De Curve – EVA
Copyright: Luuk Kramer
De Curve – EVA
Copyright: Luuk Kramer
Galileo Reference Center – de Architekten Cie.
Copyright: Ernst van Raaphorst
Galileo Reference Center – de Architekten Cie.
Copyright: Kim Zwarts
Hoogheemraadschap van Delfland – Mecanoo
Copyright: Mecanoo architecten
Hoogheemraadschap van Delfland – Mecanoo
Copyright: Mecanoo architecten
Renovatie Blaak House – V8 Architects
Copyright: Ossip van Duivenbode
Renovatie Blaak House – V8 Architects
Copyright: Ossip van Duivenbode
Rijnstraat 8 – OMA
Copyright: Delfino Sisto Legnani en Marco Cappelletti
Rijnstraat 8 – OMA
Copyright: Delfino Sisto Legnani en Marco Cappelletti
De Curve – EVA
Copyright: Luuk Kramer
De Curve – EVA
Copyright: Luuk Kramer
Galileo Reference Center – de Architekten Cie.
Copyright: Ernst van Raaphorst
Galileo Reference Center – de Architekten Cie.
Copyright: Kim Zwarts
Hoogheemraadschap van Delfland – Mecanoo
Copyright: Mecanoo architecten
Hoogheemraadschap van Delfland – Mecanoo
Copyright: Mecanoo architecten
Renovatie Blaak House – V8 Architects
Copyright: Ossip van Duivenbode
Renovatie Blaak House – V8 Architects
Copyright: Ossip van Duivenbode
Rijnstraat 8 – OMA
Copyright: Delfino Sisto Legnani en Marco Cappelletti
Rijnstraat 8 – OMA
Copyright: Delfino Sisto Legnani en Marco Cappelletti

Nominaties ‘Kantoorgebouw van het Jaar 2018’ bekend

27 september 2018, 9:06
Als onderdeel van de Architectenweb Awards wordt begin november de prijs voor ‘Kantoorgebouw van het Jaar’ uitgereikt. Uit de bijna dertig inzendingen voor deze prijs heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties geselecteerd, waaronder een kantoorgebouw met een volledig houten draagconstructie.

Alle inzendingen voor de prijs van ‘Kantoorgebouw van het Jaar’ zijn beoordeeld op maatschappelijke relevantie, bijdrage aan het vakgebied en doorwrochtheid van het ontwerp. De jury bestaat uit architect Renske van der Stoep (ROFFAA, voorzitter), architect Femke Feenstra (G.A.F. Architects), architect Willem Heyligers (Heyligers d+p), architect Elma van Boxel (ZUS) en onderzoeker/schrijver Vincent Kompier (o.a. zelfstandige).

De nominaties voor de prijs van Kantoorgebouw van het Jaar 2018 zijn:


Het gemiddelde niveau van de inzendingen voor deze prijs vond de jury, wanneer zij die vergeleek met de inzendingen voor de andere prijzen, wat tegenvallen. Door de langdurige crisis in de Nederlandse bouw en de veranderde manier van bouwen is de productie van kantoorgebouwen grotendeels opgedroogd. Vanuit dat perspectief is het ook niet verwonderlijk dat drie van de vijf genomineerden voor deze prijs renovaties betreffen. Vooralsnog vormt de grootste opgave hier het verbeteren van de bestaande kantoorgebouwen.

De winnaar van de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking op donderdag 8 november 2018, vanaf 19:00u, bij Broeinest in Amsterdam.

Schrijf je nu gratis in voor de prijsuitreiking (Eventbrite)

Naast de prijs voor Architect van het Jaar worden op deze avond ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar.

De genoemde zes prijzen worden door Architectenweb uitgereikt samen met haar partners GiraBroeinestCerriva en Desko.

Een korte toelichting bij de nominaties voor de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar 2018:

De Curve – EVA
Krachtig in zijn eenvoud, vindt de jury het kantoorgebouw dat EVA op een bedrijventerrein in IJsselstein heeft ontworpen. Het opgetilde, tweelaagse volume heeft een beproefde, standaard indeling met de voorzieningen in het midden en de werkplekken langs de gevel. Maar dat basisstramien is door EVA plaatselijke uitgerekt, met groot effect. Een stevige afschuining zorgt voor dynamiek rond de ruime entree. De gevel, die als wikkel is opgevat, krult op de bovenste verdieping aan twee zijden iets naar buiten, richting het groen, om aan de andere twee zijden juist naar binnen te vouwen, om zo een dakterras te vormen.

Het optillen van het volume op ‘pilotis’ om ruimte te maken voor het parkeren lijkt op het eerste gezicht een zwaktebod, maar ondergraaft het architectonisch concept uiteindelijk niet. Door het parkeren half verdiept onder het gebouw te leggen, kijken de gebruikers over de auto’s heen naar het groen erachter. Ook versterken de ‘pilotis’ de dynamiek van de gewikkelde gevel, vooral op de momenten dat er wat minder auto’s staan.

Het eenvoudige-maar-doeltreffende architectonische concept is binnen doorgezet in een zichtbaar gelaten betonnen casco. Dat de glazen gevels bijdragen aan de gezondheid van de werknemers behoeft hier verder geen betoog. Het dak is voorzien van mossedum, om water op te kunnen vangen, en voorzien van PV-cellen, waardoor het gebouw net zoveel energie opwekt als het zelf gebruikt.

Galileo Reference Center – de Architekten Cie.
De Europese Unie (EU) en de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA bouwen samen aan een wereldwijd satellietnavigatiesysteem en dit gebouw op het Space Business Park in Noordwijk speelt een belangrijke rol in het volgen van die satellieten. De ambitie was om een zo circulair en energiezuinig mogelijk gebouw te ontwerpen. Daarom is bijvoorbeeld de hoofddraagconstructie – schijfvormige kolommen plus vloeren en dak – volledig uitgevoerd in hout. Dit maakte het ook mogelijk om het tweelaagse gebouw op staal te funderen in het duinlandschap.

De jury is erg te spreken over hoe de duurzame ambitie door de Architecten Cie. is vertaald in een houten casco dat met zijn uitstraling de werkplekken niet alleen aantrekkelijk maakt, maar met een robuust stramien ook voor veel flexibiliteit zorgt. Vanaf de entree loopt een houten trap naar de eerste verdieping langs verschillende ‘terrassen’ waar gebruikers elkaar kunnen ontmoeten, maar ook ontvangsten georganiseerd kunnen worden.

De gevel is opgebouwd uit kleinere delen die transparant, semi-transparant of gesloten kunnen zijn. Per gevel en per functie is een mix van verschillende delen bepaald. Het geheel geeft het gebouw een enigszins mysterieuze uitstraling, die goed bij de organisatie past en het volume integreert in het duinlandschap. Het gevelsysteem is daarbij zo ontworpen dat, wanneer de behoeften in de toekomst wijzigen, er eenvoudig een ander mix van transparanties gemaakt kan worden.

Hoogheemraadschap van Delfland – Mecanoo
Sinds 1645 is het Hoogheemraadschap van Delfland op deze plek in de binnenstad van Delft gevestigd. Vanuit het monumentale Huyterhuis, het eerste stenen huis van de stad, is er stapsgewijs een complex van gebouwen ontstaan dat van de Oude Delft tot aan de Phoenixstraat reikt. De jury heeft bewondering voor het feit dat Mecanoo aan het complex van gebouwen geen statement heeft willen toevoegen, maar zich puur heeft gericht op het verhelderen van de routing en het bij de tijd brengen van de gebouwen.

Om de route door het gebouwencomplex te verhelderen, heeft het architectenbureau twee hoge ruimtes toegevoegd die knooppunten hierin vormen. Aan het compacte plein aan de Phoenixstraat heeft Mecanoo een glazen entreegebouw toegevoegd. De bestrating van buiten loopt hier binnen door. Direct hierachter ligt het bedrijfsrestaurant en een zone met informele ontmoetingsplekken.

In het gebouwdeel aan de Oude Delft heeft Mecanoo een oude binnenplaats naast het Huyterhuis overdekt om hier een tweede knooppunt te maken. Boven een informeel zitje verbeeldt een nieuw wandkleed de rijke geschiedenis van het waterschap. Een stelsel van trappen, loopbruggen en galerijen in en rond het atrium ontsluiten de verschillende kantoor- en vergaderruimtes hier. Het vele glas hier biedt een paar verrassende blikken op de achtergevels van het Huyterhuis.

Renovatie Blaak House – V8 Architects
Met de vernieuwing van het Blaak House door V8 Architects is de architectuur van het monumentale gebouw uit 1950 versterkt, constateert de jury. Bij zo’n uitgesproken gebouw vindt de jury dat een prestatie van formaat. De ingrepen die V8 Architects heeft gedaan zijn daarbij zowel subtiel als effectief. In de jaren ‘90 zijn bijvoorbeeld twee lagen op het gebouw gezet die de verhoudingen ervan geen goed doen. Door die opbouw bovenin het atrium van glazen gevels te voorzien, en lichtlijnen toe te voegen op de oorspronkelijke bouwhoogte, weet V8 Architects die opbouw nu slim te camoufleren.

Over de materialisering en detaillering van het atrium is de jury ook lovend. De panelen zijn voorzien van textiel met een subtiel reliëf erin. De ramen in het atrium worden naar boven toe, waar het lichtniveau toeneemt, steeds iets groter. Daarmee worden de ‘inverse penanten’ ertussen naar boven toe ook steeds breder. Dat zorgt voor een verrassende dynamiek in de ruimte, wat nog eens benadrukt wordt door de in de panelen geïntegreerde verlichting. De statigheid van de bakstenen buitengevel is binnen zo al met al van een eigentijds antwoord voorzien.

Rijnstraat 8 – OMA
Bij de vernieuwing van het oude VROM-gebouw heeft de jury waardering voor hoe OMA het oude gebouw opnieuw gestructureerd heeft. Over de kwaliteit van het interieur zijn de meningen binnen de jury vooralsnog verdeeld. Maar uitzoomend richting het gebouw, ziet de jury dat OMA de bestaande structuur met slimme ingrepen naar de huidige tijd heeft getrokken.

In de oude situatie waren de gangen overal hetzelfde: maar 2,10 meter hoog, omdat de leidingen erboven liepen, en zeer gesloten. In de hoofdas, dwars op de schijven, heeft OMA die gangen helemaal opengegooid, zodat daar nu aantrekkelijke ontmoetingsruimtes zijn ontstaan, met uitzicht over de atria en de stad erachter. Nieuwe trappen aan de hoofdas vormen nieuwe, informele verbindingen tussen de verdiepingen.

De rationele structuur van het gebouw volgend, had Jan Hoogstad het VROM-gebouw op het zuiden laten eindigen met een enorme, gesloten wand. Om het gebouw aan deze kant nu toch te openen heeft OMA het oude gebouw deels gesloopt en vervangen door een stelsel van veel hogere verdiepingen, zodat het gebouw daar ook ruimte kan bieden aan een andere manier van werken, op dynamische grote en open vloervelden.

In de komende weken worden ook de genomineerden voor de prijzen voor Zorggebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar bekend gemaakt.

Andere nieuwsberichten

Vughtse villa ontworpen als traditionele hoeve

1 uur geleden

Een familiehuis uit lokale materialen

Gisteren, 16:03

Lee Towers in Rotterdam opgeleverd

Gisteren, 16:02

Kliniek als villa in het bos door EGM

Gisteren, 14:27

Bouw woonproject The Hudsons in Rotterdam gestart

55 minuten geleden

Nieuwe podcast-reeks rond Gouden Piramide

2 uur geleden

Woningnood in oosten door komst Randstedelingen

Gisteren, 12:11

PBL: meer aandacht voor landschap in ruimtelijk beleid

Gisteren, 10:19

'Brainport Eindhoven loopt vast'

Gisteren, 09:33

'Energietransitie trekt Nederlanders armoede in'

8 november, 10:21
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan