Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Philips
Copyright: Philips
Copyright: Philips
Copyright: Philips
Copyright: Philips
Copyright: Philips
Copyright: Philips
Copyright: Philips
Copyright: Philips
Copyright: Philips
Copyright: Philips
Copyright: Philips
Copyright: Philips
Copyright: Philips
Copyright: Philips
Copyright: Philips
Copyright: Philips
Copyright: Philips

Philips Research: Technologie is slechts gereedschap

15 november 2013, 9:32
Denken in end-to-end processen, een open zorgmodel en in de toekomst een grotere focus op thuis. Dat waren enkele hoofdpunten van het Philips Healing Environments Seminar op de High Tech Campus in Eindhoven vorige week. Omdat beleving daarbij een grote rol speelt, test Philips samen met betrokkenen prototypes van nieuwe concepten in het ExperienceLab. Architectenweb kreeg een rondleiding in aanloop naar het seminar.

Tekst Naomi Cheung San

"De Healing Environment gaat vooral over het maken van adaptieve ruimtes, hoe pas je een ruimte aan op het belevingsproces van een patiënt en op wat voor manier helpt dit bij het herstelproces?" Volgens ‘Principal Scientist Human Interaction Experiences' Evert van Loenen, al 25 jaar werkzaam bij Philips, gaat het daarbij vooral om stressreductie. Want, zegt hij, ‘een ruimte geneest geen mensen, mensen helen zichzelf’.

‘Experience research’
In het ExperienceLab op de High Tech Campus in Eindhoven test Philips Research sinds 2001 prototypes van nieuwe concepten. Sinds 2011 is de discipline ‘ziekenhuiszorg’ ook in het lab te vinden. “Het ‘experience research’ dat er plaatsvindt houdt in dat we de gebruiker betrekken in alle stappen van het proces”, zegt Van Loenen.

“Samen met de eindgebruikers ontdekken we in de ‘insights’-onderzoeksfase wat er echt nodig is op een afdeling. Daartoe doen we met de designafdeling 'experience flow studies’: nachten- en dagenlange observaties in het ziekenhuis.”

De uitkomsten worden vervolgens besproken met alle betrokkenen. “Daar komen vaak verrassende resultaten uit", aldus Van Loenen. “In de ‘create’-fase gaan we vervolgens aan de slag met een idee.”

Om direct feedback van gebruikers te vergaren is in het ExperienceLab een stukje ziekenhuis nagebouwd. Op dit moment test Philips daar vier prototypes. Omdat ziekenhuispatiënten niet naar het lab kunnen komen, volgen daarna klinische trials. "In deze derde fase zetten we een concept voor een langere tijd in het ziekenhuis en meten we allerlei parameters, van slaap tot stress”, zegt de onderzoeker.

Adaptive Healing Room
Één van de prototypes is de Adaptive Healing Room, een ‘slimme’ patiëntenkamer die is ontworpen om het herstelproces van de neurologische patiënt te bevorderen. “Patiënten die net een beroerte hebben gehad kunnen slecht tegen licht en geluid, zeker als ze wakker worden. Doordat de kamer zich qua lichtgebruik aanpast op de patiënt, wordt die op een rustige natuurlijke manier wakker.“ Dit is niet alleen fijn voor de patiënt, maar ook voor de verpleging die niet de ondankbare rol van wekker op zich hoeft te nemen.

In de kamer hangt een scherm dat de vaak verwarde patiënt helpt bij de oriëntatie. Vanuit de verpleegpost is het scherm aan te passen aan het vermogen van de specifieke patiënt.“Het scherm geeft bijvoorbeeld een analoge klok weer als een patiënt de digitale niet meer begrijpt.” Ook kan het scherm inspelen op een verminderd gezichtsveld, biedt het stressreducerende beelden en een ‘social connectivity screen’ waarop familie en vrienden beelden kunnen uploaden

Andere concepten in het ExperienceLab zijn ‘Patient Engagement Cancer Therapy’ dat relevante informatie biedt over mogelijke behandelplannen voor een specifieke patiënt ter ondersteuning van het gezamenlijke beslissingsproces van een arts en patiënt. De PET/CT Uptake Room: een kamer die stressreductie bevordert bij voorbereidingen op een PET-scan, en de Environmental Cockpit die informatie over geluids- en lichtoverlast inzichtelijk maakt voor zorgpersoneel.

Adviesfunctie voor integrale benadering ziekenhuis
Door effecten te testen aan bepaalde parameters zijn onderzoeksresultaten inzichtelijk en eindproducten goed onderbouwd. Met bijna honderd jaar aan onderzoekservaring vervult Philips sinds kort ook een adviserende rol.“Waar het voorheen vooral om de beleving rondom de apparaten ging, benaderen we het nu integraal in het ziekenhuis”, aldus Werner Satter van Philips Healthcare experience solutions.

Betekent dit dat ziekenhuisarchitecten om de apparaten van Philips heen moeten ontwerpen? “We ondervinden soms weerstand van architecten, maar het is niet onze bedoeling om een bedreiging te vormen. Het liefst schuiven we zo vroeg mogelijk in het proces aan zodat we door co-creatie met architecten en gebruikers tot de optimale ziekenhuisbeleving komen”, aldus Satter.

Healing Environments Seminar
Tijdens het seminar diepen gerenommeerde wetenschappers de actuele onderwerpen waaraan de prototypes raken verder uit. De vrije uitwisseling van patiëntengegevens en de benadering van problemen in de zorg vanuit een lokaal of globaal niveau, wordt hevig bediscussieerd door Van Loenen, professor Paul Barach en Bob Reese van Philips Healthcare Transformation Services.

Gastspreker Fransesco Messori van interieurbureau D/Dock stelt dat we vooral anders moeten gaan denken om tot zorginnovatie te komen. Hij lijkt daarmee aan te sluiten op het gedachtegoed van Philips. Messori:
"We moeten voorkomen dat de healing environment slechts een stijl wordt. Ontwerpen met empathie is iets anders dan ontwerpen vanuit sympathie. Dat eerste gaat over onderlinge verbanden en een diepgeworteld begrip, technology is only a tool."

Andere nieuwsberichten

Tiny Houses in de sociale huur als toekomstbestendig ontwikkelmodel

24 mei, 2:30

Bouw woongebouw van BULK architecten en General Architecture gestart

24 mei, 10:40

Faculteit ITC van Universiteit Twente uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

23 mei, 8:30

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

23 mei, 2:39

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

24 mei, 9:40

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

24 mei, 9:00

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

23 mei, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

23 mei, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

22 mei, 9:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan