Online investeerdersmeeting op 22 december 2020
Copyright: Physee
Online investeerdersmeeting op 22 december 2020
Copyright: Physee

Physee zet eerste stap in wereldwijde uitrol van SmartSkin-gevel

13 januari, 11:48
Physee, ontwikkelaar van coatings, solar- en sensortechnologie, heeft 4 miljoen euro aan groeikapitaal ontvangen in de eerste helft van hun Series A-ronde, meldt de onderneming. Haar technologie genereert zowel energie als data die het energieverbruik van gebouwen optimaliseert. Volgens Physee zien investeerders haar bijdrage aan de energietransitie in verschillende sectoren als kansrijk en noodzakelijk.

De door Physee ontwikkelde technologie, SmartSkin genoemd, maakt volgens de onderneming gebouwen tot 30% energiezuiniger en tegelijkertijd in belangrijke mate comfortabeler voor de gebruiker. De scale-up zet het nieuw verkregen kapitaal in voor opschaling van de technologie; de onderneming is onlangs met twee wereldwijd opererende glasfabrikanten een ‘salespartnership’ gestart.

Nieuwe technologieën
Sinds de oprichting in 2014 ontwikkelde Physee drie producten: de SmartSkin-gevel, de PAR+-coating en POWER+-coating. Vanuit de ambitie met technologie een duurzamere, comfortabelere en gezondere wereld te maken, richt Physee zich op gebieden waar de impact van energietransitie het grootst is.

Ferdinand Grapperhaus jr., CEO van Physee: “We zwemmen al zes jaar tegen de stroom in omdat wij zien dat het anders kan én moet. Alleen merken we dat veel investeerders in Nederland disruptieve en duurzame hardware-innovaties vaak nog eng vinden om in te investeren. Ze zijn met name op zoek naar een herkenbaar en makkelijk te schalen software-platform. Juist daarom zijn we onze nieuwe aandeelhouders zeer dankbaar voor het vertrouwen. Zij nemen verantwoordelijkheid en zijn zo een driver for change.”

Smartskin
Eind 2019 bracht de onderneming haar SmartSkin-technologie op de markt: een vernieuwende combinatie van sensoren, zonnecellen en een batterijsysteem, geïntegreerd in de raamkozijnen. De technologie analyseert gegevens zoals temperatuur, licht en luchtkwaliteit.

Daarmee stuurt de technologie vervolgens via een zelflerend algoritme klimaatinstallaties (zoals zonwering, verlichting, ventilatie en airconditioning) van het gebouw zelfstandig aan. Gebouwen worden hierdoor tot 30% zuiniger en dragen bij aan het comfort en de productiviteit op de werkvloer, aldus de onderneming.

Snellere groei gewassen
Nu de wereldbevolking snel groeit naar zo'n 9 miljard mensen is er in 2050 twee keer zoveel voedsel nodig, terwijl er tevens minder land is om dit op te verbouwen. Het afgelopen jaar ontdekte Physee naar eigen zeggen in het lab een manier om planten sneller te laten groeien met dezelfde hoeveelheid zonlicht.

De door de onderneming ontwikkelde transparante PAR+-coating zet UV-licht om in PAR-licht, waardoor gewassen 7% sneller groeien. Met de nieuwe investering test Physee het komende jaar samen met de Universiteit van Wageningen verder hoeveel sneller gewassen, zoals tomaten, groeien op dezelfde hoeveelheid grond, zo laat ze weten. Zo wil de onderneming ook bijdragen een een oplossing voor het dreigende voedseltekort.

Nieuw kapitaal
Physee verwierf in deze investeringsronde nieuw kapitaal van Timeless Investments, SHAPE Capital, DWI Grundbesitz en het European Research Fund. De komende maanden rondt de onderneming haar volledige investeringsronde af.

De Duitse projectontwikkelaar DWI Grundbesitz gaat de onderneming begeleiden bij het uitrollen van de SmartSkin-verkoop in Duitsland. Naar verwachting volgt verkoop in andere landen snel door samenwerkingen met de juiste partners.

Andere nieuwsberichten

Onderzoeksvoorstel BURA en Civic wint Highrise Innovation Award

1 uur geleden

Mecanoo presenteert ontwikkelvisie voor Dordtse Spoorzone

3 uur geleden

New Norfolk in Scheveningen van KAW 'intensief en betaalbaar'

Vandaag, 11:17

Team GROUP A bekijkt mogelijkheden nooit gebruikte metrostations Antwerpen

Gisteren, 17:12

Voorbereidingen bouw Vijzelgrachtgarage gestart

18 minuten geleden

Amsterdam trekt miljoenen uit voor projecten tegen extreem weer

4 uur geleden

Centre Pompidou Parijs vier jaar dicht voor renovatie

Vandaag, 09:40

Rutte: investeren in klimaataanpassing is ook waar voor ons geld

Gisteren, 14:55

'Lagere overheden hebben 1,8 miljard nodig voor klimaatakkoord'

Gisteren, 09:18

Video + foto's: afbouw Floating Office Rotterdam

22 januari, 2:40
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan