NVM: beste kwartaal woningmarkt sinds 2008

9 januari 2014, 10:05
De Nederlandse woningmarkt heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar zijn beste kwartaal beleefd sinds het uitbreken van de crisis medio 2008. Er werden opnieuw meer woningen verkocht en de huizenprijzen stegen gemiddeld 1,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat constateert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag aan de hand van de eigen verkoopcijfers.

De gemiddelde prijs waarvoor een huis van de hand wordt gedaan, is nu 207.000 euro. Dat is nog wel 1,1 procent lager dan vorig jaar, maar een kwartaal eerder was nog sprake van een prijsdaling op jaarbasis van 3,2 procent. In de afgelopen vijf jaar werden huizen bijna zeventien procent goedkoper.

De bij de NVM aangesloten makelaars verkochten tussen oktober en december 27.018 woningen. Dat is ruim zeven procent meer dan een jaar eerder. Vooral bij tussenwoningen en appartementen is een grote plus te zien. Op de totale markt werden naar schatting 36.300 huizen aan de man gebracht.

‘Begin van voorzichtig herstel’
Volgens de grootste makelaarsorganisatie van Nederland vertoonde de woningmarkt in 2013 het ‘begin van een voorzichtig herstel’, waarbij de verkopen na het dieptepunt in het eerste kwartaal alleen maar groei vertoonden. In heel het jaar verkochten NVM-makelaars 87.404 woningen. Dat is ruim twee procent meer dan in 2012, maar nog altijd aanzienlijk minder dan in de jaren voor de crisis.

De lage rente en vooral het toegenomen consumentenvertrouwen zijn volgens de makelaars de voornaamste oorzaken van de opverende markt. “De afgelopen twee kwartalen was er al nauwelijks sprake van prijsdaling, de prijzen bodemden uit”, stelt NVM voorzitter Ger Hukker.

Korter
Woningen staan ook steeds korter te koop, blijkt uit de cijfers van de NVM. De gemiddelde verkooptijd bedraagt nu 154 dagen, ruim zeven procent korter dan een jaar geleden. Het aanbod van huizen die te koop staan is in 2013 met bijna acht procent gedaald.

Hukker verwacht dat de woningverkopen dit jaar opnieuw met enkele procenten zullen toenemen en dat de prijzen op het huidige niveau zullen stabiliseren.

“Er is politiek rust gekomen op het woningdossier. Natuurlijk kunnen zaken altijd beter, maar er is in ieder geval meer duidelijkheid. Je ziet daar consumenten ook op inspelen: ze lossen meer af en zijn realistischer geworden met hun vraagprijzen. Als dit zo doorzet, kan 2014 nog wel eens een mooi jaar gaan worden”, voorspelt de makelaarsvoorman.

Blok
Minister Stef Blok (Wonen) is tevreden over de cijfers van NVM. De 'positieve' cijfers tonen 'nadrukkelijk dat het vertrouwen in de woningmarkt terugkomt', aldus de minister in een eerste reactie.

Hij wijst er wel op dat de woningmarkt nog een weg te gaan heeft, met name omdat er grote regionale verschillen in de cijfers zitten. De tijd van voor de crisis op de huizenmarkt is zoals verwacht nog niet terug, stelt de minister.

Ook andere politici reageren positief op de gestegen woningverkopen. "Nog veel te doen, maar we klimmen gestaag uit het dal", twitterde PvdA-leider Diederik Samsom.

D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven stelt dat de 'politieke rust' als gevolg van het woonakkoord zich nu uitbetaalt. Het woonakkoord werd in februari vorig jaar gesloten door het kabinet en de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP. "Nu mensen weten waar ze aan toe zijn, hebben ze weer het vertrouwen om te kopen en te verkopen. Dat is winst.''

Verhoeven vraagt aandacht voor starters, zzp'ers en mensen met een tijdelijk contract, omdat zij nog onvoldoende profiteren van het herstel op de woningmarkt.

Blok zei dat hij als minister voor Wonen tevreden is zodra er weer genoeg beweging in de woningmarkt zit en mensen kunnen kopen en verkopen en huren en verhuren. "Een huis is geen speculatieobject", aldus Blok, die stelt dat de huizenprijzen in een 'gezonde markt' bewegen met de inflatie.

Bron: ANP

Trefwoorden

woningmarkt nvm

Andere nieuwsberichten

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

2 uur geleden

Sabrina Rugg wint alternatieve ontwerpwedstrijd voor Heineken Hoek

3 uur geleden

UNStudio ontwerpt hybride kantoorgebouw met bijzonder lage CO2-voetafdruk

3 uur geleden

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

Gisteren, 11:18

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

3 uur geleden

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Vandaag, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

Gisteren, 13:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

Gisteren, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

Gisteren, 09:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan