Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman
Copyright: Kristian Hoekman

Neushoorn: poppodium en school in één gebouw

11 februari 2016, 16:58
Deze week hebben minister Jet Bussemaker (OCW) en muzikant Jett Rebel het pand Neushoorn in Leeuwarden geopend. In het gebouw, dat is ontworpen door DP6 architectuurstudio en 3TO, zijn een poppodium en een school ondergebracht. Behalve deze ongebruikelijke combinatie van functies is het gebouw voorzien van bijzondere details.

In het pand op de hoek van het oude Ruiterskwartier en de Haniasteeg zijn namelijk overblijfselen van gesloopte panden en stukken graffiti uit hergebruikte muren verwerkt. DP6 en 3TO zijn in het ontwerp uitgegaan van de oorspronkelijke kleinschalige stedenbouwkundige morfologie met kleine hoekverdraaiingen en stegen.

“Het was een flinke puzzel maar we wilden graag de oude panden en de sfeer van de bestaande stegen behouden én er iets nieuws mee doen”, zegt architect Chris de Weijer (DP6). Een deel van het pand Ruiterskwartier 41 is blijven staan en maakt deel uit van het hoofdgebouw.

Door het hoofdgebouw compact te ontwerpen is aan de achterzijde van het gebouw ruimte ontstaan om het historische Haniahof een voorplein te geven en publieke buitenruimte te creëren. De Weijer: “Op deze manier gaat Neushoorn ook aan de achterkant leven.”

Opzet
De opzet van Neushoorn voorziet in grootschalige zalen en kleinschalige ruimten, met twee podia, een café, oefen- en culturele productieruimten en ruimten voor workshops plus onderwijsruimten voor D’Drive, de praktijkafdeling van het Friesland College.

Op de begane grond bevindt zich de gedeelde hoofdentree met foyer en garderobe. De trap bij de entree leidt naar de onderwijsruimten van D’drive en kantoorruimtes van Neushoorn. ‘Eindpunt’ is een glazen dak dat daglicht tot diep in het gebouw brengt.

Tussen de nieuwbouw en de bestaande bebouwing is in het interieur een soort nieuwe steeg gecreëerd, die beide bouwdelen verbindt. Deze tussenzone met foyer en studielandschap zorgt voor een ruimtelijke en functionele koppeling, terwijl de looplijnen naar functies als de zalen, onderwijsruimten en kantoren kort worden gehouden.

Iets fellere kleur
De gevels van de deels behouden panden aan het Schravernek, waarachter zich de kleedruimtes en de artiestenfoyer bevinden, hebben een iets fellere kleur gekregen. Door de concertzalen achter in het pand te plaatsen, konden de gevels aan de voorzijde transparant worden gehouden. Voorbijgangers kunnen op die manier goed naar binnen kijken en iets van de levendigheid opsnuiven.

“Bijzonder aan dit poppodium ook overdag wordt gebruikt”, zegt De Weijer. “Deze dynamiek wilden we goed laten zien. Aan de gevel bevindt zich daarom op de begane grond het popcafé en op de eerste verdieping een dans- en dramalokaal als glazen box.”

Qua materialisatie is gekozen voor bestaande en hergebruikte elementen, en een rijkdom aan vormen en materialen zoals glas, cortenstaal en verschillende soorten hout. Van de gesloopte panden is een deel van de bakstenen hergebruikt in de nieuwe gevels. “Doordat de stukken verschillende groottes hadden was netjes metselen onmogelijk en hebben we express gekozen voor ruw metselwerk”, zegt De Weijer.

Vrijstaande ‘dozen’
Geluidsproducerende functies als de popzalen zijn ontworpen als vrijstaande ‘dozen’ om te zorgen voor een optimale geluidsisolatie. Akoestiek heeft ook een grote rol gespeeld bij de keuze voor de wanden. Zo is de schuine wand als thema in het gebouw opgenomen en de muur bij de grote trap is tegelijkertijd een speciaal door DP6 ontworpen akoestisch paneel.

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

Gisteren, 13:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

Gisteren, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

Gisteren, 09:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

22 februari, 5:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

Gisteren, 14:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

Gisteren, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

Gisteren, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

22 februari, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan