Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Vocus architecten
Copyright: Vocus architecten
Copyright: Vocus architecten
Copyright: Vocus architecten
Copyright: Vocus architecten
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Vocus architecten
Copyright: Vocus architecten
Copyright: Vocus architecten
Copyright: Vocus architecten
Copyright: Vocus architecten

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

10 juli, 14:20
Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een duurzaam horecapaviljoen naar ontwerp van Vocus architecten in gebruik genomen. Het gebouw tegenover het Nationaal Militair Museum biedt plek aan een ‘all-electric’ restaurant en terras. Grote glazen puien zorgen voor uitzicht en inval van daglicht, terwijl overstekken het paviljoen van de nodige schaduw voorzien.

De vroegere vliegbasis Soesterberg is tegenwoordig onderdeel van een natuurgebied en fungeert als recreatieplek. Café Restaurant Soesterdal maakt deel uit van deze nieuwe invulling. Het paviljoen ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over de voormalige vliegbasis, en wordt zelf omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken.

Het paviljoen, dat van veraf herkenbaar is, verwijst in vorm en materiaalgebruik naar de hangars die vroeger rondom de vliegbasis stonden. De hoge glazen puien zorgen er tevens voor dat de binnen- en buitenruimte gevoelsmatig in elkaar overlopen. De overstekken aan de zuid- en westzijde bieden de gasten beschutting tegen de zon en veraangenamen het binnenklimaat.

Loop van de zon
Bij het ontwerp voor het gebouw is vanaf het begin rekening gehouden met de loop van de zon, laat Vocus Architecten weten. Het lessenaarsdek is hellend richting het zuiden, waar zich de overstekken bevinden. Op het schuine dak zijn zonnepanelen gelegd, die de benodigde stroom voor het eerste volledig elektrische restaurant van Nederland leveren.

Aan de noordzijde zorgt een twee verdiepingen hoge glazen pui voor maximale daglichttoetreding en uitzicht op het vliegveld. De hoogte is voor een deel benut voor een extra verdieping met een multifunctionele ruimte, met ook hier zicht over de omgeving. De medewerkers hebben vanachter de bar weer volledig zicht op het restaurant en terras.

Verduurzaamd hout
De keuken en de toiletten liggen aan de oostzijde. De gesloten gevels aan deze zijde voorkomen opwarming van het paviljoen door de ochtendzon. Deze gevels zijn voorzien van verduurzaamd hout dat naar binnen doorloopt en hier bijdraagt aan een warme sfeer en goede akoestiek. De stalen constructie, het glas en stalen dak geven het paviljoen een industriële tint.

Behalve zonnepanelen is het dak voorzien van sedumvegetatie, wier extra massa bijdraagt aan een goed binnenklimaat. Isolerend triple glas Er is een waterinfiltratie gemaakt waarmee het regenwater op natuurlijke wijze in de bodem terugkomt. Dankzij isolerend triple glas in combinatie met een slim installatieconcept is het paviljoen energiezuinig.

Omwille van circulariteit bestaat het paviljoen uit ‘droge’ verbindingen, waardoor materialen eenvoudig kunnen worden hergebruikt.

Andere nieuwsberichten

Evenement Brussels Design September zoekt het dichterbij

1 uur geleden

Pilot-project in Rotterdam rond benutting platte daken

2 uur geleden

De Nijl Architecten realiseert CPO Minidorp aan de rivier

Vandaag, 13:22

Woning met de staart tussen de bomen

Gisteren, 16:31

Beperkte stijging huurprijzen vrije sector in dynamische huurmarkt

Vandaag, 10:48

Coronacrisis leidt tot verschuiving in kantorenmarkt

Gisteren, 11:07

Genova San Giorgio-brug officieel geopend

Gisteren, 10:28

Strootman Landschapsarchitecten krijgt opdracht voor woonwijk Zuidlaren

31 juli, 11:30

Natuur & Milieu: hoop op stedelijke zero-emissiezones 2025 bijna vervlogen

30 juli, 11:36

Shell en Eneco bouwen derde subsidieloze windpark op zee

30 juli, 9:41
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan