Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Entree Wildlands en Atlas Theater
Copyright: Kawneer
Entree Wildlands en Atlas Theater
Copyright: Kawneer
Gewelfd groen dak
Copyright: Kawneer
Drie kleuren beglazing
Copyright: Kawneer
Aluminium vliesgevelsysteem
Copyright: Kawneer
AA 100 Q vliesgevel met 3 tinten glas
Copyright: Kawneer
Entree Wildlands en Atlas Theater
Copyright: Kawneer
Entree Wildlands en Atlas Theater
Copyright: Kawneer
Gewelfd groen dak
Copyright: Kawneer
Drie kleuren beglazing
Copyright: Kawneer
Aluminium vliesgevelsysteem
Copyright: Kawneer
AA 100 Q vliesgevel met 3 tinten glas
Copyright: Kawneer

Atlas Theater

31 maart 2017
‘’Een intelligent, winnend ontwerp met inventieve visie, multifunctioneel, flexibel en bijzonder duurzaam’’. Zo werd het ontwerp van Van den Berg Groep en Henning Larsen Architects uit Denemarken voor de hoofdentree van het nieuwe Dierenpark Emmen en het theater, het zogenoemde Atlas Theater, of ‘Wereld van Theater en Wereld van Ontmoeting’, onder andere genoemd door de beoordelingscommissie bij de Europese Aanbesteding in 2012. Het Atlas Theater maakt deel uit van het Masterplan Emmen Centrum en grenst direct aan het centrum van Emmen. Bezoekers kunnen zo van het nieuwe centrumplein naar het entreegebied van het park en theater wandelen.

Na 70 jaar was het dierenpark uit zijn jasje gegroeid. Dierenpark Emmen heeft hoge ambities en wil een voorbeeld zijn op het gebied van dierenwelzijn en zorg voor het milieu. Ook wil Dierenpark Emmen op een unieke manier een groot publiek inspireren. Bij die ambities paste een nieuw park op een nieuwe locatie: Wildlands Adventure Zoo Emmen. Ook de gemeente Emmen gaf aan grote ambities te hebben voor het theater en de entree van het nieuwe dierenpark en gaf opdracht voor de bouw van het Atlas Theater. Het gebouw is een markant monument in de skyline van Emmen geworden; een informeel en levendig ontmoetingspunt dat de overgang tussen stad en dierentuin aanduidt.  

Een theatraal raam naar de magische dierentuinwereld

Van den Berg Groep heeft in hun ontwerp gekozen voor een gebouw dat als het ware in een groot frame is geplaatst. Het frame functioneert als theatraal raam naar de magische dierentuinwereld en vormt tegelijk een beschermde stedelijke ruimte als middelpunt voor de gewenste ontmoeting. Het theater heeft een schouwburgzaal met 800 plaatsen en een vlakkevloerzaal met 300 zitplaatsen of 1.000 staanplaatsen. Ook zitten er verschillende congresfaciliteiten, meerdere horecavoorzieningen zoals een themarestaurant, een theatercafé en een à la carte restaurant in, net als de kantoren voor het personeel van het dierenpark.  

Meest groene en transparante theater van Nederland

Een bijzonder onderdeel van het gebouw is het gewelfde dak. Het plooit zich in verschillende curves over het gebouw, met als hoogtepunt de toneeltoren. Het dak en de kopgevels worden begroeid met kruiden en grassen en vormen daarmee als het ware een opgetild, groen landschap. De overige gevels van het gebouw zijn het tegenovergestelde: volledig transparant. Die elementen maken het gebouw het meest groene, maar ook het meest transparante theater van Nederland! De transparante gevel van het theater bestaat uit ruim duizend gevelelementen. Kawneer heeft de profielen voor de 3.300 vierkante meter grote aluminium AA 100 Q vliesgevel geleverd, die voldoen aan de eisen die in het voortraject gesteld zijn. Daarnaast is gebruik gemaakt van de standaard RT 62 ramen en deuren, omdat de veelzijdigheid van deze ramen en deuren ze geschikt maakten om toe te passen in de gevel. Rollecate heeft de vliesgevel gefabriceerd en geïnstalleerd.  

Samenwerkingen

Van den Berg Groep heeft Kawneer in het voortraject benaderd met het te realiseren idee. Er waren een aantal eisen waarmee rekening gehouden moest worden, zoals dat er grote vrije overspanningen mogelijk moesten zijn in de vliesgevel en dat de gevraagde thermische isolatiewaarde moest worden gehaald. Ook brandwerende voorzieningen moesten worden opgenomen en er moest een goede overgang tussen een koude en warme constructie in de vliesgevel geconstrueerd worden.  

Ook Rollecate, klant van Kawneer, is met aannemer Dura Vermeer in het voortraject al druk bezig geweest met het bekijken van de gevelconstructie en specifieke aansluitingen op het gewelfde dak. Bert Eijlander van Rollecate geeft aan dat het om een unieke combinatie van een stalen achter-constructie in vele verschijningsvormen, afwijkende verankeringen, segmentatie en verdraaiingen in het geveloppervlak gaat, met daarnaast nog eens drie kleuren beglazing in twaalf verschillende samenstellingen. ‘’De gevel bestaat uit allemaal unieke onderdelen, dat maakte het behoorlijk complex.’’  

Jonkman Coating, een bedrijf dat voldoet aan de VMRG Kwaliteitseisen voor coating, heeft de profielen van Kawneer voor Rollecate behandeld. ‘’We zijn al jaren tot volle tevredenheid hofleverancier van poedercoatwerkzaamheden op alle profielen die Kawneer verkoopt, inclusief lakwerk, aldus Gerald Oude Nijhuis van Jonkman Coating. ‘’Rollecate is al jarenlang een gewaardeerde relatie van ons. Voor het Atlas Theater hebben we over een periode van circa driekwart jaar 3.000 lengtes profielen in een 2-laagssysteem in meerdere kleuren gelakt. Dat was grotendeels de Kawneer AA 100 Q serie: grotere en zwaardere profielen dan de gangbare raam- en deurprofielen.’’  

Vliesgevel AA 100 Q
Rollecate heeft geprobeerd, ondanks de vele verschijningsvormen van de gevel en onder andere door de hoge tijdsdruk, om zoveel mogelijk gebruik te maken van het standaardgevelsysteem AA 100 Q van Kawneer. Het AA 100 Q systeem maakt grotere vrije overspanningen in de gevel mogelijk en met dit systeem kon de gewenste thermische isolatiewaarde gehaald worden. Er zijn brandwerende voorzieningen in opgenomen en er is een goede overgang geconstrueerd tussen een koude en warme constructie in de vliesgevel. Eijlander legt uit: ‘’We moesten bepaalde sterktes uit het gevelsysteem halen en dat vroeg om diepere stijlen en regels. Toen is de keuze gevallen op het AA 100 Q systeem van Kawneer; een standaardsysteem dat deze grotere sterktes kan opnemen. Het systeem is uniform toegepast, zelfs op de niet-geïsoleerde vliesgevel voor een HSB-achterconstructie ter plaatse van de opgetilde toneeltoren. Hierbij zijn minder diepe stijlen en regels toegepast.’’  

AA 100 Q prestaties en eigenschappen

De AA 100 Q is een geïsoleerd aluminium vliesgevelsysteem, eenvoudig in opzet en montage en biedt onbegrensde combinatiemogelijkheden. Binnen het AA 100 Q systeem zijn er meerdere uitvoeringen mogelijk, zoals standaard, structureel, semi-structureel en picture-frame. Om de vormgeving helemaal naar eigen wens in te vullen kunnen er een aantal verschillende afdekkappen worden toegepast. Door de modulaire opbouw is het een flexibel systeem dat gecombineerd kan worden met de andere systemen van Kawneer.

Op het gebied van brandwerendheid is binnen het AA 100 Q systeem de AA 100 FR mogelijk: een systeem met uitgebreide brandwerende mogelijkheden. De AA 100 FR heeft een EI30-certificering, zowel van binnen naar buiten als van buiten naar binnen. Er zijn hogere vloeroverspanningen mogelijk tot ruim 5,5 meter en er worden geen speciale brandwerende rubbers meer gebuikt, maar standaard rubbers. Ook de glasafmetingen zijn vergroot tot 3030 mm hoog en 2700 mm breed, met een maximale afstand tussen de vloeren van 5577 mm. De AA 100 FR kan een glasdikte aan van maximaal 50 mm. Voor de AA 100 Q is het AR 90 of AR 100 programma van Kawneer te gebruiken, om bij te dragen aan een maximale hoeveelheid gerecycled aluminium in de bouwketen.  

Indrukwekkend gezicht

Met de drie verschillende tinten glas in de gevel en het dak dat zich in verschillende curves over het gebouw en om de gevel plooit, is het nieuwe Atlas Theater een indrukwekkend gezicht. Zo’n bijzonder gezicht, en toch gemaakt met standaard profielen. Dat er zoveel verscheidenheid mogelijk is met een standaard systeem, laat iets zien van de veelzijdigheid van Kawneer producten. De AA 100 Q vliesgevel en de RT 62 ramen en deuren zijn de beste keus geweest voor het theater. De opening van de Wereld van Ontmoeting, samen met Wildlands Adventure Zoo Emmen was op 25 maart 2016. Het theater opende haar deuren in oktober 2016. 
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Kawneer

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan