Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Atelier Kempe Thill
Copyright: Atelier Kempe Thill
Copyright: Atelier Kempe Thill
Copyright: Atelier Kempe Thill
Noordgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill
Oostgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill
Zuidgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill
Westgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill
Begane grond
Copyright: Atelier Kempe Thill
Eerste verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill
Tweede verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill
Dak
Copyright: Atelier Kempe Thill
Doorsnede
Copyright: Atelier Kempe Thill
Doorsnede
Copyright: Atelier Kempe Thill
Situatie
Copyright: Atelier Kempe Thill
Detail
Copyright: Atelier Kempe Thill
Detail
Copyright: Atelier Kempe Thill
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Ulrich Schwarz
Copyright: Atelier Kempe Thill
Copyright: Atelier Kempe Thill
Copyright: Atelier Kempe Thill
Copyright: Atelier Kempe Thill
Noordgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill
Oostgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill
Zuidgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill
Westgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill
Begane grond
Copyright: Atelier Kempe Thill
Eerste verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill
Tweede verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill
Dak
Copyright: Atelier Kempe Thill
Doorsnede
Copyright: Atelier Kempe Thill
Doorsnede
Copyright: Atelier Kempe Thill
Situatie
Copyright: Atelier Kempe Thill
Detail
Copyright: Atelier Kempe Thill
Detail
Copyright: Atelier Kempe Thill

Atriumhaus van Atelier Kempe Thill biedt nieuwe woningtypologie in Duitsland

4 februari, 14:05
In Bremen-Tenever, in Duitsland, is een appartementengebouw met 28 sociale wooneenheden, een kleuterschool en een buurtcentrum naar ontwerp van Atelier Kempe Thill gerealiseerd. Het gemeenschappelijke atrium verschaft het gebouw een belangrijke ruimtelijke kwaliteit.

Het project in Bremen is het resultaat van de ontwerpwedstrijd ‘ungewöhnlich wohnen’, die woningbouwvereniging GEWOBA uit Bremen organiseerde in 2011. De vraag daarbij was naar vernieuwende concepten voor sociale woningbouw, die een essentiële bijdrage konden leveren aan de hedendaagse stad en haar veranderende sociale en demografische eisen.

Voor Atelier Kempe Thill is het project een intensief experiment geweest om zijn kennis op het gebied van sociale en collectieve huisvesting in te passen aan de Duitse situatie. De markt in Duitsland is sterk gereguleerd en kent, in vergelijking met Europese buurlanden, hogere normen en lagere budgetten.

Tegenwicht
Het nieuwbouwproject is gerealiseerd in het 'grand ensemble' Tenever uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. De wijk kent enorme sociale woonblokken van soms wel 18 verdiepingen hoog. Om alternatieve woonvormen in Tenever te stimuleren en een verfrissend contrast te bieden besloot GEWOBA naast de bestaande bouw een compacte woonwijk te plaatsen.

De wijk is vormgegeven als een autovrije, tuinachtige stadsbuurt met houten gevels en gaat bijna naadloos over in het aangrenzende park. De woonwijk bestaat uit wooneenheden van slechts drie verdiepingen hoog, in een mix van verschillende kleinere stedelijke villa's en het grotere, door Atelier Kempe Thill ontworpen, appartementengebouw, het ‘Atriumhaus’.

Atelier Kempe Thill heeft de kosten op organisatieniveau getracht te optimaliseren. Daardoor wilde de architecten, zo leggen ze uit, een betere ruimtelijke kwaliteit en aantrekkelijker gevels kunnen realiseren dan gebruikelijk is in de Duitse sociale woningbouw.

Compact
Het gebouw is vormgegeven als een bijzonder compact blok van drie verdiepingen hoog en met een diepte van meer dan 25 meter. Eerdere ervaringen met compacte ontwerpprojecten voor de gezondheidszorg, zoals het Junky Hotel in Amsterdam en huisvesting voor ouderen in de Belgische stad Heist-op-den-Berg, vormden voor Atelier Kempe Thill de leidraad in het ontwerpen, vertellen de architecten.

De begane grond biedt plaats aan een kleuterschool en een buurtcentrum; beide hebben een eigen toegang vanaf de straat. De eerste en tweede verdieping is bestemd voor sociale woningen. Alle achtentwintig eenheden zijn toegankelijk via een open hoofdtrap; aan de zuidkant van het blok is een extra vluchttrap gerealiseerd.

Deze typologie is vrij uniek voor Duitsland, waar één trap meestal slechts twee tot vier appartementen per verdieping bedient, laten de architecten weten. Het complex is ontworpen als een repetitief bouwsysteem met vaste maatvoering, gevelelementen en interieurcomponenten, waardoor de kosten van de afzonderlijke bouwelementen tot een minimum zijn beperkt.

School
De centrale entreehal bevindt zich aan de noordzijde op de begane grond, waar ook een klein buurtcentrum is ondergebracht. Het grootste deel van de begane grond is ingeruimd voor de kleuterschool, met de eigen entree aan de oostzijde van het gebouw. Alle groepsruimten van de school liggen langs de gevel en hebben panoramische ramen die zorgen voor een ruim zicht vanuit het interieur op het nabijgelegen park.

Centraal in de school bevindt zich een grote evenementenruimte, die tot 11 meter hoog is en door middel van bovenlichten daglicht ontvangt. Doordat ook de gangen rondom de zaal volledig van glas zijn voorzien is er, ondanks de grote bouwdiepte veel daglicht in de hele school en biedt haast iedere ruimte uitzicht op de groene omgeving.

Atrium
De belangrijkste ruimtelijke kwaliteit van dit sociale woningbouwproject is de gemeenschappelijke atriumruimte, die ook fungeert als verrassende toegangszone met een open trap voor de individuele woningen. Daglicht valt via grote glazen daklichten in deze centralr ruimte.

Het atrium biedt tevens een gedeelde ruimte met collectieve voorzieningen voor de bewoners; een uniek gegeven in de hedendaagse Duitse sociale woningbouw. Rond het centrale atrium liggen de wooneenheden. De compacte eenkamer-appartementen hebben twee grote ramen met dubbele glazen deuren.

Houten lamellen
Op de hoeken van het blok zijn grotere wooneenheden voor gezinnen ontworpen, voorzien van grote terrassen als ruimtelijke uitbreiding van de vrij kleine, eerder bescheiden interieurs. Rond het hele gebouw strekken zich balkons, voorzien van horizontale geplaatste larikshouten lamellen, die

De houten lamellen gevenh het gebouw een vrij natuurlijke, lichtgrijze uitstraling, passend bij het leven in de buitenwijk, aldus Atelier Kempe Thill. Ze vormen daarbij een extra gevel rond het witgepleisterde bouwvolume en geven het gebouw een rustig karakter. De houten gevel is gecombineerd met de grote, donker gecoate, aluminium ramen van de kleuterschool op de begane grond en de aluminium kaders rond de balkonopeningen.

Prototype
Volgens Atelier Kempe Thill kan het resultaat een nieuw prototype zijn voor compacte stadswoningen en geeft een mogelijk antwoord op de toenemende vraag naar kleinere wooneenheden voor alleenstaanden en koppels. Het is een zeer compact en economisch model en stimuleert tegelijkertijd collectieve woonvormen in de stad, aldus de architecten.

Andere nieuwsberichten

Video: Hungry for Design

23 oktober, 2:42

Amsterdam schrijft eerste tender uit voor kavel in Sluisbuurt

23 oktober, 12:14

Antwerpse hogeschool verplaatst campus naar andere plek in centrum

23 oktober, 11:28

Architectenweb Podcast – Gesprek met Paul Ketelaars en Ellen van der Wal over het Vakwerkhuis

23 oktober, 9:15

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

23 oktober, 9:37

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

22 oktober, 2:21

'Iconic Houses' stellen deuren open voor publiek in november

22 oktober, 10:49

AD: tijdelijke Tweede Kamer niet coronaproof

22 oktober, 9:19

Maastunnel ook weer open voor voetgangers

21 oktober, 3:52
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan