Installatieschuur, 'Zwarte Schuur'
Copyright: Christian van der Kooy
Entree restaurant
Copyright: Christian van der Kooy
Restaurant
Copyright: Christian van der Kooy
Nieuwe façade
Copyright: Christian van der Kooy
Detail vloer en verlichting
Copyright: Christian van der Kooy
Keuken
Copyright: Christian van der Kooy
Toiletblok
Copyright: Christian van der Kooy
Exterieur bij avond
Copyright: Christian van der Kooy
Openluchttheater
Copyright: Christian van der Kooy
Eiland bij avond
Copyright: Christian van der Kooy
Historische kaart
Copyright: krft
Masterplan
Copyright: krft
Duurzaamheid
Copyright: krft
Plattegrond
Copyright: krft
Installatieschuur, 'Zwarte Schuur'
Copyright: Christian van der Kooy
Entree restaurant
Copyright: Christian van der Kooy
Restaurant
Copyright: Christian van der Kooy
Nieuwe façade
Copyright: Christian van der Kooy
Detail vloer en verlichting
Copyright: Christian van der Kooy
Keuken
Copyright: Christian van der Kooy
Toiletblok
Copyright: Christian van der Kooy
Exterieur bij avond
Copyright: Christian van der Kooy
Openluchttheater
Copyright: Christian van der Kooy
Eiland bij avond
Copyright: Christian van der Kooy
Historische kaart
Copyright: krft
Masterplan
Copyright: krft
Duurzaamheid
Copyright: krft
Plattegrond
Copyright: krft

Restaurant op gerenoveerd forteiland

15 februari 2017, 16:33
Op het vuurtoreneiland in het IJmeer is na renovatiewerkzaamheden in de oude kazernes een restaurant gerealiseerd. Bovendien is het eilandje dankzij een nieuwe duurzame infrastructuur zelfvoorzienend.

De ondernemers Brian Boswijk en Sander Overeinder – tevens chefkok – openden in 2013 een tijdelijk zomerrestaurant op het zogeheten Vuurtoreneiland. Het eilandje, gesitueerd in het IJmeer nabij Durgerdam, is een voormalige fortificatie en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam.

Het eerste zomerrestaurant was een doorslaand succes en werd gevolgd door meer edities en plannen voor een permanent restaurant. Als eis voor de exploitatie van het eiland stelde eigenaar Staatsbosbeheer als eis dat het oude fort zou worden opgeknapt.

Gelaagdheid
Architectuurbureau krft werd benaderd om mee te denken over hoe de bezoekers de magie van het eiland  ten volle en het jaar rond te laten ervaren. Het ‘winterrestaurant’ stond daarbij centraal. Het team heeft besloten niet het verleden opnieuw tot leven te wekken, maar de gelaagdheid van de geschiedenis en “de poëzie van het verval“ te behouden.

Het restaurant is gesitueerd in de voormalige slaapvertrekken en officierskamers van de oude kazerne. De renovatiewerkzaamheden werden voorbereid door bunkerQ en gelijktijdig uitgevoerd met een aantal toevoegingen naar ontwerp van krft.

Nieuw gebruik
De kazerne is voorzien van een nieuwe, subtiele façade en een nieuwe vloer. In de ruimte zijn drie vrijstaande blokken geplaatst: de keuken, de bar en de toiletten in de ruimtes waar zich vroeger de barakken bevonden. Een aantal ruimtes is als logeerruimte ingericht.

Achter de kazerne liggen de voormalige munitiebunkers. Die zijn voorbereid voor toekomstig gebruik als slaapvertrekken. De naastgelegen kanonplatforms zijn nu in de zomer als openluchttheater in gebruik.

Zelfvoorzienend
Arup is benaderd voor de realisatie van een duurzame infrastructuur. Het eiland moest zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn; dat was eerder een noodzaak door de relatief afgelegen ligging, dan een idealistische keus.

De zelfvoorzienendheid is in grote mate bereikt, bijvoorbeeld door het gebruik van technieken als grondbuisventilatie, helofytenfilters en de toepassing van ouderwetse houtkachels. De enige uitzondering is de elektriciteit, die bij de lokale windenergiecoöperatie wordt ingekocht.

Vuur
Knooppunt van de duurzame systemen is de Zwarte Schuur. Het bouwwerk is bekleed met geblakerd larikshout, gebaseerd op de traditionele Japanse techniek Shou Sugi Ban om hout te verduurzamen door de toplaag te verbranden. ‘Vuur’ wordt daarmee een kenschetsend begrip voor het eiland, als belangrijk element in de keuken, de energie en de architectuur. 

Andere nieuwsberichten

Volumes distributiecentrum opgeknipt om monotonie te doorbreken

Gisteren, 11:23

Campus TU Delft uitgebreid met ‘acceleratorgebouw’ NEXT

11 augustus, 11:40

Heembouw Architecten ontwerpt kilometer lang natuurscherm rond distributiecentrum

10 augustus, 2:02

Woningbouwproject Het Eiland in Meerstad opgeleverd

10 augustus, 11:37

ING: flinke daling huizenprijzen vooralsnog minder waarschijnlijk

Gisteren, 12:08

Stedelijk Museum koopt drie werken uit serie Materialsm van DRIFT

Gisteren, 09:14

Onderzoek: sommige vuilnisbelten zijn grote methaanuitstoters

11 augustus, 9:26

Rijk gaat bij ‘weigerende’ gemeenten bestemming aanpassen voor azc

10 augustus, 9:47

RTL Z: gemeenten nemen maatregelen tegen vastgoedbeleggers

9 augustus, 9:28

Taipei Performance Arts Centre geopend voor publiek

8 augustus, 10:47
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan