Copyright: a2o-architecten
Copyright: a2o-architecten
Copyright: a2o-architecten
Copyright: a2o-architecten
Copyright: a2o-architecten
Copyright: a2o-architecten
Copyright: Landschap. a2o-architecten
Copyright: Model. a2o-architecten
Copyright: Model. a2o-architecten
Copyright: Schets. a2o-architecten
Copyright: Schets. a2o-architecten
Copyright: Schets. a2o-architecten
Copyright: Plattegrond. a2o-architecten
Copyright: Doorsnedes. a2o-architecten
Copyright: Details metselwerk. a2o-architecten
Copyright: a2o-architecten
Copyright: a2o-architecten
Copyright: a2o-architecten
Copyright: a2o-architecten
Copyright: a2o-architecten
Copyright: a2o-architecten
Copyright: Landschap. a2o-architecten
Copyright: Model. a2o-architecten
Copyright: Model. a2o-architecten
Copyright: Schets. a2o-architecten
Copyright: Schets. a2o-architecten
Copyright: Schets. a2o-architecten
Copyright: Plattegrond. a2o-architecten
Copyright: Doorsnedes. a2o-architecten
Copyright: Details metselwerk. a2o-architecten

Crematorium vervlecht zich met het landschap

2 mei 2016, 15:29
Direct maast de centrale begraafplaats van Lommel komt een nieuw crematoriumgebouw te liggen. In het ontwerp van een team met onder meer a2o-architecten speelt het natuurlandschap een ontegenzeggelijk belangrijke rol.

De begraafplaats van Lommel in Belgisch Limburg is een aangename en zorgvuldig vormgegeven parkruimte. Op een perceel langs de begraafplaats moet een nieuw crematorium worden gerealiseerd. De ontwerpwedstrijd hiervoor is gewonnen door een team, bestaande uit a2o-architecten, Vanhout, Buro landschap, Jan de Zutter en Jan De Cock.

Het ontwerp voor Statie Stuifduin behandelt het crematorium en de begraafplaats als één locatie. Het bestaande entreegebouw blijft de hoofdtoegang van de locatie; het creatorium takt aan op de aanwezige hoofdas.

Evenwicht en rust
De natuur speelt een belangrijke rol op de begraafplaats, waar godsdienstige symbolen niet nadrukkelijk aanwezig zijn. De universele kracht van de natuur vervangt hier het sacrale, legt a2o-architecten uit. Ze biedt, steeds in balans met zichzelf, evenwicht en rust door haar vanzelfsprekende en ingetogen aanwezigheid.

Het voorgestelde landschapsontwerp streeft naar herstel van het ‘ongerepte oerlandschap’. In een restauratieproject wordt het evenwicht teruggebracht tussen dennenbos, heide en zandlandschap. Dit landschap gaat een dialoog aan met de menselijke ingrepen van de wandelpaden, buitenruimten en architectuur.

Reis
Een van de leidende thema’s in het ontwerp is ‘de reis’. Het crematorium is meer dan een gebouw, aldus het architectenbureau: het is een plek die begeleidt in de ceremoniële rite van het afscheid. De bezoeker loopt als door een tentoonstelling van de ene naar de volgende ruimte, zonder een weg terug.

De ceremonie begint al in het park. Een pad doorsnijdt het landschap en voert de bezoekers weg van het wereldlijke. Dit gebeurt deels doordat het verdiept gelegen pad het perspectief van de bezoeker verandert. De beleving maakt de wandelaar nederig ten opzichte van de natuur.

Architectuur
Door het transparante ontwerp vervlecht het gebouw met het omliggende landschap. Het gebouw wordt gerealiseerd in sobere materialen, die robuustheid uitstralen en de tand des tijds moeiteloos kunnen doorstaan, aldus het architectenbureau.

Baksteen, beton en hout lopen door van binnen tot buiten. Dunne glazen wanden beschermen het interieur. Het gebouw, zo legt a2o-architecten uit, krijgt de verschijning van een paviljoen dat slechts toevallig als crematorium in gebruik is genomen.

Besloten buitenruimte
Drie hoofdvolumes – het crematiegebouw, het afscheidsgebouw en het horecagebouw – liggen rondom een centrale buitenkamer. Deze buitenruimte beschouwen de ontwerpers als een ‘campo santo’, een heilige plek.

Het is een plaats voor rust en beschouwing. De laaghangende rand van de wandelgang rond het atrium beperkt het zicht tot de stammen van de bomen en dat wat zich op de grond afspeelt.

Andere nieuwsberichten

Gevels van winkelblok aan de Lijnbaan vernieuwd

25 minuten geleden

Video: designer Christian Zanzotti ontwerpt electrische scooter voor start-up uit Berlijn

Vandaag, 11:36

Opnieuw tegenvaller voor bouwers nieuwe zeesluis

Gisteren, 16:21

Buitenring Parkstad Limburg bezit 39 kunstwerken van ipv Delft

Gisteren, 13:18

Steeds meer daklozen, geen daklozencamping in Vondelpark

Vandaag, 11:21

'Jan Modaal kan meeste huizen niet betalen'

Vandaag, 11:05

Zaltbommel vreest gevolgen bodemdaling door gaswinning

Gisteren, 14:24

BAM en Boskalis onderuit op Damrak

Gisteren, 11:24

Delen middeleeuwse stadsmuur Utrecht blootgelegd

21 augustus, 5:26

Kawneer: Woning R is een samenwerking om innovatieve oplossingen te zoeken

21 augustus, 11:45
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan