Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Renovatie en uitbreiding brede school De Repelaer

10 april 2014
Basisonderwijs in een historische context gecombineerd met eigentijdse voorzieningen en een inspirerende huisvesting voor kinderdagopvang. Zo is brede school De Repelaer in Dordrecht te typeren nadat een ingrijpende renovatie en uitbreiding in 2012 afgerond werd.

Project
De Repelaer ligt centraal in de historische tuinbuurt Het Land van Valk in hartje Dordrecht. De monumentale oudbouw, opgetrokken in de baksteenarchitectuur van het traditionalisme met invloeden uit het zakelijk expressionisme, werd in 1934 opgeleverd. Er moest 700 m2 extra vloeroppervlak gerealiseerd worden via renovatie en uitbreiding. De ingrepen moesten van historisch besef getuigen.

Uitvoering en proces
Het gewenste extra vloeroppervlak kon niet volledig in de oudbouw gevonden worden. Daarom kwamen we tijdens de architectenselectie met een uitbreidingsplan dat goed aansloot op de bestaande bebouwing. Omdat we samenspraak en overleg essentieel vinden voor succesvol ontwerpen, maakten we na het winnen van de selectie samen met het bouwteam en de gebruikers een sterkte/zwakteanalyse van het complex. Doordat alle partijen zich hierbij kwetsbaar op durfden te stellen, werd het uiteindelijke (spectaculaire) definitieve ontwerp breed gedragen.

Kerncompetentie multifunctioneel bouwen
Mede dankzij onze jarenlange ervaring met multifunctionele onderwijsgebouwen, kwamen we met een gewaagde oplossing voor het gevraagde extra vloeroppervlak. De extra voorzieningen voor basisonderwijs kwamen in de oudbouw. De BSO, het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal, het speellokaal en de multifunctionele ruimte vonden onderdak in een nieuw ovalen bouwvolume van glas en hout op het schoolplein: een los gebouwtje dat iets wegheeft van een fraai vormgegeven bonbondoosje.

Het nieuwe gebouw contrasteert in vorm en materiaalgebruik met het historische hoofdgebouw. De glazen gevels en verticale geleding van de houten lamellen leveren een pand op met duurzame materialen die eenvoudig en kostenefficiënt te onderhouden zijn. De lamellen vormen een natuurlijke zonwering en het glas zorgt voor een sterke visuele relatie tussen de oud- en nieuwbouw. Inwendig kenmerkt de nieuwbouw zich door grote open ruimtes, die via panelenwanden te scheiden zijn: flexibel en multifunctioneel.

De bijzondere vondst voor de capaciteitsuitbreiding van De Repelaer zit voor een groot deel in het ombouwen van de lege zolder in het monument. Met deze ingreep wisten we een hoogwaardige onderwijsvloer toe te voegen aan het bestaande pand. Zo werd een volledige etage aan het schoolgebouw toegevoegd. Op de zolder bleven historische elementen als de dakspanten in het zicht. Openslaande deuren linken de lokalen met de aanwezige zelfstudieruimtes. Het historische karakter bleef behouden door alle technische installaties weg te werken. Wat niet uit het zicht kon blijven, kwam in een aparte glazen serre naast het gebouw.

De Repelaer is vooral een bijzonder multifunctioneel complex geworden door het spannende samenspel van twee zeer uiteenlopende typen gebouw. Juist in deze combinatie van oud en nieuw zit de toegevoegde waarde van deze brede school. Een complex waarin alle ruimten zijn toegesneden op het zich ontwikkelende kind.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met RoosRos Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan