Producten
Impressie C11 - Tolhuiskade
Copyright: Civic Architects & Filippo Bolognese
Historisch overzicht Buiksloterham
Copyright: Civic Architects
Cityplot C
Copyright: Civic Architects
Indeling C11 Tolhuiskade
Copyright: Civic Architects
Indeling C11 Tolhuiskade
Copyright: Civic Architects
Zijaanzicht C11 Tolhuiskade
Copyright: Civic Architects
Impressie interieur penthouse C11 Tolhuiskade
Copyright: Civic Architects en Beeldenfabriek
Bovenaanzicht kunstwerk van Studio Matters
Copyright: Civic Architects
Aanzicht kunstwerk van Studio Matters
Copyright: Civic Architects
Foto 1 Vooraanzicht C11 Tolhuiskade
Copyright: Max Hart Nibbrig
Foto 2 Vooraanzicht ingezoomd C11 Tolhuiskade
Copyright: Max Hart Nibbrig
Foto 3 Zijaanzicht C11 Tolhuiskade
Copyright: Max Hart Nibbrig
Foto 4 Zijaanzicht water C11 Tolhuiskade
Copyright: Max Hart Nibbrig
ProducttagsAANUIT

Nieuwbouw woongebouw C11 – Tolhuiskade

18 juni
Een nautisch baken voor Buiksloterham. In 2018 won Civic Architects de door Synchroon en de BNA georganiseerde Next Step Award. Naast een geldbedrag won het bureau een opdracht van Synchroon voor een aantal woongebouwen in de gebiedsontwikkeling Cityplot Buiksloterham, een plan van Studioninedots en Delva Landscape architects. De eerste stap op de markt voor woningbouw die de award bracht heeft veel betekend voor het verbreden van het portfolio van het bureau; in middels werkt Civic aan grote woongebouwen in Bajeskwartier en Stationsgebied Sloterdijk en een woontoren in de gebiedsontwikkeling District U aan de Rotterdamse haven. Inmiddels is ook het ontwerp afgerond van het eerste van de woongebouwen in Buiksloterham en de bouw gestart.

Tolhuiskade is een woongebouw aan het Tolhuiskanaal, één van de drie hoofdkanalen van Buiksloterham; een industrieel werf- en havengebied in Amsterdam-Noord dat zich ontwikkelt tot gemengde woon- en werkomgeving. Het masterplan bouwt voort op de oorspronkelijke structuur van het gebied, met haar grote variëteit in bebouwing. Het plan brengt zelfbouwprojecten, sociale woningbouw en woon-werkunits in verschillende schaalgroottes bijeen tot een nieuw stuk stad. Woongebouw Tolhuiskade staat op de hoek van het deelproject Cityplot C, en bevat zeven appartementen van 110 M2 en drie 185 M2 meergeneratiewoningen/penthouses.

Bijzonder wonen in de haven
Het gebouw staat op de plaats waar het kanaal een knik maakt. Het gebouw vormt daardoor een herkenningspunt vanuit het water aan de kade; een baken voor Cityplot. De knik in het kanaal zorgt ook voor een prachtig uitzicht in twee richtingen; tot aan Overhoeks aan de ene zijde, en over het IJ aan de andere. Daarom liggen de woonkamers en terrassen op de open hoeken van het gebouw, met schuin weglopende schuifpuien. De knik die de pui maakt, voorkomt geluidsoverlast vanaf het water en de haven, omdat de vorm de richting van dat geluid volgt. Zo ontstaat een stil terras op het zuidwesten en worden onaantrekkelijke en dure geluidloggia's of -roosters voorkomen.

Woningen die mee kunnen veranderen
De woningen hebben een goede oriëntatie op het zonlicht: de slaapkamers liggen op het oosten, de brede woonkamers en balkons ontvangen zon in de middag en avond. Door de ruime basisbreedte van 7,5 meter voor de kleine woningen, en 15 meter voor de grote, zijn deze goed aan te passen aan veranderende woonwensen. Binnen 7,5 meter kunnen drie kamers naast elkaar bestaan, maar ze kunnen ook samengevoegd naar twee of één. De grotere woningen hebben de mogelijkheid om een deel van de woning te gebruiken als kangoeroewoning, kantoor of atelier met een eigen tweede voordeur.

Een nautisch baken
De architectuur sluit aan op de industriële sfeer en de nautische geschiedenis van het gebied. Een robuuste hoofdstructuur geeft het gebouw een uitstraling die past bij de haven. Op de plekken waar geen gevelopeningen zitten worden industriële stalen panelen toegepast. Het bijzondere dak vormt een uitzondering binnen Cityplot, passend bij de bakenfunctie van het gebouw. Het dak knikt naar beneden in twee richtingen en de middenkolommen zijn gedraaid, in lijn met de knik in het kanaal. Dankzij de open hoeken kijk je vanuit het gebouw het kanaal over en de kade op, wat het contact met de straat en de andere bewoners van de buurt vergroot.

Het gebouw wijst de weg
Het dak bevat een bijzonder kunstwerk, ontwikkeld in samenwerking met het bureau 'Matters', uit Parijs. Een dubbele vin loopt over het dak, van voor naar achteren. Deze verbergt de schoorsteenbuizen. Door zig-zag-vouwen in de beplating worden teksten zichtbaar, afhankelijk van de windrichting vanwaar je naar het gebouw kijkt. Van de ene kant lees je BAK, van de andere kant STUUR, de nautische begrippen voor de linker- en rechterkant van een schip. Vanuit de derde en vierde hoek lees je juist NOORD en ZUID. Het versterkt het gebouw als baken en richtingwijzer, passend bij het verleden van de plek.

Adaptief naar het klimaat en de omgeving
Het gebouw maakt gebruik van de natuurlijke elementen op de locatie, door de seizoenen heen. Zo draagt het groene vegetatiedak bij aan het vasthouden van regenwater, en is het gebouw aangesloten op het circulaire watersysteem van de buurt. Ook is het gebouw ontworpen op de stand van de zon. Om opwarming van de woning in de heetste momenten van de zomermaanden te beperken heeft de Zuidgevel geen ramen. De luifels van de balkons aan de Oost- en Westgevel beperken óók de opwarming in de zomer, maar laten de lagere winterzon juist wél binnen. Dit minimaliseert de behoefte aan aanvullende koelingsenergie vanuit de zonnepanelen op het dak.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Civic Architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Civic Architects

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan