Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits

Nieuwe 'huiskamer' Oosterhout opent deuren

1 december 2015, 14:26
Woensdag vindt de officiële opening van Theater de Bussel en Theek 5 in Oosterhout plaats. DP6 architectuurstudio en 3TO architecten hebben het ontwerp gemaakt voor het gebouw, waarin een deel van het bestaande theater is hergebruikt. Met een verbeterde logistiek, grote mate van transparantie en intiem interieur moet het complex een ‘huiskamer’ voor de inwoners van de Brabantse stad gaan worden.

In het gebouw zijn het theater en de bibliotheek van Oosterhout gehuisvest. De oorspronkelijke entree is verplaatst, waardoor beide functies via een centrale ingang en een gezamenlijke foyer toegankelijk zijn. De hoofdentree ligt aan de Torenstraat en is dankzij de gebogen gevels goed zichtbaar vanaf het Basiliekplein en het Torenplein.

“Het nieuwe gebouw verbindt het Basiliekplein aan het Torenplein. Op deze manier gaat ook het Torenplein deel uitmaken van het systeem van openbare ruimten van het centrum van Oosterhout”, zegt Chris de Weijer, medeoprichter en partner van DP6.

In aansluiting op de oorspronkelijke context vormen bomen een belangrijk thema in het ontwerp van het gebouw. Zo is de nieuwe draagconstructie in de foyer gemaakt van opvallende boomvormige kolommen die van buiten zichtbaar zijn en zijn in het interieur prints van bomen toegepast.

“In de oorspronkelijke situatie had het theater een foyer achter in het gebouw, tussen de grote en kleine zaal. Hierdoor stoorden de publieksstromen van beide theaterzalen en backstagefuncties elkaar. In het nieuwe ontwerp zijn de publieksruimtes vooraan in het gebouw, aan de hoofdentree, gekoppeld. Alle backstage functies zijn aan de noordoostzijde van het gebouw, dicht bij de theaterzalen”, zegt De Weijer.

Snel gevuld
De grote zaal is aan één kant, op twee niveaus, verbonden met de foyer. Op de begane grond en de verdieping zijn de toegangen van de grote zaal verbreed. Hierdoor kan de zaal snel gevuld en geleegd worden zonder dat er opstoppingen ontstaan, aldus DP6.

De kaartverkoop vindt plaats in de gedeelde foyer aan de gevel, waar de balies van theater en bibliotheek aan elkaar geschakeld zijn. Het entreegebied is zodanig vormgegeven dat de routing voor het publiek direct duidelijk is; theaterbezoekers linksaf, bibliotheekbezoekers rechtsaf.

“De meanderende vide over de gehele lengte van het gebouw zorgt voor ruimtelijkheid en verbinding tussen de verdiepingen en beide gebruikers. Tegelijkertijd ontstaat hierdoor ook een grote diversiteit in ruimtes, wat een intieme, ‘huiselijke’ sfeer geeft aan het gebouw”, zegt architect Carol Groenewegen van 3TO architecten.

Festivals
Het gebouw kan op verschillende manieren worden gebruikt. Naast de reguliere theaterzalen voor voorstellingen, kan het gehele gebouw worden ingezet voor festivals, congressen of bedrijfspresentaties. Er zijn meerdere zithoeken, een mediahoek, studiehoek, boekenkasten, een eethoek, grote gordijnen voor het maken van flexibele afscheidingen.

Over de gehele lengte van het gebouw is de gevel open en transparant. Door de baksteen die in de gevel wordt toegepast ook binnen terug te laten komen, sluiten binnen en buiten op elkaar aan. Zo komt metselwerk uit de gevel terug in de vide binnen. Het golvende metselwerkgevel van de gevel refereert omgekeerd weer aan de theatergordijnen binnen.

Andere nieuwsberichten

Team BPD wint met transformatieplan voor betaalbare leef- en woongemeenschap

Gisteren, 17:08

Architectenweb symposium: renovatie van sociale woningbouw

Gisteren, 15:30

LIAG geselecteerd voor nieuwbouw Vakcollege Thamen

Gisteren, 14:57

Locatie oude gevangenis Zwaag in verkoop voor woningbouw

Gisteren, 11:23

PBL: meer maatregelen nodig tegen uitstoot stikstof door landbouw

Gisteren, 15:46

Michiel Riedijk en Diederik de Koning trappen serie dubbellezingen in Keilepand af

Gisteren, 12:13

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

23 februari, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan