The Edge
Copyright: Dirk Verwoerd
Daglichttoetreding en warmtetoevoer via atrium
Copyright: Ronald Tilleman
Het atrium van The Edge
Copyright: Dirk Verwoerd
Vliesgevel AA 100 Q
Copyright: Kawneer
Elementengevel AA 9562
Copyright: Kawneer
The Edge
Copyright: Dirk Verwoerd
Daglichttoetreding en warmtetoevoer via atrium
Copyright: Ronald Tilleman
Het atrium van The Edge
Copyright: Dirk Verwoerd
Vliesgevel AA 100 Q
Copyright: Kawneer
Elementengevel AA 9562
Copyright: Kawneer

The Edge

23 maart 2017
’s Werelds meest duurzame kantoorgebouw met een duurzaamheidsscore van 98,36%, Outstanding certificering en een prestigieuze BREEAM-award op zak staat in Amsterdam. Erkend als ‘meest duurzame kantoorgebouw ter wereld’ is het een prachtig, intelligent en uniek gebouw. Van het 15 verdiepingen hoge atrium, waardoor voldoende licht in het gebouw komt tot het schuine dak dat de skyline doorboort: The Edge maakt een wereldwijde impressie. Bij het bouwen is gebruik gemaakt van de meest vooraanstaande technieken. Zo is onder andere 3D printtechniek toegepast in de gevel van Kawneer. Voor de BREEAM Outstanding-score is overal aan gedacht: van klimaatbeheersing tot een lichtintensiteitsapp en van zonnecollectoren tot bijennesten op het dak. The Edge is niet alleen een beleving om als bezoeker te betreden, het is bovenal een duurzame omgeving die de medewerker tevredener en productiever maakt.

Het 40.000 m2 grote, vijfhoekige kantoorgebouw met geknikte gevel is in opdracht van OVG Projectontwikkeling door PLP Architecture uit Londen en OeverZaaijer architectuur en stedebouw uit Amsterdam ontworpen. Aannemer was G&S Bouw uit Amsterdam. Bij het ontwerp en de bouw is rekening gehouden met duurzaamheid, comfort, productiviteit van de gebruikers en natuurlijk toekomstbestendigheid. De gevel speelt bij The Edge een belangrijke rol. Zo maakt het transparante atrium op de noordzijde de klimaatbeheersing mogelijk, en zijn de zonnecollectoren aan de zonzijde in de gevel geïntegreerd.

BREEAM-certificering en actieve energieconcepten

Bij het begin van het ontwerp werd gemikt op een Excellent certificering, maar toen tijdens het proces bleek dat er meer mogelijk was richtten de ontwerpers zich op een Outstanding certificering. The Edge is een van de grootste gebouwen ter wereld dat een Outstanding certificaat van BREEAM heeft gehaald. Cees den Ouden, senior projectmanager van OeverZaaijer vindt dat de verdienste op dit vlak, naast de bouwkundige aanpak, ook te danken is aan de installatietechniek. Er is in The Edge gebruik gemaakt van actieve energieconcepten, zoals de warmte-koudeopslag (WKO), een warmtepompsysteem met aansluiting op de stadsverwarming, een PV-installatie op de zuidgevel en het dak, dat bestaat uit honderden zonnepanelen en een klimaatplafond in het gebouw dat zowel koelte als warmte levert. Al komen deze energieconcepten alleen optimaal tot hun recht als de buitenschil van het gebouw hoogwaardig isolerend is.

Opvallende verschijning

Dankzij de enorme geknikte glazen gevel is The Edge een opvallende verschijning aan de Zuidas in Amsterdam. Het glazen atrium van ongeveer 3.000 m2, dat vanaf de grond naar de bovenkant is geconstrueerd, is een erg in het oog springend kenmerk van het kantoorgebouw. Het glazen atrium voert de ventilatielucht af van alle 15 verdiepingen, de gevel regelt voldoende daglichttoetreding en via de ruimte vindt de toevoer van warmte plaats. Vooral de bovenste helft van de gevel vormde een uitdaging, omdat niets recht is in de gevel. ‘De gevel heeft een groot oppervlak met grote overspanningen en de nodige aansluitingen’, legt Den Ouden uit. ‘Daarnaast loopt het dak niet alleen schuin naar achteren, maar zit er ook nog eens een knik in.’ Ook zit er door temperatuurwisselingen altijd beweging in de gevel, dus de toleranties moeten goed worden geïntegreerd.

Technische uitdagingen en samenwerking

De schuine, geknikte gevel van The Edge bleek technisch gezien nogal een uitdaging. Alleen een ontwerp met verschillende hoeken zou al lastig zijn. Maar in dit project wilde de architect ook nog perfecte verticale lijnen zien wanneer er naar het gebouw gekeken wordt. Bij dit unieke project waren meerdere ingewikkelde processen nodig om alles te ontwikkelen, te installeren en perfect te laten werken. Elk product is speciaal voor dit project ontwikkeld om aan de eisen en behoeften te voldoen. De mogelijkheid van Kawneer om producten op maat te maken zorgde ervoor dat Kawneer top-of-mind was bij de architecten die werkten aan dit project. Met haar lange geschiedenis van bewezen engineering en custom-made oplossingen werd Kawneer gevraagd om systemen en oplossingen te leveren voor het pand. Gevelbouwbedrijf Rollecate uit Staphorst werkte samen met Kawneer en installeerde deze producten en oplossingen, die geprefabriceerd werden in de fabriek van Rollecate. 

Kawneer draagt bij aan BREEAM

De toegepaste producten van Kawneer dragen op verschillende manieren bij aan de BREEAM-score. De hoog presterende producten van Kawneer beslaan het grootste gedeelde van de gevel van het gebouw en leveren uitstekende isolatie, waardoor ze helpen het energieverlies te verminderen. De reeks oplossingen van Kawneer dragen ook bij in de ‘health and well-being’ categorie van BREEAM door optimale daglichttoetreding en transparantie mogelijk te maken in het gebouw. En gezien het feit dat Kawneer alleen aluminium producten levert, een duurzaam en zeer efficiënt bouwmateriaal, ontving het project ook punten in de ‘materials’ categorie.

Projectoplossingen en custom-made werk

De producten van Kawneer die in The Edge verwerkt zijn, zijn raamsysteem RT 72, vliesgevel AA 100 Q en elementengevel AA 9562. Voor het wigvormige stuk van de gevel dat schuin naar achteren loopt is een speciale projectoplossing gemaakt door Kawneer. Martijn Bergsma, project engineer, vertelt erover: ‘Om het regenwater goed te kunnen afvoeren was het nodig om de contouren van de profielen aan te passen. We gaven de profielen dezelfde hoek als het dak, waardoor de waterhuishouding op het horizontale vlak blijft.’ Het verticale gedeelte vanaf de bodem is opgebouwd uit AA 9562 aluminium elementgevels, prefab elementen die gefabriceerd zijn in de fabriek van Rollecate. Het voordeel van de montage in de fabriek is dat daardoor een extra hoge kwaliteit haalbaar is.

3D printen

‘De aansluitingen en dichting van de schuine gevelvlakken waren dusdanig complex dat conventionele dichtingen niet toereikend waren’, legt Bergsma uit. ‘Dit is opgelost door het toepassen van innovatieve 3D print technologie.’ Na jarenlang onderzoek en samenwerking met de TU Delft om 3D printen toe te passen in gevels, is in The Edge een 3D geprint onderdeel daadwerkelijk in de praktijk gebracht. De dichtingen zijn aan de hand van 3D modellen uitgetekend en vervolgens op hoge maattolerantie geprint en gemonteerd in de gevel. ‘Deze techniek waarborgt een hoge wind- en waterdichtheid en zorgt tegelijkertijd voor een optimalisatie in het productieproces.’

Speciaal ontwikkeld draai element

Dat de architectonische eisen bij The Edge het een en ander aan aanpassingen vereiste erkent Richard Meyer, field salesmanager bij Kawneer. ‘In dit geval waren de aanpassingen en toleranties zo complex dat we speciale houten mallen moesten ontwikkelen om de profielen te kunnen isoleren.’ Dat er aanpassingen nodig zijn aan aluminium elementen is niets bijzonders, dat gebeurt bijna dagelijks, volgens Meyer, maar in dit geval luisterde het proces nauwlettend. Niet alleen omdat de overspanningen zo groot zijn, maar ook omdat er hoge eisen liggen ten aanzien van de energiebesparingen. ‘Dat geldt ook voor de raamstroken op de kantoorverdiepingen,’ verduidelijkt Meyer. ‘Daar zijn langwerpige, zeer smalle draai elementen in de gevel aangebracht die opgebouwd zijn uit een enkel aluminium profiel. Er zijn wel honderden warmtestroomberekeningen aan te pas gekomen, om het ontwerp van die ramen en het atrium te kunnen optimaliseren.’

Uiteindelijk kostte het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van The Edge ongeveer 3 jaar. Een voorbeeld van de toewijding van Kawneer om intelligente oplossingen aan te reiken die hoge prestaties leveren, superieure thermische efficiëntie en prachtige esthetiek, waardoor best-in-class design en prestatiemogelijkheden realiteit worden. ‘We zijn erg trots aan een dergelijk prestigieus project te hebben mogen meewerken en dat we met onze kennis en innovatie een bijdrage hebben kunnen leveren aan dit prachtige bouwwerk,’ aldus Meyer. 
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Kawneer

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan