Met de sterk gestegen energieprijzen, de klimaatcrisis en hotelgasten die steeds vaker bewust op zoek zijn naar een duurzaam verblijf, is het van belang dat de hotelbranche groener wordt. Gelukkig worden er steeds meer stappen gezet in de transitie naar duurzame hotels. Hieronder bespreken we 7 voorbeelden van Europese hotels die de stap naar duurzaamheid hebben gemaakt, in de vorm van groene daken of groene gevels.
Hyatt Regency Hotel ***** | Amsterdam, Nederland
Dit milieuvriendelijke en duurzame 5-sterrenhotel is gelegen in de Plantagebuurt in Amsterdam. In 2017 ontving het Hyatt Regency Hotel Amsterdam de hoogste BREAAM-score die ooit aan een Nederlands hotel is uitgereikt. Met deze score bekrachtigt het hotel zijn drie kernwaarden; groen, duurzaamheid en welzijn. Deze waarden zijn onder andere zichtbaar in de groene gevels, die zich zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van het gebouw bevinden. Daarnaast geeft het bij- en vlindervriendelijke groendak de lokale biodiversiteit een boost.
Radisson Blu Hotel **** | Sopot, Polen
Het nieuwe Radisson Blu Hotel in Sopot, Polen, bevindt zich op slechts 250 meter van een wit zandstrand. Het hotel, gelegen aan de Baltische kust, beschikt over 219 kamers, 2000 m2 conferentieruimte en een spa & wellness center waar de gasten kunnen ontspannen. Het glooiende duinlandschap dat het hotel omringt, wordt in het ontwerp van het hotel weerspiegeld. Op het golvende dak zijn vegetatiematten aangebracht, waardoor het hotel naadloos aansluit op zijn karakteristieke omgeving. Het groendak is niet alleen mooi om op uit te kijken, het is ook een uiterst duurzame oplossing voor het opvangen van regenwater en de bevordering van de lokale biodiversiteit.
Hotel Gilbert **** | Wenen, Oostenrijk
Temidden van de vele klassieke panden in Wenen staat dit duurzame en moderne hotel. Het in het oog springende gebouw, met een rijke groene gevel aan de voorzijde, is verkozen tot het beste eco-hotel van Wenen. Hoewel Hotel Gilbert pas onlangs zijn deuren heeft geopend, is de geschiedenis van het gebouw nog steeds voelbaar, doordat de oorspronkelijke lay-out bewaard is gebleven. Geheel in lijn met de huidige tijdgeest maakt het aangrenzende restaurant gebruik van bloemen, kruiden en groenten die op eigen dakterras worden gekweekt. Samen met de ligging nabij het populaire Museumkwartier maakt het deze locatie tot de perfecte ontmoetingsplaats en een bron van duurzame inspiratie.
Hotel Mitland **** | Utrecht, Nederland
Dit milieuvriendelijke hotel, gelegen in het hart van Nederland, is sinds 2012 in het bezit van het Gouden Green Key certificaat. De Green Key is een internationaal Eco-label voor de toeristische sector. Hotel Mitland beschikt over een groot Sedum-Kruidendak en is uitgerust met een speciale put voor organisch afval voor het opwekken van biogas. Het heeft zelfs een eigen warmtekrachtcentrale. Dit alles om de CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast is het natuurinclusieve hotel voorzien van oplaadpunten voor elektrische auto's. Hotel Mitland biedt haar gasten dus een overall groene ervaring.
Hôtel Mercure Nantes Centre Gare**** | Nantes, Frankrijk
Het Mercure Hotel in de Franse stad Nantes is sinds 2020 voorzien van een prachtige groene gevel die al vanuit de verte zichtbaar is. Dit groene baken zorgt voor een duurzame uitstraling in een voornamelijk stedelijke omgeving. Mercure behoort tot de Accor-groep. Accor heeft het programma Planet 21 opgezet met ambitieuze doelstellingen, waarbij de nadruk ligt op 4 strategische punten: medewerkers bewust maken, gasten erbij betrekken, samen met partners innoveren, samenwerken met lokale overheden, en twee belangrijke uitdagingen te weten voeding en de gebouwen. Zo worden gasten bij Mercure verzocht hun handdoeken opnieuw te gebruiken. Met de daaruit voortvloeiende water- en energiebesparing financiert de keten de aanplant van bomen. In het ontwerp van de hotels ligt het zwaartepunt op ecologisch design. Daarom viel de keuze bij Hôtel Mercure Nantes Centre Gare op de markante SemperGreenwall, waarbij gasten kunnen genieten van een groene en duurzame ambiance.
Duinhotel Breezand **** | Vrouwenpolder, Nederland
Natuur en duurzaamheid waren de twee centrale ontwerpthema's van het Breezand Duinhotel, dat deel uitmaakt van het vakantiepark Breezand. Het hoofdgebouw is voorzien van zonnepanelen en een seizoensgebonden warmte-koude opslag. Het toekomstbestendige hotel heeft op verschillende verdiepingen groene daken, die zijn aangevuld met diverse grassoorten, zodat het hotel opgaat in het duinlandschap. Deze prachtige daktuinen zijn niet alleen lust voor het oog, maar bieden ook een verkoelend effect en vele andere voordelen, zoals wateropslag, geluidsisolatie en het bevorderen van de biodiversiteit.
Hampton by Hilton Alcobendas *** | Madrid, Spanje
Het comfortabele Hampton by Hilton Alcobendas hotel is gelegen in het noorden van het Spaanse Madrid. Het hart van het hotel is het dakterras met een seizoensgebonden zwembad. Het zwembad wordt omgeven door een golvend Sedumdak, dat een kleuraccent toevoegt aan het moderne gebouw. Het groendak draagt bij aan een lagere omgevingstemperatuur, minder geluidsoverlast en een gezondere lucht. Dit hotel neemt deel aan het programma voor duurzaamheid van Hilton Worldwide: LightStay. Dit platform startte in 2009 om de milieu- en maatschappelijke impact van de hotels te meten. Tegenwoordig wordt LightStay door elk Hilton-hotel over de hele wereld gebruikt. In 2030 wil Hilton haar ecologische voetafdruk met 50% verminderd hebben.
Welke voordelen biedt vergroening voor een hotel?
Het aanbrengen van een groendak of een groene gevel is een relatief kleine aanpassing, terwijl de opbrengst groot is. Groene daken vangen veel overtollig regenwater op, waardoor de straten niet overstromen bij hevige regenval. Daarnaast verlagen de groene daken en gevels de omgevingstemperatuur, zowel in de stad, maar ook in het hotel zelf. Hierdoor hoeft de airconditioning in de zomer minder hard te werken, wat een energiebesparing oplevert. Ook vangen de planten fijnstof op en zetten ze CO2 om in zuurstof, waardoor de lucht gezuiverd wordt. Daarnaast biedt het groen ruimte aan de biodiversiteit. Bijen, vlinders en andere insecten verblijven graag op een groendak of in een groene gevel, zodat de steeds schaarser wordende flora en fauna in de stad versterkt wordt. En niet het minste voordeel: mensen verblijven graag in een groene omgeving.
Een investering in groen verdient zichzelf terugOnderzoek op het gebied van milieupsychologie heeft aangetoond dat mensen een natuurlijke omgeving verkiezen boven een niet-natuurlijke/bebouwde omgeving.1 Reizigers zullen steeds vaker een keuze maken voor een hotel met een natuurlijke uitstraling. Ook andere studies en enquêtes hebben aangetoond dat hotelgasten een positief beeld hebben van hotels die groene maatregelen nemen en dat zij bereid zijn meer te betalen voor een verblijf in een groen hotel.2,3 Een investering in verduurzaming, bijvoorbeeld door het aanbrengen van een groene gevel of een groendak, zal zich dan ook snel terugverdienen.
Groendak of groene gevel levert LEED- of BREAAM-punten op
Zowel bij nieuwbouw als bij renovatie draagt een groendak of groene gevel bij aan de score voor BREEAM of LEED. Aangezien de BREEAM- en LEED-certificeringen met een set aan andere maatregelen samenhangt, is de score projectafhankelijk. Daarnaast beschikt de SemperGreenwall over een Cradle to Cradle-certificering.
Meer weten over het vergroenen van een hotel?
Lees hier meer over hoe vergroening de economische waarde van een pand verhoogt. Voor meer informatie over het vergroenen van een hotel, of dit nu om nieuwbouw of renovatie gaat, kunt u altijd contact met ons op te nemen. Onze specialisten beantwoorden graag al uw vragen.