Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers

Eenduidig interieurontwerp voor verschillende gebruikers Naturalis

30 januari, 13:49

Na modernisering en uitbreiding van het bestaande complex is in augustus 2019 het Naturalis Biodiversity Center in Leiden heropend. Hollandse Nieuwe ontwierp het kantoorinterieur voor medewerkers en onderzoekers; het bureau presenteert nu beelden van zijn ontwerp.

Het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten voor de ingrijpende verbouwing van het Naturalis Biodiversity Center omvat onder meer een grote publiekshal, nieuwe tentoonstellingsruimten, een nieuw laboratorium en de renovatie van het kantoorgedeelte. Voor de casco gerenoveerde kantoren ontwierp Hollandse Nieuwe een werkomgeving, ontmoetingsgebieden en balies.

Ontwerpkaders
Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met het museum en onderzoeksinstituut, vertelt Hollandse Nieuwe. Middels workshops, analyses en meelooptrajecten heeft het bureau een werkplekstrategie en ontwerp gemaakt.

Hollandse Nieuwe moest rekening houden met de verschillende soorten werkzaamheden en (bijgevolg) wensen van onderzoekers, museumstaf en ondersteunend personeel. Daarnaast speelden bouwkundige en installatietechnische kaders van het gebouw een belangrijke rol in het ontwerp.

Indeling
Het kantoor bestaat uit zes verdiepingen, ontsloten via een grote vide en trappenhuis. De begane grond biedt ruimte aan ontmoeting; hier zijn collectiebalies, vergaderfaciliteiten, werkplekken en studieplekken ondergebracht. Een grote podiumtrap in de vide voert naar de kantoorverdiepingen.

De centraal gepositioneerde vide splitst de kantoorruimten per verdieping in twee delen. Vergaderruimten, concentratieruimten en belplekken heeft het architectenbureau om-en-om gepositioneerd tussen de werkplekken; daarmee heeft het gezorgd voor een balans tussen openheid en geslotenheid.

Concept
Het ontwerpconcept heeft Hollandse Nieuwe gebaseerd op de kerntaak van Naturalis: het onderzoeken van de natuur om biodiversiteit te behouden. Het tonen van de onderzoeksactiviteiten, de collectie en de rijkdom van de natuur was daarom belangrijk voor het interieurconcept.

Een tweede uitgangspunt was om de museumarchitectuur ook herkenbaar te maken in het kantoorgedeelte. Het gebouw moet worden ervaren als één geheel, inclusief de werkomgeving, aldus het interieurarchitectenbureau. De eikenhouten kaders van het museum keren als vorm en module dan ook terug in de op maat gemaakte wanden en afscheidingen.

Sober palet met verwijzingen
Naast eiken kaders en frames heeft Hollandse Nieuwe ook stalen frames toegepast, die zijn geïnspireerd op expositiemeubels. In het algemeen heeft het bureau een heldere en sobere selectie aan kleuren en materialen toegepast: eiken, wit, zwart en veel planten, met hier en daar kleuraccenten.

Dit eenvoudige palet heeft Hollandse Nieuwe gecompleteerd met een grafische laag, die in samenwerking met de grafische vormgevers van Betiche zijn ontwikkeld. Deze laag bestaat uit abstracte, kleurrijke prints en ‘privacy-folies’ voor de vergaderruimten, die de collectie en de rijkdom van de natuur weergeven. Ze verwijzen subtiel, maar herkenbaar naar de collectie van Naturalis.

Andere nieuwsberichten

Voorbereidingen The Capital in Waarderpolder Haarlem gestart

3 april, 3:55

UNStudio voorziet C&A-pand Eindhoven van opvallende glazen erkers

3 april, 2:20

Heembouw verzorgt circulaire renovatie van loods C-Bèta

3 april, 9:40

Team 4 Architecten neemt bureau Rik Lagerwaard over

3 april, 9:05

'Bouwproductie staat voor krimp van 15 procent'

3 april, 9:58

Ingetogen luxe voor Junshan Cultural Center van Neri & Hu

2 april, 2:54

De meeste 55-plussers willen niet meer verhuizen

2 april, 1:00

Invoering Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld

2 april, 9:59

'Burger wil meer informatie energiezuiniger maken woning'

2 april, 9:36

'Rijk, kom met noodfonds voor Kinderdijk en ander erfgoed'

1 april, 2:45
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan