Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio

Consortium Zenzo/Lithos/DP6 wint opdracht Huis van Leusden

15 juli 2016, 14:20
De gemeente Leusden heeft besloten het project Huis van Leusden voorlopig te gunnen aan team Zenzo Maatschappelijk Vastgoed/Lithos/DP6. Het project omvat de ontwikkeling van een gebouw met maatschappelijk programma, zorgappartementen en koopappartementen, en een ondergrondse parkeergarage.

Naast verschillende gemeentefuncties krijgen ook Sociaal Plein Larikslaan 2 en onderwijsorganisatie Stichting Voila een plek in het nieuwe Huis van Leusden. Net als de hoge duurzaamheidsambitie voor het project, stond ook ‘sociale duurzaamheid’ hoog op de agenda van het consortium. Daarom zijn binnen het project tevens zorgappartementen voorzien.

“Het gebouw zorgt voor ontmoeting en verbindt mensen, en is daarom ontworpen als één gebouw in kleur en materiaal”, meldt DP6 architectuurstudio. Om aan te sluiten op de omgeving is binnen het volume kleinschaligheid aangebracht, daar waar het aansluit bij het dorpse karakter van Leusden. Aan de zijde van winkelcentrum Hamershof wordt het gebouw geleed in panden en komen de kapvormige daken uit de omgeving terug.

Benadrukking maatschappelijk programma
De noordzijde heeft een wat statiger karakter en tilt op een eigenwijze manier de hoek op. “Hierdoor gaat het accent hier niet alleen naar de hoogte, maar ook naar de multifunctionele plint waar de entrees van het gemeente-deel zich bevinden”, vertelt Richelle de Jong van DP6 architectuurstudio. Onder het genereuze overstek bevindt zich de entree voor medewerkers en raadsleden en is het publieke deel van het Huis van Leusden goed zichtbaar in de transparante plint. De hoofd- en tevens publieksentree aan het plein wordt door een grote luifel benadrukt, die al vanaf de hoek wordt ingezet; een verwelkomend gebaar, aan beide zijden zichtbaar.

“DP6 heeft een plan gemaakt dat past binnen de contouren van het bestemmingsplan en dat ook goed aansluit op het beeldkwaliteitsplan dat we samen met inwoners hebben opgesteld”, verklaart projectwethouder Jan Overweg van de gemeente Leusden. “Het nieuwe gebouw is een verrijking voor Leusden. Het heeft een verfrissende, moderne uitstraling, die een impuls geeft aan het centrum.”

De raad- en trouwzaal is ‘als een parel in een oester’ gelegen in het hart van het gebouw. Het dak van de raadzaal is opgetild en grote daklichten voorzien de zaal en ruimtes ernaast overvloedig van daglicht. De begane grond van het nieuwe gebouw moet een ontmoetingsplek worden, waar inwoners terecht kunnen met vragen over zorg, welzijn, opvoeden, opgroeien, onderwijs en gemeentelijke zaken. Larikslaan 2, Voila en de gemeente krijgen er gezamenlijk een plek. Ook is het de bedoeling dat er een ‘eet-/werkcafe’ komt waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken.

Zorgwoningen en koopwoningen
De (zorg-)appartementen bevinden zich op de verdiepingen boven de plint. In samenwerking met de Woningstichting Leusden en Abrona is een deel van de woningen bestemd tot zorgwoning, een ander deel wordt koopwoning. De parkeerplekken voor de appartementen bevinden zich onder maaiveldniveau. Hier heeft het consortium voorgesteld de bestaande kelder her te gebruiken. “Er komt op deze plek een gebouw terug waar de oude functie van het gemeentehuis wordt gecombineerd met maatschappelijke functies”, aldus projectwethouder Jan Overweg. “Ik ben daar erg blij mee.”

Het winnende plan is energieneutraal en heeft een hoge duurzaamheidsscore (GPR 9,0 op een schaal van 1:10). De verwachting is dat de opdracht medio augustus 2016 definitief gegund zal worden.

Andere nieuwsberichten

Sculptuur van Studio Job vormt gevel voor Kunstkerk

2 uur geleden

LEVS verdicht wederopbouwbuurt met woningbouwproject Dickensplaats

3 uur geleden

Heerhugowaard krijgt omvangrijk houten woningbouwproject

Vandaag, 10:52

Negen nominaties voor NRP Gulden Feniks 2022

Gisteren, 16:44

Vastgoedadviseur: bedrijven voorzichtig met nieuwe kantoorruimte

Vandaag, 11:33

Behoefte aan bedrijventerreinen Noord-Brabant groter dan gedacht

Vandaag, 09:46

Piet Oudolf ontvangt Sikkens Prize 2022

Gisteren, 11:38

Jetten wil stroomverbruik overdag omlaagbrengen

Gisteren, 10:47

Deyan Sudjic leest over Stalins staatsarchitect in Het Nieuwe Instituut

30 september, 2:34

Deltares: nu voorbereiden op snellere zeespiegelstijging

30 september, 10:53
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan