Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven
Copyright: François Verhoeven

Minimalistische villa met een dak van turf

16 oktober 2017, 16:42

In het polderlandschap tussen Rotterdam en Gouda heeft FilliéVerhoeven Architects een even opvallend als ingetogen woonhuis gerealiseerd. Villa SG21 oogt als een robuuste zwart houten schuur met een groendak, maar de detaillering is verfijnd.

De particuliere opdrachtgevers wensten een minimalistische en helder ontwerp, dat zich zou onderscheiden van de conventionelere bouwwerken langs de straat. FilliéVerhoeven Architects zag zich echter geboden aan een vrij strikte bouwenvelop, een maximaal volume van 1.000 m3 en de eis van een schuin dak.

Turfdak
Villa SG21 ligt aan een historische weg door een beschermd landschap, voornamelijk weidegebied. De kavel meet circa 100 bij 50 meter en wordt doorsneden door een aantal sloten. Het woonhuis is gerealiseerd aan een zijde van de kavel, met zicht over het grasland en de verspreid staande bomen en struiken.

Om aan te sluiten op dit landschap heeft het architectenbureau de woning voorzien van een turfdak. Gekozen is voor Noorse turf, geleverd in gaaszakken, die direct op het dak konden worden geplaatst. De turf is vermengd met zaden van verschillende grassoorten. In het dak is een uitgebreid sproeisysteem opgenomen, dat water sprenkelt zodra speciale software constateert dat het turfdak te droog wordt.

Helder en ruimtelijk
De vormgeving van de woning heeft het robuuste voorkomen van een boerenschuur. Het dak is daarbij asymmetrisch en loopt aan een zijde af tot aan de eerste verdieping. Een minimalistisch aanzicht heeft FilliéVerhoeven Architects gerealiseerd met een gevelbekleding uit zwarte planken en bijzonder smalle profielen voor de raam- en deuropeningen.

Ook het interieur oogt minimalistisch, mede dankzij het ontbreken van zichtbare kolommen. Het 20 centimeter dikke, kruislings verlijmde houten dak steunt vooral op de dragende muren. Verder dragen details als de in het vlak verwerkte deurgrepen, smalle raamprofielen en de verborgen ventilatie bij aan ‘de klare lijn’.

Schuifdeuren
Om binnen het vereiste volume te blijven zijn de ramen en deuren op de begane grond alle iets teruggeplaatst. De voordeur gaat verborgen achter een houten schuifdeur. Het schuifsysteem voor de houten deur bij de entree is weggewerkt achter de zwarte houten geveldelen.

Aan de andere zijde van het pand is een enorme glazen schuifpui toegepast. Twee vlakken van 500 kilo elk en een gezamenlijk oppervlak van 10 bij 3 meter bieden verbinden de woonkamer visueel met het landschap. Ook hier zijn de profielen desalniettemin slechts 20 mm breed.  

Andere nieuwsberichten

MVRDV transformeert monumentaal pand voor flagshipstore elektrisch automerk

Gisteren, 16:54

Openingslezing Rotterdam Architectuur Maand voor Elma van Boxel

Gisteren, 11:22

Festival What Design Can Do verkent thema design en klimaatrechtvaardigheid

Gisteren, 10:31

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Interieur van het Jaar 2024

Gisteren, 09:30

PBL: provincies zouden integralere plannen moeten maken op de langere termijn

45 minuten geleden

Oorzaak instorten parkeergarage snel duidelijk, denkt architect

1 uur geleden

Historische Tramhuis in Rotterdam ondergaat transformatie

Gisteren, 14:37

Architect en Rietveld-kenner Bertus Mulder overleden

Gisteren, 12:54

Noord-Holland komt met subsidie voor extra woonlaag

Gisteren, 10:00

Minder nachtvluchten op Schiphol, ban op luidste vluchten in nacht

Gisteren, 09:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan