Producten
Copyright: MIX architectuur B.V.
Copyright: MIX architectuur B.V.
Copyright: MIX architectuur B.V.
Copyright: MIX architectuur B.V.
Copyright: MIX architectuur B.V.
Copyright: MIX architectuur B.V.
Copyright: MIX architectuur B.V.
Copyright: MIX architectuur B.V.
Copyright: MIX architectuur B.V.
Copyright: MIX architectuur B.V.
Copyright: MIX architectuur B.V.
Copyright: MIX architectuur B.V.
Copyright: MIX architectuur B.V.
Copyright: YuconVR
ProducttagsAANUIT

Twee duurzame buurtschappen verbonden met het park

25 juni
In park De Twee Heuvels in Rotterdam Zuid ligt De Buitenkans: twee natuurinclusieve, klimaatadaptieve buurtschappen rond een collectieve hof. Het onderscheidende woonmilieu in een kleinschalige setting sluit ontspannen aan bij het park. Het landschap spoelt tussen de volumes door. Hiermee openen de clusters zich naar de groene omgeving.

De Buitenkans bestaat uit twee clusters met respectievelijk achttien en veertien woningen. De twee buurtschapjes liggen aan weerszijden van Zwembad IJsselmonde aan de noordkant van park De Twee Heuvels in Rotterdam Zuid. Dit onlangs gerenoveerde park is onderdeel van het groene lint door Stadionpark, de grootste gebiedsontwikkeling van Rotterdam Zuid.

Meerwaarde voor hele buurt
Gemeente Rotterdam schreef voor deze locatie een tender uit voor een woningbouwplan dat meer biedt dan alleen woonruimte. De Buitenkans voegt op verschillende manieren kwaliteit toe aan het park en de buurt. Het plan versterkt de veiligheid en toegankelijkheid van park De Twee Heuvels, onder meer door de open visuele relatie tussen de woningen en het park. Verder zorgt het programma voor meer diversiteit aan doelgroepen in de wijk. De met aandacht ingepaste woningen zijn een oplossing die goed is voor zowel mens als omgeving.

Alzijdige volumes in het groen
De twee buurtschappen gaan uit van dezelfde ruimtelijke opzet en architectonische uitwerking. Ze vormen een ontspannen ensemble van alzijdige volumes met overal zicht op het omliggende landschap. Ze liggen als meubels in het park en versterken de diversiteit en de belevingswaarde ervan.
De twee- en drie-onder-een-dakwoningen hebben een krachtige, sculpturale uitstraling. De robuuste, gemetselde plint is verzonken in het parklandschap. Alle woningen hebben een gebouwde parkeerplaats in de plint. De verdiepingen erboven komen los van het maaiveld met transparante volumes in glas en hout. Door de ligging van het woonprogramma op de verdieping, is er de mogelijkheid om aan verschillende zijden uit te kijken over het parklandschap.
Ook combineert de opgetilde woonlaag fraai uitzicht met privacy. Het ontwerp zorgt voor balans tussen het samenzijn in de collectieve hof en de privacy in de eigen woning. De zongerichte terrassen op de eerste verdieping zweven boven het park en de hof en zorgen ervoor dat het landschap nog meer rondom de woningen spoelt. De terrassen zijn royaal van formaat (14 m2) en als buitenkamer integraal onderdeel van de architectuur.

Wonen rond een collectieve hof
De positionering van de woningen rondom een centrale ruimte versterkt het collectief van de buurtschappen. In de hofjes is ruimte voor gezamenlijke activiteiten, zoals picknicken, tuinieren en spelen. Alle bewoners zijn mede-eigenaar van de mandelige buitenruimte. Dit stimuleert ontmoeting en onderling contact tussen de bewoners die samen voor het onderhoud zorgen.

Verbonden met het park
In het landschapsontwerp van MAAK space spoelt het parklandschap tussen de woonvolumes door. Hiermee openen de clusters zich naar het omliggende park en ontstaan mooie doorzichten. Hoogteverschillen leveren nattere en drogere delen, waardoor beide ensembles net op een andere manier opgaan in het park. Het westelijke cluster sluit aan bij bestaande en nieuwe kwelsloten en bouwt op van nat aan de buitenzijde naar droog in de gezamenlijke hof. Er is ruimte voor onder meer oeverplanten en meerstammige bomen. Het oostelijk gelegen cluster krijgt met bloemrijk gras en bloeiende planten en bomen een heel ander karakter.

Natuurinclusief en duurzaam in de stad

De Rotterdamse Directie Stadsontwikkeling prees het ontwerp van De Buitenkans om de uitwerking van het aspect duurzaam en natuurinclusief bouwen. De twee buurtschappen zijn door hun landschappelijke setting en inpassing onlosmakelijk verbonden met het park. Natuurlijke materialen met een ingetogen uitstraling zorgen voor harmonie.
De woningen zijn voorzien van hoogwaardige isolatie. De platte daken hebben een groendak en pv-panelen. Samen met de grote overstekken wordt zo hittestress voorkomen. Voor rijders van een elektrische auto is er de mogelijkheid om het aantal pv-panelen te vergroten.
Zowel de woningen als het landschap zijn natuurinclusief ontworpen met onder meer voedsel en nestgelegenheid voor vogels, vleermuizen en insecten. De vogel- en vleermuiskasten zijn zorgvuldig in de gevel weggedetailleerd. In de collectieve buitenruimtes vind je wormenhotels. Voor een klimaatbestendige waterhuishouding vind je in De Buitenkans infiltratievoorzieningen en halfopen verharding.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met MIX architectuur B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van MIX architectuur B.V.

MIX architectuur B.V.
MIX architectuur B.V.
MIX architectuur B.V.
MIX architectuur B.V.
MIX architectuur B.V.
MIX architectuur B.V.
Toon alles
ATAG Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
Architectenweb
Over ons
Contact

© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan