Theater aan de Parade gerenoveerd met groene gevel
7 november
Architectenbureau NOAHH stond voor een complexe opgave: de renovatie van het Theater aan de Parade in Den Bosch, waarbij opbouwen op de bestaande historische fundering een belangrijke rol speelde. Met slimme ruimtelijke ingrepen slaagde NOAHH erin het nieuwe theater optimaal te laten functioneren binnen de beperkte ruimte. Het resultaat is een toekomstbestendig theater dat zich manifesteert als een multifunctionele, dynamische culturele hub. De interactie tussen gebouw en omgeving is een belangrijk uitgangspunt; het theater zoekt letterlijk en figuurlijk de verbinding met de stad en haar gebruikers, onder meer door de open theaterfoyer en het uitnodigende theatercafé die naadloos aansluiten op het publieke domein.
Bruisende botanische foyer met SemperGreenwall
Een opvallend onderdeel van het ontwerp is de botanische foyer, ook wel ‘Tuinkamer’ genoemd. Deze groene ruimte, geïnspireerd op de historische Casinotuin uit 1860, is voorzien van een weelderige SemperGreenwall Indoor. De toepassing van deze groene gevel versterkt de relatie tussen binnen en buiten, en biedt bezoekers een bruisende en inspirerende groene oase te midden van het theatercomplex. Het groen heeft daarnaast ook een geluiddempende en kalmerende werking tijdens de drukke pauzes.
Sleutelrol in duurzaamheid met Cradle-to-Cradle
De groene gevels van de Tuinkamer zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar spelen ook een sleutelrol in de duurzaamheid van het theater. De SemperGreenwall Indoor, verspreid over drie vlakken, beschikt over het Cradle-to-Cradle certificaat, wat garant staat voor een eindeloos hergebruik van de toegepaste materialen. Dit sluit perfect aan bij de circulaire ambities van het project, waarbij de groene gevel fungeert als een levend symbool van duurzaamheid en innovatie.
Innovatief en circulair ontwerp
In 2020 ging het oude theater definitief dicht om plaats te maken voor een volledig nieuw gebouw, waarin duurzaamheid en circulariteit de kern van het ontwerp vormen. Door gebruik te maken van bestaande elementen zoals de kelder en de draagconstructie van de Grote Zaal, is er op intelligente wijze omgegaan met de oorspronkelijke structuur. Deze iconische zaal heeft een eigentijdse update gekregen, waarbij de nieuwe textuurrijke witte bekleding bijdraagt aan een gevoel van elegantie, zonder de intieme sfeer van de zaal te verliezen.
Flexibiliteit is een ander kernprincipe in het ontwerp; verschillende zalen en foyers zijn met elkaar verbonden en kunnen op diverse manieren worden ingezet. Dit resulteert in een rijkere interactie tussen ruimtes en bezoekers. De introductie van daglicht en zichtlijnen naar de buitenruimte versterken de beleving van het theater als een open en toegankelijk gebouw.
Een toekomstgericht, monumentaal gebouw
Het nieuwe Theater aan de Parade heeft de ambitie om een toegankelijke, laagdrempelige ontmoetingsplek te zijn waar de inwoners van Den Bosch in aanraking kunnen komen met kunst en cultuur in de breedste zin. Het ontwerp is inclusief en gericht op intensief gebruik, waarbij het gebouw 24/7 ten dienste staat van de stad en haar bewoners. Dit toekomstgerichte ontwerp werd geprezen door de welstandscommissie van Den Bosch, die het theater betitelde als een "monumentwaardig gebouw van de toekomst."
Bij de feestelijke opening op 1 maart 2024, verricht door Koning Willem-Alexander, stonden de duurzame en groene elementen, zoals de indrukwekkende botanische foyer met zijn groene gevels, symbool voor de innovatieve benadering die NOAHH met dit project heeft weten te realiseren.