Producten
Een Solar Sedumdak draagt ook bij aan vermindering van de omgevingstemperatuur
Copyright: Jutphaas Wonen
Sempergreen Solar Sedumdak voor woningcorporatie Juthpaas Wonen
Copyright: Sempergreen
Systeemopbouw Sempergreen Solar Sedumdak
Copyright: Sempergreen
Dakrenovatie in Nieuwegein met groendak en zonnepanelen
Copyright: Sempergreen
Duurzame combinatie van Solar en groen
Copyright: Sempergreen
Groendak met zonnepanelen
Copyright: Jutphaas Wonen
Zonnepanelen op een groendak leveren meer rendement
Copyright: Sempergreen
ProducttagsAANUIT

Duurzame dakrenovatie woningcorporatie Nieuwegein

31 maart 2023
Om de verduurzaming van woningen te versnellen is in de verduurzamingsplannen van minister Hugo de Jonge afgesproken, dat er vanaf 2030 geen woningen verhuurd mogen worden met een energielabel E of lager. Bovendien schrijft het Klimaatakkoord voor, dat de bebouwde omgeving in Nederland in 2050 CO2-neutraal moet zijn. Woningcorporaties streven daarom bij hun projecten een gemiddelde van energielabel B na.

Een veel toegepaste manier om woningen te verduurzamen, is het aanbrengen van een groendak. Sempergreen heeft een daksysteem ontwikkeld, waarbij een groendak eenvoudig gecombineerd kan worden met zonnepanelen; het Solar Sedumdak. Dit innovatieve groendaksysteem kan zowel op nieuwbouw- als renovatieprojecten toegepast worden. Woningcorporatie Jutphaas Wonen is druk bezig met de verduurzaming van haar woningvoorraad en heeft het Solar Sedumdak toegepast op een project in Nieuwegein.

378 zonnepanelen voor duurzame energie
In opdracht van Jutphaas Wonen heeft Wallaard Vegetatiedaken het Solar Sedumdak met een oppervlakte van 2.500 m2 geïnstalleerd. Het dak is voorzien van maar liefst 378 zonnepanelen. De duurzame energie die ze opwekken is niet alleen goed voor het milieu, ook de huurders hebben hier voordeel bij. Als deelnemers aan het project, ontvangen de huurders 15 jaar korting op hun energiebelasting met dank aan de schoon opgewekte energie. In 2021 was de jaaropbrengst maar liefst 144 kWh, dit draagt bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot van 66.000 kg.  

Snelle en efficiënte realisatie duurzame projecten

Op verschillende andere projecten van Jutphaas Wonen, waar ook groendaken in combinatie met zonnepanelen zijn aangelegd, heeft de woningcorporatie ervoor gekozen om de aanschaf van de panelen zelf te bekostigen. “Hierdoor hebben we geen toestemming nodig van de huurder wat resulteert in een snelle en efficiënte aanpak en realisatie van duurzame projecten.” aldus Frans Bouwman, projectleider Vastgoed Jutphaas Wonen.  

Verhoging rendement zonnepanelen door verkoelend groendak

Wat maakt de combinatie van een groendak met zonnepanelen nu zo duurzaam? De reden ligt in de verkoelende werking van het groendak. Zonnepanelen behalen hun hoogste rendement bij een lagere luchttemperatuur. Op warme zomerdagen loopt de temperatuur op een dak echter snel op tot 70 à 80 graden. De beplanting van het Sedumdak zorgen ervoor, dat de omgevingstemperatuur laag blijft, zodat het zonnepaneel een beter vermogen produceert. Met een Solar Sedumdak wordt dus niet alleen duurzame energie opgewekt, het rendement van de zonnepanelen neemt ook nog eens toe met 6 tot 10 procent, dankzij de combinatie met het verkoelende groendak.

Verhoging biodiversiteit

Naast duurzame energieopwekking, levert het Solar Sedumdak ook een belangrijke bijdrage aan de lokale biodiversiteit. De Sedumplanten bevorderen de leefomgeving van insecten, vlinders en vogels, vooral in de versteende omgeving van de stad. Het groendak fungeert als een stapsteen naar tuinen en parken in de bebouwde kom. Daarnaast draagt het Solar Sedumdak positief bij aan de luchtkwaliteit, het klimaat, de waterhuishouding en het leefklimaat voor bewoners in de stad. Dit laatste blijkt ook uit de enthousiaste reacties van de huurders van Jutphaas Wonen, die uitkijken op de lager gelegen Solar Sedumdaken: “Soms krijgen we foto’s van bewoners toegestuurd, waarmee ze laten zien hoe blij ze zijn met hun uitzicht.”

Download brochures

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Sempergreen

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Sempergreen

Toon alles
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan