Adam Toren
Copyright: Kawneer
Adam Toren
Copyright: Kawneer
Doorkijkgat Adam Toren
Copyright: Kawneer
Adam Toren
Copyright: Kawneer
Adam Toren
Copyright: Kawneer
Doorkijkgat Adam Toren
Copyright: Kawneer

A'dam Toren

7 maart 2017
A’dam Toren is de nieuwe naam voor ‘Toren Overhoeks’ in Amsterdam. De toren is ontworpen door Arthur Staal in opdracht van Royal Dutch Shell. De toren stond bij veel Amsterdammers bekend als de ‘Shelltoren’. Officieel geopend in 1971 en tot 2009 eigendom van multinational Shell. De nieuwe naam A’dam Toren staat voor de welbekende afkorting van Amsterdam, maar ook voor ‘Amsterdam Dance and Music’, waarmee direct de hoofdwerkzaamheden van de eigenaren en grootste huurders gereflecteerd worden: ID&T, AIR Events en MassiveMusic. 

Staal heeft de toren zo ontworpen dat deze 45 graden ten opzichte van het IJ staat. Deze overhoekse positie gaf het gebouw haar eerste naam. Na de enorme renovatie is de toren getransformeerd tot een iconische, multifunctionele toren die onder andere het decor is geweest van The Voice of Holland. Tevens is het de thuisbasis voor een mix van kantoren, cafés, restaurants, een hotel, een uitkijkpunt en een roterend restaurant.

Projectoplossingen van Kawneer

De gevelelementen in de rechte gevels zijn door Kawneer geleverd. Er is een oplossing geleverd voor een doorkijkgat in het observatiedek. Daar sta je op dik glas in de vloer en kijk je 22 verdiepingen naar beneden! De afdeling Product Solutions van Kawneer heeft daarnaast, in samenwerking met de gevelbouwer, een speciale oplossing ontworpen voor de extreem grote ruiten in de puien van de toren, waarvan de ruiten een afmeting hebben van wel 3 bij 6 meter. Deze ruiten in A’dam Toren wegen maar liefst 1.850 kilo per stuk! Het ontwerp is gebaseerd op de RT 72 Reflex met gepatenteerde isolatietechnologie van Kawneer.

Speciaal ontwikkeld buitenschaaldeel

Ook de kozijnprofielen zijn aangepast op verzoek. Kawneer heeft hiervoor het buitenste profieldeel speciaal ontwikkeld, ook weer met de RT 72 Reflex als basis. Hierdoor blijven de goede isolatie en kwaliteit gewaarborgd, maar is het wel een product op maat. Deze projectoplossing is daarbij gewoon te combineren met de andere systemen van Kawneer.

Nieuwe gevelelementen

Er is in de engineering veel aandacht besteed aan de nieuwe gevelelementen voor de betonnen toren. Met het oog op de snelheid van bouwen en vanwege de kwaliteit wilde bouwbedrijf J.P. van Eesteren de gevels geprefabriceerd aan laten komen om ze steigerloos te monteren. Om dit voor elkaar te krijgen is de opbouw met waterkerend binnenblad losgelaten en is het buitenblad in zijn geheel waterwerend en luchtdicht gemaakt. De betonnen kaders sluiten daarvoor op elkaar aan met rubbers en worden aan de binnenkant afgetapet. Na plaatsing van de buitenbladelementen is het gebouw gelijk wind- en waterdicht.

Prefab samenwerking

De aluminium kozijnen zijn door Kawneer ontworpen en de materialen ervoor zijn aan Alkondor geleverd. Alkondor Hengelo heeft deze geproduceerd en beglaasd. Vervolgens zijn ze bij betonfabrikant Veluwe Beton in de betonnen kaderelementen geplaatst, naar de bouw getransporteerd en gemonteerd. Door te werken met dubbele kaderelementen, was maar de helft van het aantal hijsbewegingen nodig. Door de engineering en voorbereiding kon de gevel van de betonnen toren in acht weken tijd worden gedicht. 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Kawneer

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan