Copyright: MLA+ / Korteknie Stuhlmacher Architecten
Copyright: MLA+ / Korteknie Stuhlmacher Architecten
Copyright: MLA+ / Korteknie Stuhlmacher Architecten
Copyright: MLA+ / Korteknie Stuhlmacher Architecten
Copyright: MLA+ / Korteknie Stuhlmacher Architecten
Copyright: MLA+ / Korteknie Stuhlmacher Architecten

Winnend plan in Brussel voor MLA+ en Korteknie Stuhlmacher

19 juli 2018, 15:52
De bureaus MLA+ en Korteknie Stuhlmacher Architecten hebben de internationale wedstrijd voor het herontwikkelingsproject in de wijk de Zavel, of le Sablon, in Brussel gewonnen. Het winnende plan zal volgens de twee bureaus 41.500 m² aan woningen, winkels en kantoren opleveren.

De Lebeau Sablon is een nieuwe ontwikkeling met gemengd programma voor de Belgische ontwikkelaar Immobel. Het project moet bijdragen aan vernieuwing van het meest historische deel van De Zavel.

Vijf blokken met binnenhof
Het ontwerpteam stelt voor om vijf nieuwe stadsblokken te introduceren die zich probleemloos voegen in het bestaande stedelijk weefsel; tegelijkertijd moeten die nieuwe blokken een achitectonische verscheidenheid bezitten om aan te sluiten bij het karakter van de Lebeau Sablon-wijk.

De gebouwen zullen alle zichtbaar zijn vanuit het publieke domein en worden verenigd door een binnenhof. Deze binnenruimte moet een intieme groene ruimte zijn, iets dat de weliswaar levendige maar dichtbebouwde wijk vooralsnog mist. Het groene binnenhof is toegankelijk voor de bewoners vanuit alle appartementen.

Verwijzingen
Een nieuw studentenhotel, naar ontwerp van MLA+, zal de toegang tot de wijk ter hoogte van het Gerechtsplein markeren. Het architectenbureau omschrijft het ontwerp als een eigentijdse constructie met een krachtige, sculpturale uitstraling. De eenvoudige maar elegante gevels zijn geïnspireerd op de originele gebouwen, die in de jaren 1950 zijn gesloopt.

Korteknie Stuhlmacher Architects is verantwoordelijk voor het gebouw langs de gebogen Rue Lebeau - door sommigen één van de mooiste straten van de stad genoemd. Het ontwerp herstelt het karakter van de straat met een onderscheidend elegant gebouw; de decoratieve en geordende verticale gevel verwijst wederom naar de oorspronkelijke architectuur.

Grandeur
Voor het bestaande Paille-kantoorgebouw aan de Strostraat (Rue du Paille) stellen de architecten  een grootscheepse renovatie voor, in combinatie met de introductie van een moderne en veelzijdige werkomgeving. Het gebouw moet zijn oorspronkelijke grandeur terug krijgen, met behoud van zowel de indrukwekkende dakconstructie als belangrijke interieurelementen.

Tot slot moet een nieuw gebouw aan een uiteinde van de Ruisbroekstraat tot een levendige bestemming maken. Het nieuwe gebouw heeft op de begane grond en een elegant café met een mezzanine en een zonnig terras op het plein. Tevens ligt hier een royale entree voor bewoners van de bovengelegen verdiepingen, met een ruime variëteit aan appartementstypen.

Materiaalkeuze
De verschillende blokken binnen het plan hebben hun eigen architectonische taal. Tegelijkertijd is die bij de gebouwen onderling en met de bestaande buurt goed afgestemd door het materiaalgebruik. De materiaalkeuze is gebaseerd, aldus de twee architectenbureaus, op onderzoek naar de culturele en ruimtelijke context van de Zavel. 

Andere nieuwsberichten

Metropoolregio Amsterdam krijgt innovatiecampus voor stadslogistiek

Gisteren, 11:39

3MP: ‘Een video maken over een gebouw is echt wat anders dan het laten fotograferen’

Gisteren, 11:00

De knik maakt het verschil in woontoren The Muse

26 oktober, 3:57

Kantoorpand voor PGB gemoderniseerd door M+R interior architecture

26 oktober, 3:15

Amsterdam wil opdelen woningen door beleggers voorkomen

26 minuten geleden

Bouw Het Grote Huis op Landgoed Duivenvoorde gestart

Gisteren, 15:19

Bouw vreest ontslaggolf door stikstofbeperkingen

Gisteren, 09:08

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

26 oktober, 5:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

26 oktober, 4:21

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan