Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Noorderplassen

24 september 2007
Centraal in de wijk Noorderplassen-West in Almere ligt de Golden-Mile naar het stedenbouwkundige plan van KCAP. Deze jonge wijk is volop in ontwikkeling en bestaat uit een verhoogd gelegen groene as omzoomd door woonblokken: “estates” (grondgebonden woningen) en “residences” (gestapelde appartementen in 5 lagen). Hier heeft LEVS architecten een appartementencomplex van 22 woningen en 36 grondgebonden woningen gerealiseerd.

In de woningen spelen de kwaliteit van groen en uitzicht op het water een grote rol. De complexen zijn zodanig ontworpen dat de woningen niet aan straten liggen maar aan gemeenschappelijke groengebieden. De totale vormgeving is erop gericht de groene omliggende ruimte zoveel mogelijk bij de woningen te betrekken.

De hoogbouw zweeft schijnbaar boven de Golden Mile. De terrassen van de begane grond zijn iets verheven boven het maaiveld wat het gebouw een elegante lichtheid geeft. De naastgelegen parkeerplaatsen daarentegen, liggen half verdiept wat het hoogteverschil extra benadrukt. Het horizontale en zwevende karakter van het gebouw wordt versterkt door de doorlopende balkons rond de appartementen. Het complex bestaat uit vijf lagen met vijf woningen per laag rondom een centrale hal. Op de begane grond liggen twee woningen, de bergruimten en de dubbelhoge entreehal. Uitgangspunt voor het ontwerp is maximale benutting van het aanwezige groen, het uitzicht en een optimale bezonning. Rondom het hoofdvolume liggen doorlopende balkons. Het hoofdvolume is zo geplooid dat op de balkons ruime zitplekken ontstaan. De hoekwoningen hebben aan twee zijden buitenruimte waardoor ook de ongunstige noordoost woning optimaal bezond wordt. De eenzijdige georiënteerde woning ligt op het zuiden. De appartementen hebben drie of vier kamers, en zijn ruim opgezet met veel glas waardoor de buitenruimte optimaal wordt betrokken bij de woning. De louvres vormen een tweede huid van het gebouw en fungeren tegelijkertijd als zonwering. Door hun beweeglijkheid doen zij het gebouw constant van beeld veranderen. De twee gevellagen zorgen voor een spannend gebouw, waar de finesse van het ontwerp pas op het tweede gezicht duidelijk wordt.

De estate wordt gevormd door twee rijen woningen aan een semiopenbaar, hoogwaardig ingericht binnengebied. Op één plek wordt het blok doorsneden en is het binnengebied toegankelijk voor auto’s. Elke woning heeft hier een eigen opstelplek aan de tuin en ook de parkeerplaatsen voor bezoekers zijn binnen de estate opgelost. De formele woningentrees liggen rondom aan de buitenzijde van de estate. Net als de hoogbouw liggen de woningen verhoogd ten opzichte van het maaiveld. Kenmerkend voor de laagbouw zijn de rondom doorlopende betonbanden in de gevel en een prominent dakoverstek, benadrukt door slanke stalen kolommen. Er ontstaat een gemeenschappelijk overdekte veranda die direct aan het groen grenst. Hiermee wordt het karakter van de estate als collectief woonblok versterkt. De informele wandelstraten door het groen rondom het blok sluiten aan op het collectieve terras voor de woningen. Tegelijkertijd geeft het ritme van de gevelvlakken de individualiteit van de woningen aan. De hoeken van de twee rijen worden beklemtoond doordat de hoekwoningen terugwijken. De woningen worden gekenmerkt door verdiepingshoge raampartijen zowel op de begane grond als op de verdiepingen. De keuken is aan de voorkant gesitueerd en heeft openslaande deuren naar het collectieve terras. De rij woningen waarvan de achtertuin gelegen is op het noordoosten, hebben aan de voorkant een grotere veranda. Op deze manier hebben alle bewoners de gelegenheid van de bijzondere omgeving en de zon te profiteren.

Beide projecten zijn opgetrokken in bijzondere grijs/gele bakstenen in dikformaat die door hun robuuste gemêleerdheid aansluiten bij de natuurlijke omgeving van de woningen. De kwaliteit van het woongebied zit in de prachtige groene omgeving, gelegen aan het water. Deze kwaliteit is optimaal verweven met die van de woningen die door hun geraffineerde vormgeving een perfecte aansluiting vinden bij het natuurgebied.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Trefwoorden

buitenruimte

Neem contact op met LEVS architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan