Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Rory Gardiner
Copyright: Rory Gardiner
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Rory Gardiner
Copyright: Rory Gardiner
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Rory Gardiner
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Rory Gardiner
Copyright: Rory Gardiner
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Rory Gardiner
Copyright: Rory Gardiner
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Rory Gardiner
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet
Copyright: Hélène Binet

Villa uit geometrische volumes in natuurlijk landschap

18 juli 2018, 15:01
In het bosrijke duinlandschap bij Waalre, op de plek waar voorheen een huis van Louis Kalff stond, is onlangs een opvallende villa in wit beton opgeleverd. Het ontwerp van de Britse architect Russell Jones maakt gebruik van de belangrijkste natuurlijke kenmerken van de locatie.

Een stuk land van 7.000 m2, gedomineerd door coniferen en een oude duin, was voorheen de locatie van het woonhuis van Frans Otten, de schoonzoon van Anton Philips. Het huis met omringend landschap was een in een reeks ontwerpen die Louis Chistiaan Kalff, art director bij Philips, maakte voor de top van de onderneming.

Oriëntatie
Al vroeg in het ontwerpproces van Villa Waalre werd duidelijk dat de positie van het voormalige ‘Huis Otten’  ook voor het nieuwe project het gunstigst was. De zandduin langs de westelijke grens, de oorspronkelijke vegetatie en de tuin zoals aangelegd naar ontwerp van Kalff, hebben de oriëntatie en de vorm van Villa Waalre bepaald.

Het nieuwe woonhuis biedt een oppervlak van ongeveer 1.200 m2, verdeeld over vier lagen, waarvan er twee duidelijk zichtbaar zijn in het landschap. Op maaiveldniveau liggen de leefruimten, gescheiden door een aantal noord-zuid geplaatste dwarswanden. Slaapkamers en ruime gangen zijn ondergebracht in een rechthoekig volume, dat boven de leefruimten ligt en oversteekt.

Een tunnel onder de westelijke duin creëert een ruime carport en geeft toegang tot de achterliggende straat. Een 25 meter lang ondergronds volume biedt plek aan een zwembad; openingen onderbreken de 'grotachtige' zwembadruimte en brengen daglicht van bovenaf naar binnen.

Textuur
Een belangrijk facet was de keuze om de textuur van de bast van naaldbomen op de locatie te laten terugkomen in het primaire bouwmateriaal. Het witte beton, dat alle verticale oppervlakken van het interieur en exterieur vormt, is voorzien van de structuur van ruw gezaagde planken. Eenzelfde soort planken die voor de betonbekisting zijn gebruikt, is toegepast voor al het houtwerk in het interieur en exterieur.

Als subtiel contrast met de getextureerde betonnen oppervlakken, zijn de vloeren en de badkamer uitgevoerd in glad natuursteen. Als geheel vormen de geometrische vormen van de villa een passend contrast met de natuurlijke omgeving

Energetische maatregelen
De milieuprestaties van de villa hebben het ontwerp voor een belangrijk deel medebepaald. De keuken en de belangrijkste woon- en slaapruimtes liggen op het zuiden en zijn voorzien van grote glazen openingen. De constructie is ingezet als thermische massa, met betonnen spouwmuren die tot 700 mm dik zijn en een hoge mate van isolatie bieden, aldus het architectenbureau.

Dergelijke passieve maatregelen zijn gebruikt in combinatie met een ondergrondse WKO-installatie, en een warmteterugwinningsysteem voor de vloerverwarming en het water. Vloerkoeling tussen het zwembad en de bovengelegen ruimten moet opwarming dempen. Een aanzienlijk deel van de energievraag wordt ingevuld met zonnepanelen, stelt architect Jones.

 

Andere nieuwsberichten

Nieuwe wijk nabij centrum Schiedam stap dichterbij

Gisteren, 15:28

Bouw Pontkade Fase 3 op NDSM-terrein gestart

Gisteren, 14:42

Bouw Pontkade Fase 3 op NDSM-terrein gestart

Gisteren, 14:42

Houten meubel schept kantoorruimte in oud fabrieksgebouw

Gisteren, 12:04

Katwijk alsnog akkoord met bouw 5000 woningen op oud vliegveld

Gisteren, 15:18

Ook subsidie voor technieken die CO2-uitstoot verminderen

Gisteren, 13:11

CDA en D66: snel investeren in woningen en verbinding Almere

Gisteren, 10:05

'Komende jaren meer flexibele woningen in Nederland'

Gisteren, 09:40

Vierde vestiging Broeinest geopend in Utrecht

17 februari, 11:00

'Marker Wadden zorgen voor nieuw leven in Markermeer'

17 februari, 9:47
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan