Producten
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
ProducttagsAANUIT

Geuzentuinen, Amsterdam

27 februari 2004
Door veel verschillende kwaliteiten aan te bieden is gestreefd naar een duurzame bewoning van deze ‘tuinstad Nieuwe Stijl’. De jury van de Zuiderkerkprijs schrijft: “De Geuzentuinen heeft deze prijs gewonnen omdat zaken als programma, architectuur en stedenbouw, het meest in evenwicht waren. Bovendien is de spanning tussen variatie en stedenbouwkundige inbedding op overtuigende wijze tot een synthese gevoerd”. 

Nieuw in tuinstad: het open-gesloten bouwblok.
“In de jaren ‘50 was er woningnood, tegenwoordig is er woonbehoefte“. De westelijke tuinsteden in Amsterdam bevatten een grote hoeveelheid woningen. Deze zijn echter te weinig toegesneden op de wensen van de moderne bewoner. Hierdoor dreigt een heel stadsdeel af te glijden naar een toevluchtsoord voor de minder kapitaalkrachtigen. Een ieder die het zich kan permitteren vertrekt. Ook de woonomgeving voldoet niet meer. Met name de grote hoeveelheid groen is te eenzijdig en te anoniem.

De hoofdopzet van het project was het maken van een eigentijdse tuinstad waarin de groene stedeling met trots kan wonen. Het “licht, lucht en ruimte” uit de jaren vijftig wordt uitgebreid naar “licht, lucht, groene ruimte en keuzevrijheid.” Vanaf 1997 is in samenwerking met bewoners stapsgewijs toegewerkt naar een ontwerp.

De belangrijkste uitgangspunten zijn geweest: voortbouwen op de tuinstadgedachte, het groen definiëren en begrenzen, collectieve tuin, parkeren structureel oplossen, architectonische en ruimtelijke expressie, huur en koop gemengd en de hoge woningdichtheid (138 woningen op 0.8 ha netto)
Aansluitend op het omliggende stratenpatroon is het terrein opgedeeld in drie delen. In elk deel is, rondom een collectieve tuin, een mix van grondgebonden en gestapelde woningen, zowel huur als koop, ontworpen in een combinatie van hoge en lage volumes.
Vanwege een zo goed mogelijke bezonning zijn de gestapelde woningen op niet storende punten geplaatst. Zo is het grootste en hoogste gebouw aan de noordzijde gesitueerd.

Onder ieder binnenterrein met een, deels collectieve, tuin is een halfverdiepte parkeergarage verborgen. Rondom de tuinen staat een muur die een krachtige grens maakt tussen het openbare en het collectieve gebied. De gevels bestaan uit aluminium en baksteen. Aan de buitenzijde van het plan is de baksteen de baas, aan de binnenzijde het aluminium, soms vloeien ze in elkaar over.

Alle woningen hebben zeer flexibele plattegronden en zijn, daar waar mogelijk, voorzien van een ingang aan de straat. Alle woningen hebben hoge verdiepingen, de woningen met eigen parkeerplaats hebben door hun split-level-principe zelfs een hoogte aan de straat van meer dan vier meter.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met FARO

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van FARO

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan