Copyright: Alfred Lor
Copyright: Alfred Lor
Copyright: Alfred Lor
Copyright: Alfred Lor
Copyright: Alfred Lor
Copyright: Alfred Lor
Copyright: Alfred Lor
Copyright: Alfred Lor
Copyright: Alfred Lor
Copyright: Alfred Lor
Copyright: Alfred Lor
Copyright: Alfred Lor
Copyright: Alfred Lor
Copyright: Bloot Architecture
Copyright: Kees Hummel
Copyright: Bloot Architecture
Betonnen skelet met gebouwdelen
Copyright: Bloot Architecture
Nieuw raamwerk voor de gevel
Copyright: Bloot Architecture
Eerste verdieping
Copyright: Bloot Architecture
Situatie
Copyright: Bloot Architecture

Transformatie kantoor naar woongebouw Het Veem in Hengelo voltooid

19 juni, 15:54
Het voormalige UWV-kantoor, gelegen in de spoorzone van Hengelo, stond al ruim acht jaar leeg. Naar ontwerp van Bloot Architecture is het doorsnee kantoorgebouw getransformeerd naar woongebouw Het Veem, met 93 appartementen en commerciële ruimten op de begane grond. Daartoe werd het pand volledig gestript en voorzien van een nieuwe indeling en uitstraling.

Het nieuwe woongebouw Het Veem omvat 93 appartementen in het sociale huur- en middenhuursegment. De appartementen zijn gericht op één- en tweepersoonshuishoudens en hebben veelal een eigen buitenruimte. Daarnaast zijn er collectieve voorzieningen zoals een tuin, fietsenstalling en carports met zonnepanelen. Op de begane grond is er ruimte voor 600 m2 aan commerciële invulling.

Samengesteld
Het pand bestond uit twee verschillende bouwdelen, door Bloot Architecture in de planvorming aangeduid als bouwdeel A en bouwdeel B. Bouwdeel A, de westelijke vleugel van het pand, is ouder en diende aanvankelijk als graanopslag. Met de recente transformatie is dit deel zijn derde leven begonnen.

Het oostelijke bouwdeel, door Bloot Architecture bouwdeel B, is nieuwer en bestond uit twee delen. Een van die twee delen vormde de verbinding van B met A en was anders van structuur dan de (omvangrijkere) rest van bouwdeel B. Als geheel oogde het samengestelde gebouw als een typisch kantoorpand, meteen monotone, horizontaal repeterende geleding en een ‘afstandelijke houding’ ten opzichte van de omgeving.

Het gebouw ligt direct aan het spoor en op een steenworpafstand van zowel station Hengelo als het centrum. Tegelijkertijd is de directe omgeving een rafelgebied, met invloeden van het stadscentrum, kleinschalige woningen, industriële panden en kantoorgebouwen. Het terrein van het gebouw diende vooral voor parkeren. Hoewel het terrein voor een groot deel verhard was, kende het ook “een significant aantal mooie en diverse bomen en een aantal groene zones”, vertelt Bloot Architecture.

Een nieuw raamwerk
Het gebouw is volledig gestript tot aan de betonnen constructie met kolommen, vrije vloervelden en een aantal stijve kernen die fungeren als trappenhuis of liftkern. De luchtbrug, waarmee het pand was verbonden met het huidige UWV-kantoor, is verwijderd. Vervolgens heeft Bloot Architecture de mix van functies en van schaal in de omgeving vertaald in de architectuur van het pand.

Een nieuw ‘betonnen’ raamwerk is als het ware over het gebouw heen getrokken, het verwijst naar het bestaande brute gebouw en de schaal van de (industriële) gebouwen in de omgeving. In dit raamwerk zijn de individuele woningen met een fijnzinnige detaillering en menselijke schaal; afleesbaar, leggen de architecten uit. Het ‘betonnen’ raamwerk is feitelijk uitgevoerd in vezelcementplaten.

Speelse verspringingen
Het nieuwe raamwerk heeft het gebouw in zowel horizontale als verticale richting ontdaan van de monotone herhaling. In verticale richting hebben de architecten de eerste twee lagen samengevoegd tot een hoge, transparante plint. Het ritme van de bouwlagen is hiermee doorbroken. In horizontale richting zijn de gebouwstramienen samengevoegd, waardoor brede openingen in het raamwerk zijn ontstaan.

Deze openingen verspringen ten opzichte van elkaar in verticale richting, waardoor het grid een afwisselend beeld vertoont. De hoeken van het gebouw zijn in het ontwerp ‘open’ gelaten: er zijn geen betonnen maar glazen hoeken, die om de betonkolommen heen lopen, afgewisseld met loggia’s. “Dit zorgt voor optisch doorlopende lijnen, waardoor het gebouw meer dynamiek krijgt”, vertelt Bloot Architecture.

De maat van het betonnen grid komt voort uit de ideale maat waarmee bij de beide bouwdelen loggia’s kunnen worden gecreëerd, die door middel van hun detaillering perforaties vormen in het betonnen grid, legt het bureau verder uit. “Hierdoor is het grid niet een tweedimensionaal gevelbeeld, maar een driedimensionaal framework met sculpturale eigenschappen.

Materialisering
De architectonische uitgangspunten zijn voor het gehele gebouw gelijk, maar aan de geluidsbelaste zuidzijde, langs het spoor, is een ‘technische laag’ over het gebouw gelegd. Hier zijn geluidswerende roosters gebruikt, naast geluidswerende voorzetramen voorzien van aluminium cassettes. Deze maatregelen zijn geïntegreerd in het ontwerp; net als de ramen en de loggia’s vallen de roosters en de voorzetramen binnen de kaders van het betonnen grid.

Voor de materialisatie van de gevel koos het architectenbureau beton(uitstraling), hout, glas en blank geanodiseerd aluminium. De vezelcementplaten verwijzen naar het oorspronkelijke brute karakter van het kantoorgebouw. Binnen deze kaders zijn de materialen warm en licht. De dichte delen bestaan uit voorvergrijsd hout.

Het hout zit opgesloten tussen aluminium zetwerk, vertelt het architectenbureau. Daardoor hoefden er geen kleine stukjes horizontaal geplaatste latten in de neggen te komen. Dit zetwerk sluit aan op de rest van de deuren en kozijnen in de gevel; deze zijn alle uitgevoerd in geanodiseerd blank aluminium.

Gebouw en omgeving
De begane grond heeft een functionele tweedeling. Aan de westzijde is ruimte voor een commerciële functie en aan de oostzijde zijn maisonnettewoningen gesitueerd. Om het gebouw meer binding met de omgeving te geven, hebben de maisonnettewoningen grenzend aan het maaiveld een stedelijke voortuin gekregen. De eigen buitenruimte is afgescheiden van de publieke ruimte door een lage groene barrière.

De commerciële zone aan de westzijde wordt gekenmerkt door een grote glazen plint. Door de stedelijke voortuin en de glazen gevel, alsook door de loggia’s, ontstaat er een directe relatie tussen gebouw en omgeving, aldus Bloot Architecture.

Het voorheen grotendeels geplaveide terrein is intensief vergroend naar een ontwerp van MTD Landschapsarchitecten. De parkeervlakken zijn uitgevoerd in halfverharding. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Frissere uitstraling voor verduurzaamde flat in Nijmegen

1 uur geleden

Architectenweb Sportzomer: Joeri van Ommeren maakt zijn hoofd leeg op de surfplank

Gisteren, 09:20

Twee belangrijke mijlpalen bereikt bij verbouwing station Groningen

23 juli, 9:11

Architectenweb Sportzomer: paardrijden is voor Marlies Rohmer de ultieme vorm van samenwerken

22 juli, 9:10

Internationaal Gerechtshof oordeelt dat landen schade aan klimaat moeten voorkomen

47 minuten geleden

Jan Peter Legtenberg nieuwe algemeen directeur KuiperCompagnons

Gisteren, 11:25

Helft arbeidsmigranten platteland na zes jaar nog in Nederland

23 juli, 11:06

Zoetermeer wil brug over spoor en A12 renoveren

22 juli, 11:59

Aanpak Zuid-Hollandse verkeersader kost tientallen miljoenen meer

21 juli, 12:29

Hermans kiest Schiermonnikoogroute voor stroomkabel naar Noordzee

18 juli, 11:09
ATAG Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
Architectenweb
Over ons
Contact

© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan