zuid-west en doorsnede
Copyright: KOW
Begane grond
Copyright: KOW
Eerste verdieping
Copyright: KOW
Tweede verdieping
Copyright: KOW
Dak
Copyright: KOW

KOW ontwerpt bedrijfspand met onverwachte functiestapeling

29 maart 2021, 17:24
De opdrachtgever wilde in Amsterdam-Duivendrecht een nieuw, duurzaam bedrijfsgebouw dat een maximale openheid zou combineren met parkeerruimte. Architectenbureau KOW heeft een oplossing gevonden door functies op onverwachte wijze te stapelen, wat bovendien in een opvallende uitstraling heeft geresulteerd.

“We hebben onszelf uitgedaagd om nét even anders na te denken bij deze opgave”, zegt Sebastiaan Jansen, architect en partner bij KOW. “De vraag was eigenlijk simpel: maximaal open maar ook parkeerplaatsen huisvesten op eigen terrein. Door het anders stapelen van functies ontstond maximale transparantie en openheid op maaiveld.”

Open en dicht
Het bedrijfsgebouw voor schilder- en onderhoudsbedrijf Fred Noom & Zn ligt aan de Pieter Braaijweg, vlakbij de Duivendrechtsevaart. De begane grond is zo open mogelijk gehouden en heeft aan twee zijden een transparante gevel. Om dit te verwezenlijken, heeft het architectenbureau het parkeren en de opslag op de eerste verdieping gesitueerd.

Op de tweede verdieping ligt de kantoorruimte, rondom een dakterras dat uitzicht biedt over de naastgelegen haven en verder richting de Amsterdam ArenA. Ook deze verdieping kent een grote transparantie, wat zorgt voor interactie met de omgeving en ruim binnenvallend daglicht op de kantoorvloer.

Om oververhitting van de open vloeren tegen te gaan hebben de architecten de verstijvingsribben van de aluminium gevel naar buiten gebracht. Hierdoor ontstaat een neggewerking en bijgevolg een ideale zoninstralingshoek, aldus KOW.

Tussen de twee lagen met een transparante gevel ligt achter een dichte gevel de opslag en het parkeren. Via een hellingbaan bereiken de auto’s het afgeschermde parkeerdek. De gevel is uitgevoerd in geperforeerd staal. De honderden gaatjes zorgen overdag voor ventilatie van het parkeerdek; ‘s nachts straalt de verdieping juist licht uit als sterrenhemel.

Duurzaam en aanpasbaar
“We hebben in de stapeling rekening gehouden met een maximaal te benutten dakoppervlak”, vertelt Jansen. “De luchtbehandeling- en installatiekasten zijn eveneens op de eerste verdieping geplaatst. Hierdoor ontstond meer dakoppervlak om PV-panelen op te leggen.”

Verder heeft het architectenbureau een aardwarmtepomp toegepast. Restwarmte wordt gebruikt om de parkeerlaag te verwarmen. De draagstructuur is toekomstbestendig en zo opgezet dat de plattegrond kan worden aangepast. Daarmee kan het bedrijf groeien en krimpen binnen zijn eigen pand.

Fred Noom & Zn beschikt met de nieuwbouw over 1.300 m2 bedrijfsruimte en 570 m2 bvo kantoorruimte. Op het parkeerdek is plaats voor elf voertuigen.

Andere nieuwsberichten

Studioninedots en Up4 presenteren Papaverwerf in Buiksloterham

2 uur geleden

Helder georganiseerd interieur voor TNO Leiden door Hollandse Nieuwe

Gisteren, 16:34

Gemeenteraad Rotterdam geeft groen licht voor bestemmingsplan Parkhaven010

Gisteren, 15:56

Platform voor architectuur & feminisme van start gegaan

Gisteren, 12:12

Almere ziet af van bouw kunstmuseum M.

19 minuten geleden

IEA: groei stroomvraag op te vangen met groene en kernenergie

Gisteren, 13:25

Vier op de tien huizenkopers waren eind vorig jaar starter

Gisteren, 10:48

Stichting daagt Staat voor rechter om gebruik stikstofrekenmodel

Gisteren, 09:33

Winnaars van de Circular Awards 2023 bekend

7 februari, 12:25

Kay Oosterman benoemd tot partner bij ZJA

7 februari, 10:40
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan