Copyright: Cityförster, studiomauer
Copyright: Cityförster, studiomauer
Copyright: Cityförster, studiomauer
Copyright: Cityförster, studiomauer
Copyright: Cityförster, studiomauer
Copyright: Cityförster, studiomauer
Copyright: Cityförster, studiomauer
Copyright: Cityförster, studiomauer
Copyright: Cityförster, studiomauer
Copyright: Cityförster, studiomauer
Copyright: Cityförster, studiomauer
Copyright: Cityförster, studiomauer

Winnend plan van Cityförster en studiomauer legt sterke nadruk op gemeenschap

7 december 2020, 17:18
Cityförster en studiomauer hebben de eerste prijs gewonnen in de internationale competitie voor ecovillage Hannover. Hun ontwerp streeft naar terugdringing van de ecologische voetafdruk, waartoe de bureaus ook kritisch hebben gekeken naar de almaar groeiende vraag naar leefruimte per hoofd van de bevolking.

Het project ecovillage Hannover kenmerkt zich door het idealistische uitgangspunt van fundamentele, coöperatieve waarden, met gemeenschap, gelijkwaardigheid, duurzaamheid en diversiteit. De wijk zal uit ongeveer 500 woningen bestaan, die worden gebouwd binnen een gebied van circa 5 hectare en plaats bieden aan circa 900 inwoners.

Genoeg
Cityförster, het internationaal en interdisciplinair partnerschap van architecten, ingenieurs en stedenbouwkundigen, en het Duitse bureau studiomauer, geven aan met het project noodzakelijke veranderingen in de bouwwereld te willen concretiseren. Dat betekent niet alleen een vermindering van de CO2-uitstoot bij de bouw, realisatie van de wijk in hout en het stimuleren van kringlopen en biodiversiteit;  een van de opvallendste kenmerken van ecovillage is ‘sufficiency’.

De bureaus hebben ‘toereikendheid’ gekozen als strategie om de ecologische voetafdruk te minimaliseren. Vanuit dit principe hebben ze ook kritisch gekeken naar de huidige manier waarop de leefruimte in het algemeen wordt ingericht en de voortdurende groei in de vraag naar die leefruimte per hoofd van de bevolking, leggen ze uit.

“De constructie van één vierkante meter van een nieuw gebouw met behulp van gangbare bouwmethodes genereert één ton CO2”, stelt het team. “Bij ecovillage is daarom de leefruimte per hoofd van de bevolking sterk teruggebracht.” Dat maakt tegelijkertijd de weg vrij naar een minder op het individu gerichte en juist een gemeenschappelijke en gedeelde manier van leven.

Met het project willen de bureaus, zo leggen ze uit, “een te lang uitgestelde discussie over bouwen, over wonen, over samenleven aanmoedigen, waarin eenvoud als filosofie wordt nagestreefd.” In ecovillage willen Cityförster en studiomauer dat concretiseren met, naast een ‘co-working space’ en ateliers, gemeenschappelijke leefruimten, tuinen voor eenieders gebruik en een gastenverblijf.

Coöperatief en publiek
Kern van het stedenbouwkundig ontwerp is het levendige dorpsplein. Daar biedt een centraal complex, de CYC-heb, ruimte aan de energievoorziening, ateliers, een bouwmaterialenruilplek, lesruimten en het gastenverblijf.

Dit centrum fungeert als schakel tussen de publieke en de coöperatieve sfeer, leggen de ontwerpers uit. Rond de CYC-hub bevinden zich de ‘commons’; ze vormen het groene hart van ecovillage, waar water wordt beheerd, voedsel wordt geproduceerd en de gemeenschapszin wordt ervaren.

Ecovillage zal zo’n 2.500 m2 gemeenschappelijke voorzieningen en 2 hectare landbouw- en tuiniergrond omvatten. Naast deze gronden en de circa 500 woningen moet er zo’n 3.100 m2 aan commerciële ruimten komen.

Ecologische en sociale duurzaamheid
De exploitatie van ecovillage is geheel CO2-neutraal gepland en ook tijdens de bouw moet de CO2-uitstoot tot een minimum worden beperkt. Alles wordt opgetrokken in hout en de afwerking van de gevels wordt geminimaliseerd. De biodiversiteit wordt bevorderd en grijs- en regenwater worden door middel van een helofytenfilter gezuiverd voor eventueel hergebruik voor de tuinen.

Wat betreft de mobiliteit legt het ontwerpteam het zwaartepunt op openbaar vervoer, voetgangers en fietsers. Per wooneenheid zal er slechts 0,2 parkeerplaats beschikbaar zijn; in ruil daarvoor heeft het team royale ruimtes ingepland voor fietsen, verhuurstations, handkarren, et cetera. Een directe aansluiting op het lightrailsysteem completeert het mobiliteitsconcept, aldus Cityförster en studiomauer.

De verschillende buurten, die door de ‘commons’ onderling en met het centrum worden verbonden, zijn opgezet als clusters van variërende grootte. Ze omvatten verschillende gebouwtypologieën, die op hun beurt ruimte bieden aan een breed scala aan woonvormen. Deze ‘democratische’ woonmix bevordert de sociale integratie en creëert sterke buurten, legt het ontwerpteam uit.

Geheel
Na het winnen van de prijsvraag krijgt het team van Cityförster en studiomauer nu de stedenbouwkundige opdracht. Volgend jaar zou de bouw van de eerste projectdelen kunnen starten. “Bij ecovillage was ons primaire doel om alle onbenutte mogelijkheden die er binnen de stedenbouw liggen te gebruiken en om daarmee een nieuwe norm te stellen”, stelt Oliver Seidel, oprichter en partner van Cityförster.

“Bijvoorbeeld door de stad te zien als een in elkaar grijpend systeem en als een kringloop, en door thema‘s als mobiliteit, duurzaamheid en materiaalgebruik te zien als onderdelen van een geheel. Het doel moet niet zijn om minder slecht te bouwen, maar om zo goed mogelijk te bouwen”, aldus Seidel.

Andere nieuwsberichten

AFFR 2021 in teken van thema 'More than Houses'

4 uur geleden

OKRA en BRUT ontwerpen nieuw stadspark in Brussel

Vandaag, 13:32

Bouw eerste woningen Nieuw Kralingen start eind dit jaar

Vandaag, 12:26

Schellensfabriek Eindhoven herontwikkeld met woongebouw erbovenop

Vandaag, 09:00

Video: Bloeiend bedrijf in een boeiend landschap

3 uur geleden

'Wissel ambtenaren tussen gemeenten uit voor woningbouwprojecten'

Vandaag, 11:09

Den Bosch plaatst eerste 'sportautomaat' van Nederland

Vandaag, 10:38

18 miljoen extra voor energietransitie in Rotterdam-Zuid

Gisteren, 17:41

Huizenprijzen in eerste kwartaal vijftien procent omhoog

Gisteren, 10:28

'102 miljard euro nodig voor vergroening stroomnet'

Gisteren, 09:41
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan