Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Hans Peter Föllmi - IC4U
Copyright: FARO architecten bv
Copyright: Hans Peter Föllmi - IC4U
Copyright: Hans Peter Föllmi - IC4U
Copyright: Hans Peter Föllmi - IC4U
Copyright: Hans Peter Föllmi - IC4U
Copyright: FARO architecten bv
Copyright: Hans Peter Föllmi - IC4U
Copyright: Hans Peter Föllmi - IC4U
Copyright: Hans Peter Föllmi - IC4U

Kwintijn, Amsterdam

7 oktober 2022
De Hallen is een gebied rondom een voormalige tramremise in Oud-West in Amsterdam. Deze tramremise is een complex vol stedelijke activiteit met onder andere een filmhuis, horeca, een hotel en mode-ateliers. Mede om deze ontwikkeling mogelijk te maken, is rondom deze plek woningbouw ontwikkeld in een zeer hoge dichtheid.

Hoogstedelijke hoven bij de Hallen

FARO ontwierp in opdracht van Van Wijnen Projectontwikkeling in dit gebied 171 woningen in drie complexen bovenop een parkeergarage in twee lagen met 306 plekken. Een belangrijk deel van de woningen is afgenomen door Altera Vastgoed NV en een deel door corporatie De Alliantie.

Het Oranjehuis, onderdeel van het project aan de Kostver­lorenkade, is een mooi voor­beeld van een zorg­pro­ject, ingebed in een gemengd groot­st­edelijk woonge­bouw. Het Oran­je­huis wordt bewoond door cliën­ten van de Bli­jf­groep (Blijf van mijn Lijfhuis) en zorgt voor opvang van vrouwen en kinderen die even ergens anders moeten wonen. Het bestaat uit 53 wooneen­heden en een aan­tal geza­men­lijke voorzienin­gen, zoals 2 nood­kamers, 2 huiskamers, kinder­w­erk, een speelplaats en een aan­tal kantoorruimten.

Het ontwerp moest passen binnen een strak en uitdagend stedenbouwkundig plan, gemaakt door DRO Amsterdam/ Danny Edwards stadsontwerp. Bij het benutten van de bestemmingsplanruimte (nodig om voldoende grondopbrengst te halen) ontstaat een hoge stedelijke dichtheid (FSI netto is 5!). Dit zorgt ervoor dat binnen het plan woningen aan te wijzen zijn met flinke minpunten op het gebied van oriëntatie op de zon en afstand tot andere woningen. Aan FARO de taak om deze minpunten te compenseren op andere vlakken. Een van de positieve aspecten is de levendige stedelijkheid van de buurt. Ook op het gebied van architectuur en woningplattegronden kon compensatie gevonden worden. Een mooi gedetailleerd gebouw met een bijzondere entree en een goede plattegrond draagt veel bij aan het woonplezier van mensen.

Het centrale doel van het project De Hallen is het maken van een hoogstedelijke, publieke plek met een sterk culturele uitstraling. Wij ondersteunen deze essentie en het is onze ambitie om dit niet eenduidig op te vatten. Het is geen plan dat enkel een industriële uitstraling heeft, het is geen letterlijke uitvergroting van De Hallen, het is geen ‘pandje pandje architectuur’. In onze interpretatie wordt het een ensemble dat primair reageert op De Hallen maar daarbij ook een samenspel is van meerdere invloeden. De mix van deze invloeden moet leiden tot een nieuwe laag in de tijd. Een laag die ook past bij het programma met veel woningbouw maar voldoende knipoogt naar de geschiedenis.

De drie gebouwen van De Hallen Zuid vormen samen een collectieve binnenhof, die bovenop de parkeergarage is ingericht als tuin. In het ontwerp maakt FARO nadrukkelijk onderscheid tussen de robuuste, stoere buitenkant en deze binnenhof, die veel lichter van kleur is. De lichte kleurstelling compenseert de geringe hoeveelheid aan zon- en daglicht. De robuuste buitenkant refereert naar de industriële bebouwing die blijft staan en het verleden. Tegelijkertijd is deze referentie niet eenduidig, de gebouwen ontkennen niet dat ze woongebouwen zijn. In essentie is ieder gebouw in het ensemble vanaf de openbare ruimte beschouwd een kloek gebouw onder een dubbele kap met een eenvoudig ritme van ramen.

Afhankelijk van de positie in het plan worden hier nuances in aangebracht. Er zijn duidelijke verschillen. Zo is bijvoorbeeld het blok aan de Bilderdijkkade een gebouw in een rij, terwijl het hoge blok is opgebouwd uit een hoog en een laag volume dat veel meer los in de ruimte staat.

De samenhang tussen de gebouwen is een belangrijk vraagstuk. De Hallen Zuid is onderdeel van een groter plan, waarvan de Hallen Noord later zal worden ontwikkeld. Vandaar dat gekozen is voor een ensemble van bij elkaar horende gebouwen met een eigen kleurstelling binnen een afgestemd pallet. De Hallen Noord kon daar later eenvoudig bij aansluiten.

Het project is bij uitstek een voorbeeld van budget gestuurd ontwerpen. Uit afspraken met de gemeente en afnemers volgt een strak kader waarbinnen het project moet worden gerealiseerd. In overleg met Van Wijnen is een ontwerpsystematiek gekozen die inspeelt op rationeel bouwen binnen de gegeven randvoorwaarden. Daarnaast draagt de gekozen architectonische thematiek bij aan het realiseren van een hoogwaardig ensemble met weinig middelen.


 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met FARO

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan