Zeist, Kerckebosch, Life in the Woods

14 februari 2017
Wonen in het bos
Bij de herstructurering van de wijk Kerckebosch in Zeist vormt het bos- en heidelandschap de basis. Daar waar vroeger de woningen een muur tussen de natuur en de rest van de wijk vormden, gaat de nieuwe opzet van de wijk uit van een “vingerstructuur”. Gevarieerde, nieuwe bebouwing slingert langs bospaadjes tot diep in het landschap. De uitdaging was om zo min mogelijk bomen te verwijderen en erfafscheidingen te beperken. Immers, de nieuwe bewoners wonen in het bos.  

Minutieuze verkaveling

Geïnspireerd op het boek van Thoreau “Walden or Life in the Woods” is het waarnemen van de natuur als uitgangspunt genomen. De relatief intensieve bebouwing is zodanig om de bestaande bomen heen verkaveld dat het uitzicht en terras van elke woning een gevoel van vrij wonen oplevert. Lage opgestapelde boompjes en aangeplante struiken vormen subtiele erfovergangen. De wegen naar de villa’s en het appartementenblok zijn smaller dan gewoonlijk en bezoekersparkeerplaatsen zijn niet bestraat en gegroepeerd om het bos zoveel mogelijk intact te laten. Deze informele setting garandeert enerzijds de intieme woonsfeer en anderzijds de kwaliteit van het bos.  

Sculpturen

De sculpturaal ontworpen villa’s vormen een helder en levendig silhouet tussen de bomen. Grote raampartijen in combinatie met geïntegreerde terrassen laten de woningen met het bos samensmelten. Doordat ook de bergingen subtiel in de volumes opgenomen zijn, is verrommeling voorkomen. Het eveneens alom sculpturale appartementenblok is gesitueerd op een open plek aan de rand van het bos met uitzicht op de heide. Ruime terrassen, georiënteerd op de zon en de heide, schieten uit het gebouw en de deels terugspringende penthouses verlevendigen het beeld.

Keuzevrijheid

De basissculpturen van de villa’s zijn zodanig ontworpen dat de bewoners veel flexibiliteit hadden in de opzet van de plattegronden en eventuele uitbreidingen. De levensloopbestendige woningen zijn door deze keuzevrijheid nagenoeg allemaal verschillend, maar behouden door de goed doordachte combinatiemogelijkheden hun intieme woonsfeer en sculpturale karakter.

Natuurlijke materialen

Eenheid en gebruik van natuurlijke materialen voor alle bebouwing versterkt de relatie met het landschap. Roestkleurige leisteen, glas en hout zijn de hoofdingrediënten voor de architectuur die zich als opengewerkte steenplateaus verschuilen tussen de bomen. Met het project Life in the Woods zijn alle randvoorwaarden geschapen om ten volle te kunnen genieten van de natuur. Al blijft het uiteindelijk, om met de woorden van Henry Thoreau te eindigen, aan de bewoners zelf om dit te realiseren: ‘It’s not what you look at that matters, it’s what you see.’ 

Landschapsarchitect: ESscapes, Amersfoort

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met MIX architectuur B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan