Modern dorps, Vijfhuizen
24 juni 2005
Het trefwoord bij de invulling van de VINEX-locatie Vijfhuizen met als stedenbouwkundige Liesbeth van der Pol luidde: “Modern Dorps”. Uitgangspunten voor dit ontwerp waren: kleinschaligheid, een individuele uitstraling, losse volumes, sociale differentiatie, wonen aan de openbare ruimte, auto’s uit het zicht en architectonische samenhang.
Het heeft geresulteerd in een krachtig plan met “Steile Kappen en Kloeke Kapellen”:
verschillende rooilijnen, verschillende richtingen, grote en kleine kavels, geschakelde en vrijstaande woningen, afwisselende tuinen, verrassende doorkijkjes, soms voor het huis, soms ernaast en soms erachter, iedere tuin een eigen karakter. Zoals in elk dorp staat alles door elkaar: sociale woningbouw gestapeld, sociale koop, middelduur en duur. Ondanks de verschillen is er een sterke architectonische samenhang nagestreefd: door al deze segmenten in één doorsnede onder te brengen tonen de verschillende woningen zich als één familie. Zo is ook het appartementengebouw als een grote broer van de andere woningen ontworpen.
Ten behoeve van de samenhang is het project zeer eenvoudig gematerialiseerd: in hout en pannen. De langsgevels en open kopgevels zijn bekleed met oranjebruine houten delen. De steile kappen van 60 ° en sommige onderdelen van de gevels zijn uitgevoerd in antracietgrijze ceramische dakpannen.
Om de grote hoeveelheid auto’s niet te laten domineren zijn alle parkeerplaatsen van de straat naar het binnengebied gehaald. Er zijn 3 begroeide loofgangen waaronder vrijwel alle auto’s van de bewoners geparkeerd worden. Deze loofgangen zijn opgebouwd uit een begroeide staalconstructie en worden aan één zijde beëindigd met een poortgebouw. Door hun ligging vormen deze loofgangen tevens de achterpaden van de woningen. Duurzaam en natuurlijk laten de huizen het verstrijken van de tijd zien zonder vermoeid te raken. Met name de loofgang voor auto’s is in staat de wisseling der seizoenen en de voortgang van de jaren te laten zien: soms weelderig groen, dan weer een kale constructie met slechts takken - jaar na jaar raakt hij voller begroeid.
Binnen worden de woningen gekenmerkt door een compacte en efficiënte entree, waardoor een ruime woonruimte ontstaat, al dan niet af te sluiten van de keuken. De aan de buitenzijde zo markante “dakkapellen”, welke 1, 2 of 3 verdiepingen hoog kunnen zijn, geven dankzij het grote glasvlak (2,50 x 2,50 m) een ruim uitzicht. De schuinte van het pannendak is eveneens in alle verdiepingsvertrekken aanwezig. De 6 meter hoge zolderverdieping, die geschikt is voor het maken van een of meer kamers, laat zelfs een vliering toe met stahoogte.