Copyright: Erik Slothouber

Gerrit Rietveld Academie krijgt Getty-subsidie voor onderzoek gebouw

16 juli 2020, 13:55
Het Rietveld-gebouw van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam ontvangt een subsidie van de Getty Foundation voor onderzoek naar het gebouw en naar het behoud ervan. Het onderzoek wordt een samenwerkingsproject tussen de staf van de academie, WDJArchitecten, Ingenieursbureau ABT en Rietveld-deskundige Erik Slothouber.

De Gerrit Rietveld Academie reageerde, met zo’n negentig andere aanvragers, op een open oproep voor 2020 van de Getty Foundation. De stichting maakte gisteren de dertien projecten bekend waaraan zij subsidie verleent in het kader van het ‘Keeping It Modern’-programma. De Gerrit Rietveld Academie ontvangt 175.000 euro.

Binnen dit programma ondersteunt de Amerikaanse Getty Foundation gebouwen van bijzonder architectonisch belang, die als voorbeeld kunnen dienen voor het behoud van andere twintigste-eeuwse architectuur. Sinds 2014 heeft de stichting op die manier 64 projecten in onderzoek naar behoud financieel geholpen.

Prefabricage en transparantie
Het hoofdgebouw van de Amsterdamse academie voor beeldende kunst en vormgeving is ontworpen door Gerrit Rietveld in 1950. Rietveld overleed in 1964 en maakte de oplevering van het gebouw in 1967 niet mee; als eerbetoon draagt de academie zijn naam.

Naast het academiegebouw in Amsterdam ontwierp Rietveld in de naoorlogse periode ook het academiegebouw in Arnhem, dat in 1963 is opgeleverd. In beide gebouwen zijn thema’s van Rietveld als ‘licht en ruimte’ en ‘prefabricage’ terug te vinden. Hij rekende zelf beide projecten tot zijn belangrijkste opdrachten, aldus de Rietveld Academie.

Door de vliesgevel en de dragende constructie gescheiden te houden en door de scherpe detaillering is Rietveld erin geslaagd om in het hele gebouw een hoge mate van openheid en transparantie te bereiken. “Het gebouw heeft voor het kunstonderwijs de afgelopen vijftig jaar enorme waarde gehad”, stelt de academie. “Ondanks grote ontwikkelingen in het onderwijs heeft het gebouw steeds passende ruimte kunnen bieden.”

Onderzoek voor de toekomst
Het gebouw, dat sinds 2002 geldt als gemeentelijk monument, is in 2004 grootschalig gerestaureerd. Met het oog op de toekomst is er echter nog een aantal grote vraagstukken; een van de belangrijkste is hoe om te gaan met de transparante vliesgevels gezien de prangende vraag om gebouwen duurzamer te maken.

Het onderzoek dat met behulp van de Getty Foundation-subsidie kan worden uitgevoerd gaat anderhalf jaar duren, meldt de academie. Het onderzoek geschiedt in samenwerking tussen de staf van de Gerrit Rietveld Academie, WDJArchitecten, Ingenieursbureau ABT en Rietveld-deskundige Erik Slothouber; de laatste twee waren verantwoordelijk voor de restauratie uit 2004.

Het onderzoeksprogramma kent vier subthema’s: ‘Historisch onderzoek’, ‘Duurzaamheid’, ‘Visie Toekomstonderwijs’ en ‘Onderhoud’. Uiteindelijk willen de betrokkenen tot een ‘Conservation Management Plan’ (CMP) komen, gericht op zowel de instandhouding en het beheer van het gebouw voor de komende decennia, als het dagelijks onderhoud en reparaties.

Moderne iconen
Dit jaar is de laatste keer dat de Getty Foundation de ‘Keeping It Modern’-subsidie verstrekt. Eerder hebben ook andere Nederlandse projecten de subsidie ontvangen, waaronder het Rietveld Schröder Huis, Het Schip van Michel de Klerk en het Auditorium van de Technische Universiteit Delft, ontworpen door Van den Broek en Bakema. Andere internationale bouwwerken die in aanmerking kwamen zijn bijvoorbeeld het Charles and Ray Eames House, het Robie House van Frank Lloyd Wright, het Sydney Opera House van Jørn Oberg Utzon, Villa E-1027 van Eileen Gray, het Melnikov House van Konstantin Melnikov, het Salk Institute van Louis Kahn en het Bauhaus-gebouw van Walter Gropius. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Woongebouw Civic Architects vormt herkenningspunt langs Tolhuiskanaal

Vandaag, 14:34

Vernieuwd interieur voor gemeente Heemskerk

Vandaag, 13:33

Ontwikkeling gebouwencomplex Amstel Vista bij Berlagebrug gestart

Vandaag, 11:06

TALKS about architecture organiseert twee lezingen in januari

Gisteren, 16:26

PBL: duurzaam energiedoel haalbaar, maar meer nodig voor klimaat

Vandaag, 15:40

DNB verwacht dat huizenprijzen komende jaren verder oplopen

Vandaag, 12:25

Nieuwe eigenaren voor designlocatie Kazerne

Vandaag, 10:00

Nederlandse bureaus gelauwerd bij Prix Versailles

Gisteren, 12:05

Nieuw onderzoek: aantal daklozen verschilt sterk per regio

Gisteren, 11:08

Schoof hoopt dat pensioensector snel weer meepraat over woningbouw

Gisteren, 09:11
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan