Bouwdeel D(emontabel) – cepezed
Copyright: Lucas van der Wee _ cepezed
Bouwdeel D(emontabel) – cepezed
Copyright: Lucas van der Wee _ cepezed
Het Platform – Space Encounters
Copyright: Lorenzo Zandri
Het Platform – Space Encounters
Copyright: Peter Tijhuis
Vakwerkhuis – Vakwerk architecten
Copyright: Boudewijn Bollmann
Vakwerkhuis – Vakwerk architecten
Copyright: Peter de Krom
Werkspoorfabriek – Zecc Architecten
Copyright: Stijnstijl Fotografie
Werkspoorfabriek – Zecc Architecten
Copyright: Stijnstijl Fotografie

Nominaties 'Kantoorgebouw van het Jaar 2020' bekend

9 september 2020, 12:00
Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2020 wordt op donderdag 29 oktober de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar uitgereikt. Een onafhankelijke jury heeft uit de inzendingen vier projecten genomineerd.

Alle inzendingen voor de prijs van Kantoorgebouw van het Jaar 2020 zijn beoordeeld op een aantal punten. Allereerst 'maatschappelijke relevantie' – hoe is die vertaald naar de ruimte en/of het beeld? Ten tweede 'vakmanschap' – hoe uit zich dat in bijvoorbeeld ruimtelijke kwaliteit en detaillering? En ten derde 'vernieuwing' – in hoeverre is er op een vernieuwende of verrassende manier omgegaan met bijvoorbeeld de gebouwtypologie?

De jury bestaat uit Thomas Dieben (architect en oprichter krft), Marieke Kums (architect en oprichter Studio MAKS), Gus Tielens (architect en oprichter korth tielens architecten), Bas van Dam (oprichter-directeur Being Development) en Annuska Pronkhorst (architectuurhistoricus en partner van Crimson Historians & Urbanists). Juryvoorzitter is Tako Postma (architect, stadsbouwmeester Delft).

De nominaties voor de prijs van Kantoorgebouw van het Jaar 2020 zijn (in alfabetische volgorde):

Een korte toelichting bij de nominaties voor de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar 2020:

Bouwdeel D(emontabel) – cepezed
Op het terrein met voormalige laboratoria van de TU Delft, waar cepezed ook zelf is gevestigd, heeft het bureau een duurzaam en volledig te demonteren gebouw gerealiseerd. Bouwdeel D(emontabel) bestaat uit een opvallend ranke, stalen prefab hoofddraagconstructie met eveneens geprefabriceerde lichtgewicht houten elementen voor vloeren en dak. De dekvloer is biobased en eenvoudig verwijderbaar. De gevel is grotendeels transparant. Het zakelijke gebouw, dat spannend contrasteert met de historische bestaande bouw, is bestemd voor bedrijven in de creatieve sector.

Het ontwerp van cepezed met een rationeel geoptimaliseerd bouwpakket leidt tot een prettige ruimtelijkheid, stelt de jury. De werkvloeren zijn open en de maatvoering is precies goed. Het bureau heeft bovendien snelheid van bouwen, duurzaamheid, functionaliteit en esthetiek weten te integreren. Zo zijn de ribben van de LVL-elementen in het zicht gehouden en dragen ze bij aan de gebouwesthetiek, maar ook aan de akoestiek. Dat het hele project in eigen huis is gedaan, waardeert de jury sterk. “Een nieuwe manier van werken en het levert een goede ruimte.”

Het Platform – Space Encounters
Boven een voormalige loods in Amersfoort heeft Space Encounters een nieuwe kantoorruimte van twee verdiepingen gebouwd. Met het oog op de huidige gebruikers van de loods is voor het tafelmodel gekozen: Het Platform is middels zeven stalen spanten over de hal heen gebouwd. Constructief is het een typologische mix van een brug en een gebouw. Aan de pleinzijde steekt het Platform drie meter over de loods door en creëert een genereus entreebalkon. Nieuw is visueel met oud verbonden door architectonische kenmerken en elementen van afwerking over te nemen.

De jury is zeer te spreken over de wijze waarop het kantoorgebouw los over de bestaande loods is heen gebouwd, maar er toch mee in verbinding staat door bijvoorbeeld het ritme van de kolommen. Tevens waardeert de jury hoe Het Platform niet alleen een relatie aangaat met de loods, maar ook met de omgeving. Zo is er het balkon als buitenwerkplek met uitzicht en de drie meter brede betonnen trap als verbinding met het plein, maar ook de verhouding tot naastgelegen bebouwing. De jury prijst het ruimtelijke interieur, waarbij de maat van de werkvloeren voelbaar is gebleven.

Vakwerkhuis – Vakwerk architecten
Het voormalige Ketelhuis van de TU Delft, een ruim 100 jaar oud rijksmonument heeft Vakwerk architecten getransformeerd tot een ‘co-working space’ met café en terrastuin. De ingrepen van het bureau zijn afgestemd op de individuele kwaliteiten van elk bouwdeel – de drie hallen en de machinistenwoning – dat zijn karakter ontleent aan de oorspronkelijke functie. Een reeks doorbraken in de wanden creëert lange zichtlijnen en een interne samenhang die tot nu ontbrak. Nieuwe toevoegingen zijn herkenbaar in eiken en rood staal, in contrast met de industriële schil.

Vakwerk architecten realiseerde een nieuwe plek om te werken – voor het bureau zelf, andere creatieve bedrijven en zelfstandigen – met een grote variatie aan ruimten en sferen, ziet de jury. Sommige ruimten zijn volgens de jury ronduit spectaculair en de oude en nieuwe delen zijn middels doorbraken en materiaalgebruik op interessante wijze verbonden. Een belangrijk aspect vindt ze dat het concept verder reikt dan een plek om samen te werken: Vakwerkhuis biedt ook ruimte voor initiatieven en evenementen van de buurt, wat bijdraagt aan een verbinding met de stad.

Werkspoorfabriek – Zecc Architecten
Een immense loods van 175 meter lang in het Werkspoorkwartier van Utrecht is getransformeerd tot verzamelgebouw voor bedrijven in de creatieve maakindustrie. Het behoud van het industriële karakter, de doorzichten en de lengtewerking was daarbij uitgangspunt. Zecc Architecten heeft een nieuwe structuur geïmplementeerd voor bedrijven van verschillende omvang en activiteit. Nieuwe openingen in de gevels zorgen voor ontsluiting van het gebouw en extra daglicht. De open vloer op de 2e en 3e verdieping is ingevuld met units van hout en glas, die eenvoudig kunnen worden aangepast of herplaatst. Het geheel is volledig circulair.

De jury waardeert hoe Zecc Architecten, met behoud van de ervaring van het oorspronkelijke industriële gebouw, een kleine stad heeft gerealiseerd. Binnen het grootschalige gebouw en met het ritme van de spanten als leidraad heeft het bureau een weefsel van bruggetjes, trappen, straten en pleinen, en plekken van ruimtelijkheid en van beslotenheid weten te creëren. De nieuwe gevelopeningen ogen vanzelfsprekend; zo passen de nieuwe entrees in beeld en materialisatie bij het gebouw en vertonen een duidelijke hiërarchie. De jury waardeert ook de flexibiliteit van het interieur met oog op mogelijk veranderend gebruik.

Uitreiking en partners
De winnaar van deze prijs wordt bekendgemaakt op woensdag 28 oktober 2020. Gezien de omstandigheden waarin we anderhalve meter afstand moeten bewaren, krijgt de prijsuitreiking dit jaar een iets andere, maar zeker zo bijzondere en feestelijke vorm. Daarover volgt later meer informatie.

Naast de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar worden op deze dag ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. Tevens maakt een afzonderlijke jury de Architect van het Jaar bekend. Deze prijzen worden door Architectenweb uitgereikt in samenwerking met hoofdpartner Kawneer en partners AGC Glass, Qbiq, Cerriva en Broeinest.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Bouw 741 woningen in Max Euwe Kwartier Rotterdam gestart

19 december, 4:37

Bouw 92 meter hoge Victoriatoren in Eindhoven gestart

19 december, 11:41

Anne Schroën: aantal BNA-lidmaatschappen terug op oude niveau

19 december, 10:38

Groosman en Voids winnen selectie deelplan Beekhof in Stadsoevers Roosendaal

18 december, 12:29

Zonder ingrepen dreigt grote verstoring Noord-Hollands stroomnet

19 december, 1:58

Veel leegstaande kantoren Utrecht geschikt gemaakt voor bewoning

19 december, 9:33

Kamer roept Keijzer terug: toch nestvoorziening bij nieuwbouw

18 december, 11:08

SCP: solidariteit burgers op woonmarkt begrensd

18 december, 9:43

Advies: Nederland kan zorgvuldiger omgaan met oude zonnepanelen

17 december, 1:35

Dorpen in Noord-Holland mogen bouwen in beschermd landschap

17 december, 10:21
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan