Het hoofdkantoor van UNStudio
Copyright: Petra van der Ree
Het hoofdkantoor van UNStudio
Copyright: Petra van der Ree
Het hoofdkantoor van UNStudio
Copyright: Petra van der Ree
Het hoofdkantoor van UNStudio
Copyright: Petra van der Ree
Het hoofdkantoor van UNStudio
Copyright: Petra van der Ree
Het hoofdkantoor van UNStudio
Copyright: Petra van der Ree
Het hoofdkantoor van UNStudio
Copyright: Petra van der Ree
Het hoofdkantoor van UNStudio
Copyright: Petra van der Ree

UNStudio wil 'green mile' op Stadhouderskade

3 mei 2019, 9:07
Het Nieuwe Instituut organiseert sinds vorig jaar Studio Visits bij architectenbureaus. Tijdens deze bijeenkomsten staan niet de projecten centraal, maar presenteren de bureaus zich op een andere manier. UNStudio deed dat vorige week donderdag in de vorm van ‘speeddates’ tussen de ongeveer vijftig deelnemers en medewerkers van het bureau. Architectenweb was erbij.

UNStudio mag dan al decennialang tot de grootste en succesvolste Nederlandse architectenbureaus behoren, het is ronduit indrukwekkend hoe de ongeveer 250 medewerkers van het hoofdkantoor in Amsterdam zijn gehuisvest. Aan de Stadhouderskade, vlak naast de Heinekenbrouwerij, werken ze in een bijna compleet hoekblok aan projecten als het nieuwe hoofdkantoor van Booking.com.

Waar UNStudio in 1998 neerstreek op twee verdiepingen aan de achtergelegen Gerard Doustraat, zit het bureau tegenwoordig verspreid over meerdere panden, met zicht op drie straten. Ben van Berkel en zijn collega’s hebben onlangs nog de ruimte van een voormalige beddenwinkel verworven, verder bestaat het blok alleen nog uit woningen, een crèche en een sofazaak.

De plek kent de nodige historie, vertelde directeur communicatie bij UNStudio Machteld Kors tijdens de introductie van de Studio Visit. Zo hebben er een fabriek, IKEA en politiebureau gezeten en is aan het eind van de negentiende eeuw de Gouden Koets gebouwd op Stadhouderskade 114. De bouwer was de latere autofabrikant Spyker (destijds nog N.V. Rijtuigfabriek v/h Gebr. Spijker geheten).

Speeddates
Na Kors’ presentatie was het tijd voor de speeddates. En speeddates waren het; in anderhalf uur tijd werkten de deelnemers zich door vier miniworkshops heen, tussendoor moesten ze soms hard lopen om van de ene naar de andere verdieping te komen. Een snel rondje door het kantoor en een aantal korte ontmoetingen met medewerkers later was het tijd voor de borrel.

Medewerkers van de ‘clusters’ en ‘units’ binnen UNStudio lieten de bezoekers snuffelen aan thema’s en projecten waarmee het bureau zich bezighoudt. Er was bijvoorbeeld een brainstromsessie waarin strategieën voor een gezonde stad werden besproken, maar ook maakten de deelnemers kennis met UNStudio’s benadering van materiaal en het concept voor het metronetwerk van Qatar.

De organisatie van UNStudio telt zes clusters en zes units. De clusters werken onder leiding van een partner of 'director' aan projecten, de units zijn gericht op kennisontwikkeling en het toepassen van kennis in de projecten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om onderzoek naar nieuw gebruik van de werkomgeving of de toekomst van het museum, maar ook worden de units ingeschakeld als er voor een project kennis moet worden ontwikkeld over bijvoorbeeld een duurzame gevel of dubbelgekromd glas.

Roadmap
De agenda voor kennisontwikkeling wordt bepaald vanuit de overkoepelende bureaustrategie, legde Kors uit aan Architectenweb. “We schrijven ieder jaar een roadmap, waarin we onder meer thema’s vastleggen waar we aan willen werken, zoals gezondheid. Vanuit dit overkoepelende thema maken we agenda’s voor de verschillende units. Zo kan de unit Product bijvoorbeeld werken aan producten die mensen gezonder maken of actiever laten zitten.”

Kennisuitwisseling tussen de clusters en units vindt niet alleen plaats wanneer ze samenwerken voor een project, maar wordt ook op andere manieren gestimuleerd. “Het belangrijkste is voor ons dat de kennis niet blijft zitten waar het zit, maar dat het centraal wordt gedeeld. Dat gebeurt bijvoorbeeld via ons intranet, maar we organiseren ook interne lezingen en evenementen.”

De vorig jaar opgerichte technologiestartup UNSense functioneert als een apart (zuster)bedrijf. “Zij zitten ook op een andere plek, in het Freedom Lab aan de Plantage Middenlaan”, vertelde Kors. “Op die manier ontwikkelen ze een eigen dynamiek. Omdat ze zich niet hoeven te conformeren aan een groot bedrijf als UNStudio, kunnen ze zich vrijer en sneller ontwikkelen. Uiteraard werken we samen, maar UNSense doet ook eigen projecten, zoals een studie naar de internationale zone in Den Haag.”

‘Green mile’
Door de voortdurende uitdijing van het bureau is UNStudio de afgelopen jaren om een binnenplaats tussen de verschillende panden gegroeid. De firma heeft nu plannen voor een vergroening van deze binnenplaats, als startpunt voor een ‘green mile’ aan de Stadhouderskade. Wat nu de ‘vuilste straat van Amsterdam’ is, wordt wat UNStudio betreft een groene boulevard met veel verblijfskwaliteit en mogelijkheden tot ontmoeting. Ook moet de green mile bijdragen aan gemeenschapsvorming langs een weg die momenteel vooral fungeert als een drukke verkeersader.

“Het idee is ontstaan vanuit het feit dat wij met 250 medewerkers toch een enorme impact hebben op de buurt, waar ook mensen wonen”, zei Kors. “We komen allemaal op de fiets en die zetten we ergens in de omgeving neer. Daarnaast werken we vaak ’s nachts, weliswaar met de gordijnen dicht, maar toch. Het creëren van duurzame omgevingen is natuurlijk onze core business en wat kun je dan beter doen dan ermee aan te haken op je omgeving? Het staat nog in de kinderschoenen hoor, maar er worden gesprekken geïnitieerd met andere bedrijven die hier ook in de buurt gevestigd zijn. En we gaan praten met de Hogeschool van Amsterdam, om van hun te leren over de ‘knowledge mile’ die aan de Wibautstraat is gerealiseerd. Het ging daar misschien om een ander thema, maar er is wel een gemeenschap omheen gebouwd, misschien lukt zoiets aan de Stadhouderskade ook. Veel slechter dan nu het geval is kan het in ieder geval niet, wel beter.”


Eerdere Studio Visits vonden plaats bij onder meer Powerhouse Company, MVRDV en LOLA Landschape architects. De volgende is gepland bij PosadMaxwan in Den Haag. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Studio Visits.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Tangram organiseert expositie over AI en de zachte waarden van architectuur

39 minuten geleden

Nederland als vegan-land heeft vele positieve effecten

Gisteren, 16:24

BurtonHamfelt verzorgt aanpassing en uitbreiding van modulair schoolgebouw

Gisteren, 12:59

Zeven architectenbureaus ontwerpen eerste woningen De Suikerzijde

Gisteren, 11:09

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

Gisteren, 16:49

D66 wil dat zonnepanelen kunnen ‘meebewegen’ met stroompieken

Gisteren, 10:31

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan