Copyright: Gerrit Rietveld Academie
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Johannes Schwartz
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Johannes Schwartz
Copyright: Johannes Schwartz
Copyright: Gerrit Rietveld Academie
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Johannes Schwartz
Copyright: Johannes Schwartz
Copyright: Johannes Schwartz
Copyright: Gerrit Rietveld Academie
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Johannes Schwartz
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Johannes Schwartz
Copyright: Johannes Schwartz
Copyright: Gerrit Rietveld Academie
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Johannes Schwartz
Copyright: Johannes Schwartz
Copyright: Johannes Schwartz

Rietveld Academie en Sandberg Instituut nemen uitbreiding in gebruik

9 september 2019, 16:41
De Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut in Amsterdam hebben officieel hun nieuwe, derde gebouw in gebruik genomen. De nieuwbouw moet interdisciplinair werken binnen de beide instellingen voor kunstonderwijs bevorderen. Daartoe is het interieur op landschappelijke wijze ontworpen en is rondom de begane grond een collectief maaiveld gecreëerd.

Het nieuwe gebouw was noodzakelijk vanwege ruimtegebrek op de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut (dat de masteropleidingen van de Rietveld Academie verzorgt). De nieuwbouw is tegenover het oorspronkelijke, door Rietveld ontworpen gebouw geplaatst en naast de uitbreiding uit 2001 door Benthem Crouwel Architects.

Bijzonder is dat het nieuwe gebouw aan de Fred. Roeskestraat door het ontwerpcollectief Fedlev (samengesteld binnen de Gerrit Rietveld Academie zelf) is ontworpen, in samenwerking met Hootsmans architectuurbureau. Het samenwerkingsverband Fedlev onder leiding van architect en alumnus Paulien Bremmer ontwierp het gebouw volgens de ‘scenariogedachte’.

Uitgangspunt hierbij is het creëren van een collectieve en interdisciplinaire onderwijsomgeving, met een landschappelijk ontworpen gebouw als ‘backdrop’ voor maken, ontmoeting en uitwisseling. Het in januari opgeleverde nieuwe gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit drie bouwlagen; een onder maaiveld en de bovenste uitkragend.

Aan de straatzijde liggen naast elkaar de houtwerkplaats en de bibliotheek. Op de eerste verdieping zijn de ruimtes bestemd voor studenten van het Sandberg Instituut. De overige ruimten in het gebouw zijn gedeelde functies als assemblagehal, auditorium en filmstudio.

Collectief maaiveld
Door een beperkte herschikking van het programma van de bestaande gebouwen is rondom de begane grond een collectief maaiveld ontstaan. De glazen gevel van de uitbreiding is op veel plekken te openen waardoor interactie in de ruimte tussen de gebouwen wordt gefaciliteerd, aldus de twee onderwijsinstellingen. Het dak van de nieuwbouw kan worden gebruikt als een ‘gemeenschappelijk werkdak’ voor exposities, performances of het maken van tijdelijke constructies.

Om interdisciplinair werken te stimuleren, zijn op verschillende plekken in het gehele gebouw projectruimtes gerealiseerd waar studenten van allerlei pluimage samen kunnen werken en experimenteren.

Dankzij de landschappelijke opzet zijn verdiepingen en functies in het gebouw op verschillende manieren met elkaar verbonden. Trappenhuizen en gangen ontbreken, waardoor ‘het maken’ doorlopend zichtbaar is en interdisciplinair wordt uitgewisseld, aldus beide instellingen.

‘White spaces’
De verschillende opeenvolgende plekken worden gedefinieerd door vloeren en wanden die veelal zijn gemaakt van industriële materialen. Door ‘white spaces’ te introduceren, onderdelen van het interieur die door alumni, studenten en een docent zijn ontworpen, wordt de diversiteit aan ruimten versterkt.

De buitengevel is zo lowtech mogelijk gehouden, dankzij de ‘slimme’ opbouw wordt de gevel op natuurlijke wijze geventileerd en zijn technische installaties tot een minimum beperkt. Onder de overstekken bevinden zich ‘overgangsruimten’, waar gewerkt kan worden, maar die ook geschikt zijn voor andere invullingen.

Andere nieuwsberichten

Winkel- en wooncomplex De Gaard in Utrecht uitgebreid en opgefrist

Gisteren, 15:43

Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'te gast in het landschap'

Gisteren, 15:24

Ruimtelijk werk van Gijs Van Vaerenbergh als vervreemdende ingreep

Gisteren, 13:49

In stationsgebied Tilburg is bouw gestart van woontoren naar ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven

Gisteren, 12:25

Nominaties eerste Haagse Openbare ruimte Prijs bekend

Gisteren, 10:35

Miljoenenclaim voor BAM na instorting parkeergarage Eindhoven

Gisteren, 09:26

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan