Copyright: de Architekten Cie.
Copyright: de Architekten Cie.
Copyright: Wiersema Architecten
Copyright: de Architekten Cie.
Copyright: de Architekten Cie.
Copyright: de Architekten Cie.
Copyright: de Architekten Cie.
Copyright: Wiersema Architecten
Copyright: de Architekten Cie.
Copyright: de Architekten Cie.

Nieuw schoolgebouw voor Academie Tien aan Berlijnplein Utrecht

19 oktober, 12:16
Op het Berlijnplein in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn wordt een nieuw pand voor Academie Tien gebouwd. Het door Wiersema Architecten en de Architekten Cie. ontworpen gebouw biedt plaats aan 1.600 leerlingen van de instelling voor middelbaar onderwijs, plus een grote sporthal. De gevel bestaat uit een mozaïek van metselwerk, afgewisseld met erkerramen.

Op de hoek van het plein bevindt zich de hoofdentree, gemarkeerd door een opening in het volume, een buitentrap en een glazen gevel voor de feitelijke ingang. De receptiebalie ligt 4,5 meter boven het plein. Op de eerste verdieping ligt de ontvangstruimte die overloopt naar de centrale hal met grand café en een centraal gelegen plein met zittribune in het hart van de school.

Academie Tien biedt onderwijs op mavo-. havo- en vwo-niveau, met als bijzonderheid dat leerlingen vakken op verschillende niveaus kunnen volgen. Ook beschikt de school over een juniorafdeling, waar kinderen vanaf tien jaar een geleidelijke overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs kunnen maken.

Thuisunits
De school is opgedeeld in acht ‘thuisunits’, een kleinschaliger leergebied voor een groep van 180 leerlingen. Deze thuisunits liggen met een eigen toegang rond het centrale hart en een deel van de werkplekken ligt aan de balkonranden rond de gemeenschappelijke hal. De centrale hal fungeert als een collectieve werkplek die doet denken aan moderne bibliotheken of werkcafés, aldus de architecten. Aan de gevel liggen de traditionele leslokalen van iedere thuisunit.

De bijzondere schoolonderdelen zijn als ‘stepping stones’ in de hoogte verspreid: het Kunstencluster en de gymzaal bevinden zich op de begane grond; de ontvangstruimte, conciërge en het centrale plein op eerste verdieping en het Science-cluster en de personeelsruimtes centraal op tweede verdieping. Op de bovenste twee verdiepingen bevinden zich de thuisunits van de bovenbouw.

Doordat de sporthal voor tweederde ondergronds is geplaatst, ontstaat er op het dak ruimte voor een openbaar toegankelijk plein. Het deels vergroende plein fungeert tegelijkertijd als pauzeruimte voor de leerlingen en als ontmoetingsplek voor de buurt. Via trappen en hellingen aan de voorzijde kan het plein vanaf het maaiveld worden bereikt.

Allerlei sporten
De sporthal, die zowel van buitenaf als binnen de school een toegang heeft, biedt plaats voor allerlei sporten, van zaalvoetbal tot turnen. Behalve leerlingen de hal voor hun gymlessen gebruiken, wordt de hal buiten schooluren verhuurd. Bijna alle wedstrijdsporten kunnen op NOC*NSF-niveau worden beoefend, melden de architecten. Ter versterking van het sportieve karakter van dit deel van het gebouw, ligt op het plein boven de sporthal nog een hardloopbaan.

Het gebouw wordt bijna energieneutraal gebouwden is aardgasvrij. De zonnepanelen op het dak maken het mogelijk dat het gebouw voor vijftig procent in zijn eigen energieopwekking voorziet. Er komen energiezuinige installaties en het gebouw wordt verwarmd met stadsverwarming.

Eind 2022 moet het pand klaar zijn.

Andere nieuwsberichten

Onverwachte materialen voor het interieur van een advocatenkantoor

Gisteren, 16:27

Monolithisch en toch poreus schoolgebouw door SADAR + VUGA en LENS°ASS Architecten

Gisteren, 14:35

Team NOAHH en Braaksma & Roos ontwerpt campus CSG Reggesteyn

Gisteren, 14:20

Studiospacious presenteert dynamisch woonensemble in Cuijk

Gisteren, 09:52

Regio Amsterdam wil 100 miljoen voor versnelde woningbouw

Gisteren, 10:19

CRa pleit voor een minister van Ruimte

Gisteren, 09:22

Museum Arnhem schuift nieuwe vleugel over stuwwal

23 november, 5:28

Gaasperdammertunnel volledig open voor verkeer

23 november, 4:00

Foto's + video: lichtfestival GLOW 2020

20 november, 4:57

'Lichtvervuiling in Nederland beter onder controle'

20 november, 9:55
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan