Eerste Kamer stemt in met woonakkoord

18 december 2013, 9:34
Met 38 stemmen voor en 37 tegen is de Eerste Kamer in de nacht van dinsdag op woensdag akkoord gegaan met het wetsvoorstel voor een heffing aan verhuurders van meer dan tien huizen en de afspraken uit het woonakkoord.

Het bleef lang spannend, omdat PvdA-senator Adri Duivesteijn grote moeite had met de heffing. Die zou ten koste gaan van investeringen in huizen en wijken.

Hij had de plannen met zijn ene stem tegen kunnen houden, maar zei uiteindelijk te kunnen leven met tegemoetkomingen van minister Stef Blok (Wonen) over een grondige evaluatie over twee jaar en een investeringsfonds.

“Het had heel anders kunnen lopen'', zei Duivesteijn na afloop van de stemming. De PvdA'er onderstreepte dat hij niet principieel tegen een verhuurderheffing is.

“Ik ben er niet tegen dat de corporaties meebetalen om de tekorten van de overheid op te lossen. Het ging mij om de manier waarop. Daarover hebben we vanavond keiharde politieke discussies gevoerd.''

Overstag
Duivesteijn ging overstag toen Blok toezegde dat hij de verhuurderheffing wil aanpassen als over twee jaar blijkt dat die te veel schadelijke effecten heeft. Ook de komst van een investeringsfonds voor de woningmarkt was voor hem een belangrijke tegemoetkoming.

Een ingewijde bevestigde dat het debat in de Senaat dinsdag tot ver in de avond spannend was. “Om een uur of zeven dacht ik nog: dit gaat mis. De PvdA’ers kwamen met zulke sombere gezichten uit hun fractievergadering.” In de uren daarna wist Blok Duivesteijn en zijn fractie echter toch over de streep te trekken.

Blok zei na het debat dat hij het voorstel van Duivesteijn om de verhuurderheffing alleen tijdelijk in te voeren voor hem een brug te ver was. "Dat zou gezorgd hebben voor gaten op de begroting na 2016."

Maar de VVD-minister had ook begrip voor de bezwaren van Duivesteijn. Hoewel hij niet denkt dat de heffing tot de problemen leidt die de PvdA verwacht, is hij toch bereid tot een verlaging "als blijkt dat ik ongelijk heb."

Blok ontkent niet dat de heffing deels dient om de financiële problemen van het kabinet op te lossen. Maar ze zal volgens hem ook gunstig uitpakken voor de woningmarkt. “Ze dwingt corporaties om efficiënter te werken.”

Winst
De afspraak dat de gevolgen van de verhuurderheffing eerder geëvalueerd gaan worden, is winst. Dat vindt Marc Calon, de voorzitter van de vereniging van woningcorporaties Aedes. De toezegging van minister Blok is belangrijk, omdat ‘Blok aangeeft dat de heffing eventueel verlaagd kan worden als blijkt dat die inderdaad negatieve effecten heeft’.

Calon reageerde woensdag op de heffing die in de nacht van dinsdag op woensdag door de Eerste Kamer werd goedgekeurd, maar waar zijn vereniging altijd op tegen is geweest. "Het zou productiever zijn om dit geld te investeren in bijvoorbeeld nieuwbouw en renovatie."

“We hebben de heffing echter voor deze kabinetsperiode beschouwd als een politiek voldongen feit toen het Woonakkoord gesloten werd. Zo konden we wel afspraken met het kabinet maken om te voorkomen dat een groot aantal woningen uit de sociale huursector zou verdwijnen”, vervolgt Calon.

De woningcorporaties draaien voor zo'n 85 procent op voor de heffing op huurwoningen in de sociale sector. De heffing moet uiteindelijk in 2017 zo'n 1,7 miljard per jaar gaan opleveren. Het geld komt grotendeels in de staatskas terecht.

Teleurgesteld
De Woonbond, de landelijke belangenbehartiger van huurders, is teleurgesteld dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met het woonakkoord en daarmee met de verhuurderheffing. “We hadden gehoopt dat de heffing op zijn minst een tijdelijk karakter zou krijgen en zou worden verlaagd”, laat een woordvoerder weten.

De Woonbond voorziet dat de huren nu nog verder zullen stijgen en dat er de komende jaren weinig gebouwd gaat worden door corporaties. Ook is er minder geld voor renovatie en onderhoud van woningen. “Dat zijn allemaal directe gevolgen van de heffing”, aldus de zegsman.

Bron: ANP

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

22 november, 3:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

22 november, 1:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

22 november, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan