Beeldcollage thuiswerkende KAW'ers
Copyright: KAW
Beeldcollage thuiswerkende KAW'ers
Copyright: KAW

Architecten werken vanuit huis: KAW

17 maart 2020, 16:56
Het kabinet heeft werkend Nederland opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, als een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Ook architecten geven gehoor aan deze oproep. Architectenweb vraagt aan verschillende bureaus hoe zij hier vorm aan geven. In deel drie van deze serie vertelt Reimar von Meding, partner en algemeen directeur bij KAW, over het thuiswerken bij dit bureau. “Ik zou het enorm gepast vinden als Rutte na het indammen van het virus op TV zou vertellen dat er nog steeds sprake is van een levensbedreigende situatie.”

Waren jullie erop voorbereid dat we in Nederland moesten gaan thuiswerken, zoals bijvoorbeeld bij De Zwarte Hond het geval was?
“Zoals velen waren ook wij er natuurlijk niet op voorbereid dat dit ging gebeuren. Maar achteraf gezien hebben we de afgelopen jaren maatregelen genomen waardoor we nu redelijk goed met de situatie om kunnen gaan. Wij zitten in de vrij uitzonderlijke situatie dat wij als architectenbureau met tegen de honderd medewerkers in drie heel verschillende regio’s werken. Dat organiseren wij zo dat wij vanuit Rotterdam, Groningen, Eindhoven ook echt gezamenlijk aan projecten werken.

Ons werk vergt sowieso een extra inspanning, omdat wij niet alleen als regulier architect werken, maar aan vrij veel bijzondere projecten met maatschappelijke impact. Dit werk is een stuk overleg- en afstemmingsgevoeliger dan wanneer je vooral bent gericht op ontwerpen. Verder mogen onze mensen zo veel als mogelijk eigen verantwoordelijkheid nemen. Onze systemen en middelen moeten dus écht kunnen werken als voor een netwerkorganisatie.

Wij werken al enige tijd volledig ‘in de cloud’ en met flexibele apparatuur. Hierdoor is het voor ons mogelijk dat mensen ook elders kunnen werken en iets gemakkelijker hun thuissituatie kunnen oplossen. Op het moment dat de oproep kwam om sociale contacten te  beperken om verspreiding van het virus af te remmen, konden wij bijna letterlijk onze notebooks dichtklappen en thuis verder werken.”

En hoe bevalt dat?
“Onderling kiezen wij er bewust voor om veel contact op afstand te hebben. Als je veel bij elkaar op kantoor werkt, is thuiswerken even wennen qua workflow, afstemmen, enzovoorts. Maar het heeft ook voordelen, bijvoorbeeld voor mensen die geconcentreerd aan iets moeten werken. Mits de thuissituatie dat natuurlijk toelaat. Wat ik erg gaaf vond om direct te zien, is dat er enorm snel tips & tricks worden uitgewisseld en dat medewerkers elkaar direct helpen en op zaken wijzen. Doordat iedereen extra alert is, krijg je na een vraag binnen een paar seconden een heleboel interessante inzichten uit alle hoeken van het land.

In principe draait nu alles volledig door, de videosystemen werken goed, ook het omgaan met zware bestanden blijkt geen echte bottleneck te zijn. Wij ervaren af en toe belemmeringen bij services om ons heen als er bijvoorbeeld storingen optreden door het sterk toegenomen gebruik van alle online faciliteiten. Een ander issue is dat je door de aangescherpte privacy wetgeving bij opdrachtgevers, corporaties en overheden soms tegen net wat te zware firewalls en controles aanloopt, waardoor bijvoorbeeld video conferencing niet altijd in te richten is. Wij bieden onze klanten dan zelf service aan, via onze IT-mensen, om tot oplossingen te komen.

Wij hebben ook veel werk waarbij met een groep mensen op een tekening wordt gekeken. Dat blijkt wat lastiger, vooral bij uitvoering en bouwplaatssituaties. Het is dan zo dat wij eerst kijken of het niet op afstand in te regelen is. Als het nodig is, gaan wij ook naar besprekingen om werk op gang te houden. Dat doen we dan wel met inachtneming van alle aanbevelingen.”

Hoe staat het met andere activiteiten waarbij fysieke aanwezigheid is vereist?
“Er is natuurlijk een deel van ons werk dat wij niet zomaar op afstand kunnen doen. Ik heb net een lezing voor een groep ouderen moeten afzeggen en een keynote bij een congres in Boedapest. Dat is nu eenmaal zo. Wij hebben ook regelmatig bewonersavonden, die kunnen nu niet doorgaan. Ook zien wij dat veel gemeenten niet vergaderen, waardoor besluitvorming stokt.

Voor onze initiatieven waar wij één op één bewoners spreken, zoals bij ons werk in het Groningse aardbevingsgebied of verduurzaming met Reimarkt, zijn wij voorlopig gestopt. We gaan vrij snel een plan uitrollen om mensen online te spreken. Op zich hebben de meeste mensen begrip voor de situatie en velen beschikken over Facetime of Skype. Daar valt altijd een mouw aan te passen.”

Hoe lang denken jullie maximaal op de huidige manier te kunnen werken, zonder dat het echt problemen op gaat leveren?
“Wij zien dat wij het werk goed op peil kunnen houden, maar ik heb ook al bewust klanten gebeld om te vragen of wij werk dat minder overleggevoelig is naar voren kunnen trekken. Wij hebben immers extra capaciteit door uitval van overleg- en reisuren.

Wat ons betreft is het nu de opgave om het werk slim anders te faseren. Daarbij gaat het niet alleen om ons bedrijf. Het gaat er ook om dat als deze situatie langer duurt toch echt een modus operandi moet ontstaan waarmee we door kunnen. En al duurt het korter, dan nog zal er een prop in het werk ontstaan, die later voor problemen kan zorgen met planning van projecten en capaciteit bij bijvoorbeeld bouwpartijen. Wij zijn al half vergeten dat er een behoorlijke opgave ligt voor verduurzaming, de aanpak van wijken en niet te vergeten de situatie op de woningmarkt. Die opgave zal niet minder omvangrijk worden als er eenmaal een vaccin is gevonden.”

Zijn er volgens jou al lessen te trekken uit de coronacrisis?
“Het is best bijzonder om te zien hoe je als land in een extreme situatie allemaal klaar gaat staan en gewoon doet wat gedaan moet worden. We krijgen nu een spiegel voorgehouden van hoe kwetsbaar we zijn. Doordat de gevolgen van het virus direct voelbaar zijn, er getallen van geïnfecteerden en doden in het nieuws komen, gaan we mee in strenge maatregelen. Het is bijzonder dat het lukt zonder dat de noodtoestand wordt uitgeroepen.

Dit soort strenge maatregelen nemen lukt ons gek genoeg niet bij problemen en opgaven die grotere gevolgen hebben op de lange termijn, zoals klimaatverandering en het radicaal terugdringen van CO2- en stikstofuitstoot. Ik zou het enorm gepast vinden als Mark Rutte na het indammen van het virus ’s avonds op TV vertelt dat er nog steeds sprake is van een zeer ernstige en levensbedreigende situatie en dat daarom hele strenge maatregelen genomen worden om de CO2-uitstoot terug te dringen. En dat alle burgers opgeroepen worden zich daar streng naar te gedragen.”

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

19 april, 3:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

19 april, 2:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

19 april, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

19 april, 9:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

19 april, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan