Het huidige complex Fierensblokken
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Het huidige complex Fierensblokken
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts

Renovatie en uitbreiding van de Antwerpse Fierensblokken gestart

9 juni, 14:59
In de Antwerpse binnenstad is gestart met de renovatie en uitbreiding van de Fierenshoven. De bureaus Happel Cornelisse Verhoeven en Molenaar & Co presenteerden in 2016 het winnende plan voor het sociaal woningbouwcomplex uit het interbellum.

De Fierenshoven of Fierensblokken zijn een belangrijke afspiegeling van de volkshuisvestingsideeën en het baksteenmodernisme in België in de jaren 1930. Het complex is ontworpen door de Antwerpse architect Gustave Fierens in 1938 en wordt door veel inwoners van de stad gekoesterd. Volgens Happel Cornelisse Verhoeven en Molenaar & Co bezitten de blokken voldoende flexibiliteit om te kunnen vernieuwen zonder afbreuk te doen aan de kernkwaliteiten van het monument.

Koppelen woningen
De Fierensblokken vormen een carré tussen de Nationalestraat, Kronenburgstraat, Van Craesbeeckstraat en Willem Lepelstraat. Met minimale ingrepen willen de bureaus de bestaande blokken geschikt maken voor eigentijdse bewoning.

Door de huidige woningen verticaal of horizontaal te koppelen creëren de architecten verschillende woninggroottes. Op de begane grond komen bijvoorbeeld duplexwoningen met directe toegang tot de binnenhoven. Op de hoger gelegen verdiepingen creëren de architecten appartementen met ruime woonvertrekken door enfilade-doorbraken tussen bestaande kamers.

Karakteristieke details
De oorspronkelijke indeling van plattegronden blijft met deze ontwerpoplossing vrijwel intact. Daardoor kunnen ook karakteristieke details zoals vloeren, marmeren schouwen en geprofileerde deuren zoveel mogelijk in hun kamercontext behouden blijven.

De 205 sociale huurwoningen worden verbouwd tot 117 grotere appartementen, 4 winkels en diverse collectieve voorzieningen, waaronder een collectieve wasruimte, multifunctionele zaal, ondergrondse fietsenstalling en een daktuin. Bepaalde delen van het binnenblad van de gevel worden vervangen om aan de hedendaagse eisen van comfort te voldoen. De karakteristieke kleitegels van zoutglazuur in de plint worden gereproduceerd voor het herstel van de plint.

Nieuwbouw
Het huidige gebouw op de hoek van de Nationalestraat en de Kronenburgstraat is geen onderdeel van de historische Fierensblokken; dit hoekgebouw wordt afgebroken en herbouwd als een compositorisch sluitstuk. Door te middelen tussen de verschillende hoogtelijnen aan weerszijden ontstaat een herkenbaar silhouet dat de Fierenshoven verder verankert in de lange lijnen van het omliggende stadsweefsel, leggen de architecten uit.

De afgeknotte hoek noemen ze “een ideale locatie voor een café aan het stervormige kruispunt”. Aan de doorgang naar de Nationalestraat ontsluit een nieuwe portiek de bovengelegen tweekamerwoningen en een bijzondere multifunctionele ruimte op het dak. Het nieuwe hoekgebouw krijgt een paars-bruine glazuurtegel, voortbouwend op de bestaande winkelplint.

Woonvorm
Na oplevering worden de appartementen verhuurd door het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen (AG VESPA). Het gemeentebedrijf introduceert met dit project een woonvorm tussen de sociale huurmarkt en de privémarkt, vertellen de architecten. “Wie een te hoog loon heeft om in aanmerking te komen voor een sociale woning, maar het moeilijk heeft op de privémarkt, kan hier terecht. Ideaal voor bijvoorbeeld jonge starters of eenoudergezinnen.”

De oplevering van het project staat gepland voor de zomer van 2022.

Andere nieuwsberichten

Nieuw interieurontwerp van Zenber voor bestaand schoolgebouw in IJburg

Gisteren, 17:03

Dam & Partners ontwerpt houten kantoorgebouw op Zuidas

Gisteren, 16:12

Office Winhov – genomineerd voor de Architect van het Jaar-prijs

Gisteren, 14:54

Mecanoo ontwerpt vernieuwing Haagse Centrale Bibliotheek

Gisteren, 12:53

Utopische landschappen van Carlijn Kingma in Rijksmuseum Twenthe

Gisteren, 13:52

Wiebes: discussie over kernenergierapport is juist goed

Gisteren, 09:29

Video: afsluitende talkshow Panorama4daagse

25 september, 4:50

'Groeiend tekort aan laadpalen in Nederland'

25 september, 9:56

Tweede Kamer twijfelt over slagkracht kabinet bij inrichting land

25 september, 9:14

BAM Wonen bereikt hoogste punt jongerenwoningen in Amsterdam-Noord

24 september, 5:20
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan