Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie

Studio Groen+Schild gevestigd in Grijze Silo

11 juli 2017, 17:11
Een voormalige graansilo in Deventer biedt sinds eind mei plaats aan Studio Groen+Schild. Het architectenbureau gaf uiteraard zelf vorm aan de transformatie van het gebouw tot werkruimte met industriële sfeer.

De zogeheten Grijze Silo in het Deventer Havenkwartier was precies wat architect Ellen Schild en interieurarchitect Tine Groen zochten als nieuw onderkomen voor hun studio. In ruim een jaar is de begane grond getransformeerd tot een geschikte werkruimte.

Het ruige karakter van de binnenzijde van de silo wilde Groen+Schild behouden, legt het bureau uit. De trechtermonden, de kettingen, het ruwe beton en de bakstenen wanden zijn dan ook zoveel mogelijk intact gelaten. Wel heeft het bureau een extra verdieping toegevoegd met een uitbouw in staal en glas.

Verschillend karakter
Op straatniveau zijn aan de voorzijde de dichte roldeuren vervangen door transparante deuren; aan de achterzijde zijn glazen puien geplaatst. Het bureau heeft de begane grond en de verdiepingsvloer bewust een verschillend karakter gegeven. De ruimte op de begane grond voelt huiselijk, met een hoge boekenkast, een keuken en een grote tafel. Ook staan hier de kasten met materialen en stalen.

De verdieping is een open ruimte met werkplekken. Ze zijn verdeeld over de oude silo en de glazen uitbouw, die vier meter uitkraagt aan de kant van de haven. Ledverlichting in de afgezaagde trechtermonden en lichtlijnen onder het roosterplafond vormen heldere lijnen die ook vanaf buiten zichtbaar zijn.

Materiaal en installaties
Het ontwerp is consequent uitgevoerd in een beperkt aantal materialen: staal, glas, aluminium en beton. Verder heeft Groen+Schild gekozen voor de toepassing van drie kleuren: blauwgrijs voor de nieuw toegevoegde elementen, lichtgrijs voor de vloer en zwart voor details. Deze keuzes maken duidelijk zichtbaar wat origineel en wat een toevoeging is.

De installaties zijn energiezuinig. De silo heeft geen gasaansluiting. Verwarming en koeling worden bereikt via een elektrische warmtepomp, die de energie haalt uit de buitenlucht, leggen de architecten uit. De warmtepomp is verbonden met een warmteterugwin-unit. Op termijn komen er zonnecollectoren op het dak.

Groen en Schild willen de silo meer laten zijn dan een prettige werkruimte voor hun team en een herkenningspunt in de haven. Daarom willen ze de ruimte regelmatig openstellen voor publiek en er lezingen en exposities organiseren die raken aan architectuur en vormgeving.

Geschiedenis
“De bouw van de Grijze Silo was in 1961 spectaculair”, vertellen Groen en Schild. “na drie weken onafgebroken betonstorten in een houten glijbekisting ontstond het 51 meter hoge pand. In die tijd een unieke prestatie in Nederland.”

Het gebouw diende als opslag voor veevoer en graan, tot in 2000 de deuren sloten. Met de verkoop in 2015 aan een particuliere eigenaar kreeg de silo een nieuwe bestemming. Groen+Schild bereikte in 2016 met de nieuwe eigenaar een overeenkomst voor het gebruik van de begane grond. 

Andere nieuwsberichten

Ruimtelijke en ingetogen herdenkingsplek te midden van de natuur

Gisteren, 17:40

Bogdan & Van Broeck ontwerpt brandweerkazerne met buurtsporthal in Anderlecht

Gisteren, 15:39

Helgasnelarchitecten schept rust en eenheid in schoolinterieurs

Gisteren, 12:28

BlueCity opent lab voor ontwikkeling biobased materialen en producten

Gisteren, 11:07

Minister: miljarden nodig om Nederland bereikbaar te houden

35 minuten geleden

Windmolenbranche en kritische omwonenden eens over gedragscode

Gisteren, 13:38

Lezing Larry Beasley: geloof in de stad

Gisteren, 12:51

Onderzoeksraad: stel controle constructie grote gebouwen verplicht

25 november, 2:00

'Bedrijven willen kantoorruimte op juiste plek'

25 november, 9:17

Regio Amsterdam wil 100 miljoen voor versnelde woningbouw

24 november, 10:19
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan