Producten
Interieur De Spaaihoeve
Copyright: René de Wit
Geraamte De Spaaihoeve
Copyright: René de Wit
Exterieur De Spaaihoeve
Copyright: René de Wit
Exterieur De Spaaihoeve
Copyright: René de Wit
Exterieur De Spaaihoeve
Copyright: René de Wit
Interieur De Spaaihoeve
Copyright: René de Wit
Interieur De Spaaihoeve
Copyright: René de Wit
Concept
Copyright: RoosRos Architecten
Schets De Spaaihoeve
Copyright: Simon Hanemaaijer
Schets De Spaaihoeve
Copyright: Simon Hanemaaijer
ProducttagsAANUIT

Een school zonder lokalen

20 juni 2019
Een school voor en door kinderen. Een strand met mogelijkheid tot zwemmen is er niet gekomen, maar een relaxhoek, een loungebank en een plek om te lezen zijn zeker geïntegreerd in de nieuwe school. Een school zonder lokalen. 

Architect Simon Hanemaaijer: “De Jenaplan onderwijsvisie van De Spaaihoeve in Eindhoven is nietgebaat bij een traditioneel gebouw met klaslokalen, maar bij een school als een loft. Een slim dak oppoten met vrij indeelbare ruimten, waarin het onderwijs clustergewijs een dynamische invullingkrijgt.” Resultaat is enerzijds een gebouw als knipoog naar de historische hoeve die ooit op delocatie stond en anderzijds vooral de prettige sfeer en thuisgevoel dat de hoeve karakteristiekenopleveren. Het ontwerp voor de Spaaihoeve is onconventioneel op meerderevlakken. Dat begint met de gedachte van een school als loft. Eenschoolgebouw om toekomstgericht onderwijs te kunnen geven, zondergangen en traditionele lokalen. De hoofdconstructie van hout is ook nietvanzelfsprekend.

Buiten de gebaande paden
Was hout 100 jaar geleden nog hét bouwmateriaal, tegenwoordig wordt standaard gekozen voor defossiele grondstoffen staal en beton. De gewenste overspanningen in het ontwerp van deSpaaihoeve zouden daarvoor ook reden kúnnen zijn. Hoewel hout een oeroud bouwmateriaal is,stuitten we op weerstand. Met betrekking tot rekenmethode en budgetten, weerstand in relatie totgangbare processen en in andere ogenschijnlijke vanzelfsprekendheden. Waarom treden we dantoch buiten de gebaande paden, stellen we deze vanzelfsprekendheden ter discussie?

Welbevinden
Het antwoord op die vragen? Wij, school en architect, geloven in de positieve impact van eennatuurlijke onderwijsomgeving, gebouwd met gezonde biobased bouwmaterialen. Ontwerpen vanuithet perspectief van ‘Total Cost of Ownership’ resulteert in ontwerpkeuzes die veel verder kijken danalleen de primaire investering en ook de exploitatiekosten. Juist in dit ontwerp is gestuurd op heteffect op de organisatiekosten, het welbevinden en positieve effect op leerprestaties van de leerlingen.Het materiaal hout levert daar integraal een zeer goede bijdrage in. Enerzijds vanwege de lagemilieulast en schaduwkosten, het CO2 positieve effect. Anderzijds het natuurlijke effect op hetbinnenklimaat en ontbreken van toxische uitstoot. Bekijk het eens vanuit deze simpele vergelijking;wat is het verschil tussen een wandeling door betondorp of een wandeling in het bos? Vertaal datdoor naar het onderwijsgebouw. Waar gaat je voorkeur dan naar uit? Een oud Chinees gezegde luidtniet voor niets: “Wanneer de dokter je niet meer kan genezen, ga dan in een houten huis wonen.”

Stapelen maar
Het schoolgebouw is mede vanuit een uitgesproken onderwijsvisie als éénlaags gebouw ontworpen.Een éénlaags gebouw heeft relatief veel gevel-, en dakvlak en daardoor meer transmissieverlies. Daartegenover staat echter ook meer dakoppervlakte voor duurzame energie opwekking en vooral ookmeer direct raakvlak tussen interieur en buitenruimte, wat voor de ruimtelijke beleving endaglichttoetreding zeer positief is. De besparingen op onder andere trappen, lift, brandscheidingenen bouwtijd plus de wezenlijke kostenbesparing op de éénlaagse constructie – versus een meerlaagsgebouw- is integraal ingezet om de kwaliteit van het gezond en toekomstgerichte onderwijsgebouw teverhogen. Via onconventionele route is vroegtijdig een houtbouwer bij het project betrokken dievanuit zijn expertise gewend is om met boerenverstand te construeren. In samenwerking is dehoutconstructie geëngineerd, compleet in BIM uitgewerkt en kant-en-klaar op de bouw aangeleverd.Het casco is geassembleerd binnen vier weken. Een schoolvoorbeeld van droog bouwen. Simpelgezegd was het een kwestie van stapelen; kolommen op een slim raster met daarop een onderslagbalken daar weer op de dakbalken met vloerdelen.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met RoosRos Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van RoosRos Architecten

RoosRos Architecten
RoosRos Architecten
RoosRos Architecten
RoosRos Architecten
RoosRos Architecten
RoosRos Architecten
RoosRos Architecten
Toon alles
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan