Team V Architectuur – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2022

23 september 2022, 9:00
Maar weinigen geloofden dat het echt mogelijk zou zijn… maar in het Amstelkwartier staat nu een woontoren die met een houten draagconstructie rond een betonnen kern tot zeventig meter reikt – HAUT naar ontwerp van Team V Architectuur. Met dit gebouw is ons beeld van wat met hout mogelijk is echt opgerekt. Dat juist Team V Architectuur een dergelijke doorbraak heeft geforceerd is volgens de jury geen toeval. Het team onder leiding van Do Janne Vermeulen en Jeroen van Schooten laat keer op keer zien complexe opgaven op een elegante en innovatieve manier te kunnen oplossen.

https://vimeo.com/747430768

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2022 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Architectuur Maken, Bedaux de Brouwer Architecten, Orange Architects, Team V Architectuur en Werkstatt.

Van de genomineerden zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om zijn/haar stem uit te brengen op de genomineerde die deze prijs wat haar/hem betreft het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 12 oktober van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2022 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2022 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Reynaers Aluminium en Forster.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Marianne Loof (LEVS Architecten), landschapsarchitect Steven Delva (Delva Landscape Architecture & Urbanism), stedenbouwkundige Tess Broekmans (Urhahn) en ontwikkelaar Tobias Verhoeven (Synchroon). 

Team V Architectuur
Met een houten draagconstructie werkelijk de hoogte in? Maar weinigen in Nederland geloofden dat het hier echt mogelijk zou zijn. Maar in het Amstelkwartier staat nu een woontoren die met een houten draagconstructie rond een betonnen kern daadwerkelijk tot zeventig meter reikt – HAUT naar ontwerp van Team V Architectuur. Met dit gebouw is ons beeld van wat met hout mogelijk is echt opgerekt, stelt de jury. Andere projecten met een houten draagconstructie hoeven niet per se hoger te worden. Het gaat er veel meer om dat alle gebouwen die lager zijn dan dit toch ook een houten draagconstructie kunnen hebben, wat voor gebouw het ook is. Zo heeft HAUT de beweging om meer in hout te gaan bouwen enorm versneld, denkt de jury. Met haar ontwerp heeft Team V Architectuur het vakgebied echt vooruit geholpen.

Dat Team V Architectuur de woontoren een ingetogen en bescheiden architectuur heeft gegeven, waardeert de jury daarbij des te meer. Want een gebouw met een grotendeels houten draagconstructie hoeft er niet zo uit te zien. Juist niet, want hout kun je in ons Nederlandse klimaat het beste binnen toepassen. Vanuit de stad gezien kan de houten draagconstructie bijna onzichtbaar. Het kan op de achtergrond zijn werk doen. De jury verwijst daarbij ook naar de grachtenpanden en pakhuizen die in de oude binnensteden in Nederland zijn te vinden. De houten vloeren en houten draagconstructies daarvan zijn aan die gebouwen ook niet direct af te lezen.

Dat juist Team V Architectuur een dergelijke doorbraak heeft geforceerd is volgens de jury geen toeval. Het team onder leiding van Do Janne Vermeulen en Jeroen van Schooten laat keer op keer zien complexe opgaven op een elegante en innovatieve manier op te kunnen lossen. Of het nou gaat om de inpassing van de oefenzalen van het Koninklijk Concertgebouworkest in een oorspronkelijk door Hendrik Berlage ontworpen gebouw of om de vernieuwing van het modernistische hoofdgebouw van de TU Eindhoven… Team V Architectuur weet iedere keer precies de juiste strategie te vinden. En het bureau weet dit vervolgens tot op het kleinste detail uit te werken, ziet de jury ook.

Bij het ontwerp van Station Lansingerland-Zoetermeer is Team V Architectuur erin geslaagd een infrastructurele knoop, waarin het eindstation van de Randstadrail over autosnelweg A12 getrokken is, om deze te verbinden aan de parallel aan die weg gelegen spoorlijn, op sublieme wijze te ordenen. Naast de verbinding tussen de Randstadrail en het spoor, worden ook busroutes, fietspaden en omliggende wegen hier gestructureerd. En wel op zo’n manier dat de voetgangers – de overstappende reizigers – alle ruimte krijgen. Daarbij is Team V Architectuur er ook in geslaagd om op deze complexe locatie – met alle technische eisen die daarbij horen – een prettige en groene plek te creëren. De heldere ruimtelijke opbouw van het station springt daarbij in het oog, net als de scherp uitgesneden vezelversterkte betonpanelen met hun takkenpatronen. Het station is zo geen non-place maar een aangename plek om te zijn.

Ingetogen maar uiterst intelligent, zo karakteriseert de jury het werk van Team V Architectuur. Een goed voorbeeld daarvan is ook het ontwerp voor het Gelders Huis in Arnhem. In dit ontwerp is het monumentale provinciehuis uit de jaren ‘50 van de vorige eeuw gerenoveerd en uitgebreid met nieuwbouw. Deze nieuwbouw maakt het plein voor het oude provinciehuis af en creëert tegelijkertijd een wandelroute langs het gebouw. Het betonnen gevelraster van de kantoren van het provinciehuis zijn op eigentijdse wijze gespiegeld in de nieuwbouw. Beide delen zijn daarbij met elkaar verbonden door spiegelende loopbruggen. ‘In de reflecties vervagen de grenzen tussen gebouw en brug, tussen oud en nieuw’, stelt Team V Architectuur zelf treffend.

Een vergelijkbare geraffineerde ingreep betreft de overkapping van de binnenplaats van het provinciehuis. Door dit dak uit te voeren met kunststof (ETFE) luchtkussens kon de constructieve impact van dit transparante dak op het oude gebouw beperkt worden. In de concentrisch geplaatste drukstaven, die het dak ondersteunen, is de ledverlichting opgenomen, terwijl de sprinkler-installatie onzichtbaar is weggewerkt in de spanten. Het ontwerp voor het Gelders Huis zit vol van dergelijke trefzekere ingrepen. Het motief van de zandloper, dat in het oude gebouw vaak voorkomt, is door de architecten opgepakt en komt nu op allerlei plekken in de nieuwbouw terug: als reliëf in de gevel, als detail op de trap… het oude provinciehuis was een gesammtkunstwerk en de toevoegingen door Team V Architectuur voegen daar een nieuw maar bijpassend gesamtkunstwerk aan toe. Zo is een coherent en toch ook gelaagd ensemble van gebouwen ontstaan.

Met het bouwen in hout gaat Team V Architectuur ondertussen verder. Op korte afstand van woontoren HAUT in Amsterdam wordt momenteel gebouwd aan een groot kantoorgebouw met hybride houten draagconstructie voor DPG Media, het moederbedrijf van onder meer de Volkskrant, Nu.nl en Qmusic.

Meer informatie: www.teamv.nl 
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

Vandaag, 15:46

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

Vandaag, 14:50

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

Vandaag, 13:57

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

Vandaag, 11:35

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Vandaag, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Vandaag, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Vandaag, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

Gisteren, 15:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Gisteren, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan